Hufvudstadsbladet

Isabella Lövin

- TT-AFP

●●Född 3 februari 1963 i Helsingbor­g.

●●Innan hon klev in i politiken arbetade hon som journalist och fick bland annat Stora Journalist­priset 2007.

●●2009–2014 var hon EUparlamen­tariker för Miljöparti­et.

●●2014 utsågs hon till biståndsmi­nister i Stefan Löfvens regering, en post som hon hade till 2016 då hon blev minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat, samt vice statsminis­ter.

●●2016 tog hon över posten som språkrör för Miljöparti­et efter Åsa Romson.

●●Sedan 2019 har hon varit miljö- och klimatmini­ster samt fortsatt vice statsminis­ter.

Två personer har skjutits ihjäl i samband med protester i Kenosha i den amerikansk­a delstaten Wisconsin, där den svarte 29-åringen Jacob Blake i helgen sköts av polisen. Ytterligar­e en person har skottskada­ts.

”Skjutninge­n resulterad­e i två dödsfall. Ett tredje offer med skottskado­r har förts till sjukhus med allvarliga men icke livshotand­e skador”, skriver Kenoshapol­isen i ett inlägg på Twitter.

Det är oklart vem eller vilka som skjutit, vilka som träffats, och vad motivet är. Filmklipp som lagts ut i sociala medier visar hur flera personer övermannar en man med någon form av gevär, som skjuter mot personer som rusar mot honom. En av personerna faller till marken. Några poliser syns inte till på filmen.

Efter nätter av delvis våldsamma protester slog Julia Jackson, mamma till Jacob Blake, i tisdags an en ton av försoning. – Vi behöver bara era böner. Blakes pappa, Jacob Blake den äldre, anklagade å sin sida poliserna för att ha försökt mörda sonen.

– De sköt min son sju gånger, som om han inte spelade någon roll. Men min son spelar roll.

Den 29-årige svarte trebarnsfa­dern sköts i söndags med sju skott i ryggen av polisen, framför sina barn. Omständigh­eterna är oklara, men enligt medborgarr­ättsadvoka­ten Benjamin Crump ska Blake ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad.

Blake vårdas på ett sjukhus i Milwaukee. Hans tillstånd efter operation beskrivs som stabilt, men enligt Crump kommer han troligen aldrig kunna gå igen.

Hundratals demonstran­ter protestera­de i Kenosha på tisdagskvä­llen, och minst en grupp kraftigt beväpnade, huvudsakli­gen vita, män var ute på gatorna för att enligt egen utsago skydda egendom från förstörels­e.

Under natten sköt demonstran­terna fyrverkeri­er mot polisen som svarade med gummiklädd­a kulor, varav en träffade en reporter från nyhetsbyrå­n AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland