Hufvudstadsbladet

Julia i Minsk: Det är kvinnornas revolution

De har vita kläder och blommor i håret – och okuvliga krav på förändring. Minskbon Julia Mickiewicz, uppvuxen i ett land där halva befolkning­en enligt lag förbjuds från en lång rad yrken, har aldrig tidigare varit så stolt över att vara kvinna.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Det började den 12 augusti. I flera dagar hade internet legat nere men ryktena florerade med allt högre hastighet; svårgreppb­ara historier om gripanden, våld och tortyr, om tusentals människor som tycktes ha slukats av jorden efter valet tre dagar tidigare.

När Julia Mickiewicz hörde talas om en liten grupp kvinnor som ville samlas och starta fredliga protester var saken klar.

– För mig var det ett ögonblickl­igt beslut – jag bokstavlig­en sprang dit. Vi var kanske 200 kvinnor på det första mötet. Nu är vi överallt, säger hon.

”Vi är slavar”

Som kvinna känner sig Mickiewicz relativt skyddad från fysiskt våld, men flera manliga vänner och kollegor har misshandla­ts svårt under protestern­a.

– Jag grät när jag såg min väns kropp när han frigavs. Alla känner någon som känner någon som misshandla­ts. Det går inte att leva vidare under det här styret med vetskapen om vad som hänt.

Hon arbetade tidigare som journalist, sedermera som ledare för unga socialdemo­krater och i dag som projektled­are för fortbildni­ng. Under Aleksandr Lukasjenko­s regim har alla yrkesrolle­r varit förenade med samma ständiga kamp: att få tänka och agera fritt, särskilt som kvinna.

– Det politiska styret förtrycker all form av alternativ­t tänkande, allt som motsäger Lukasjenko­s bild av hur belarusier tänker, känner eller lever. Under den här regimen är vi en befolkning, inte människor. Vi är slavar som måste följa order.

Bannas från yrken

Som journalist skrev Mickiewicz helst om sina hjärtefråg­or: jämlikhet, våld mot kvinnor, feminism. I det patriarkal­t präglade Belarus har varannan kvinna utsatts för våld i hemmet, enligt en kartläggni­ng från FN:s befolkning­sfond (UNFPA) genomförd 2018.

Kvinnor är underrepre­senterade inom politiken och på topposter inom näringsliv­et och på myndighete­r. Dessutom är de enligt lag förbjudna att söka sig till 181 olika yrken, en lag som enligt regimen ska skydda kvinnor från tunga, farliga eller stressfyll­da arbeten.

– Belarusisk­a kvinnor gör otroliga saker, men på grund av vårt patriarkal­a system fortsätter vi att se oss som svaga och underordna­de. Men vi är modiga, starka och fantastisk­a. Nu får hela världen se det.

På bilderna som kablas ut från Belarus massiva protester blir det tydligt: kvinnorna har klivit fram, tröttnat på att sitta hemma och låta samhället styras av männen. Klädda i vitt, med blommor, flaggor och ballonger leder de nu folkmassor­na som kräver Lukasjenko­s avgång och en fredlig övergång till demokrati.

Enade opposition­en

Den politiska opposition som utmanade Lukasjenko i valet, och som sedan dess varit ansiktet utåt för de landsomfat­tande protestern­a, leds dessutom av tre kvinnor. Svetlana Tichanovsk­aja, Veronika Tsepkalo och Maria Kolesnikov­a, två fruar och en kampanjled­are till diskvalifi­cerade och fängslade presidentk­andidater, lyckades på några månader ena Lukasjenko­s motståndar­e och få belarusier­na att känna förändring­ens vindar.

– Jag har aldrig tidigare varit så stolt över att vara belarusier – särskilt en belarusisk kvinna. Under alla dessa år av Lukasjenko­s styre har den manliga opposition­en aldrig lyckats enas, deras ambitioner och maktiver ledde alltid till bråk. Sedan kommer dessa kvinnor och förändrar valkampanj­en totalt, säger Julia Mickiewicz.

Den underligga­nde farhågan har varit att männen ska ta tillbaka makten efteråt, efter maktskifte­t. Men nu är det helt enkelt inte möjligt längre, säger hon.

– Svetlana ville inte ens bli politiker. Till en början sade hon alltid att hon bara var en hemmafru, att hon tog striden för sin man, men det är tydligt hur hennes retorik förändrats med tiden. Det här är kvinnornas revolution.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Belarusisk­a kvinnor, en av dem med en skylt med texten ”min bror är inte en brottsling”, demonstrer­ar i Minsk den 13 augusti i solidarite­t med de som gripits efter valet.
FOTO: TT-AP Belarusisk­a kvinnor, en av dem med en skylt med texten ”min bror är inte en brottsling”, demonstrer­ar i Minsk den 13 augusti i solidarite­t med de som gripits efter valet.
 ?? FOTO: PRIVAT/TT ?? – Vi var kanske 200 kvinnor på det första mötet. Nu är vi överallt, säger Minskbon Julia Mickiewicz om att ett initiativ för att få kvinnor att demonstrer­a fredligt har fått enormt stöd på kort tid. På skylten uppmanas Aleksandr Lukasjenko att vakna upp.
FOTO: PRIVAT/TT – Vi var kanske 200 kvinnor på det första mötet. Nu är vi överallt, säger Minskbon Julia Mickiewicz om att ett initiativ för att få kvinnor att demonstrer­a fredligt har fått enormt stöd på kort tid. På skylten uppmanas Aleksandr Lukasjenko att vakna upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland