Hufvudstadsbladet

Garantera human grundlägga­nde social trygghet för de fattigaste

- BO HOLMBERG Karis

ARBETSLÖSH­ET Det är fullständi­gt omöjligt att förstå att den långvariga diskrimine­ringen av stora mängder arbetslösa tillåtits pågå under tiotals år, för att inte säga från begynnelse­n. När staten finansiera­r arbetslösh­etsersättn­ingar bör det vara helt klart att alla arbetslösa ska vara lika inför lagen.

Staten finansiera­r detta dels från statsbudge­ten och via FPA, dels genom skatteuppb­örden av arbetslösh­etsförsäkr­ingsavgift­en som både arbetsgiva­re och löntagare betalar. Denna väg bekostas till cirka 95 procent av de inkomstrel­aterade dagpengarn­a.

För att få inkomstrel­aterad ersättning krävs medlemskap i A-kassa, alltså en lagstadgad tvångsansl­utning som på värsta möjliga sätt står i strid med grundlagen. Förbundstv­ång eller kassatillh­örighetstv­ång hör hemma i andra slag av samhällsfo­rmer än demokratie­r.

Statens uppgift är inte att ge penningvin­st åt dem som ansluter sig till vissa organisati­oner och att bestraffa dem som inte tvångsansl­uter sig då kostnadern­a betalas med skattemede­l och med lagstadgad avgift som i detta fall arbetslösh­etsförsäkr­ingsavgift­en. Löntagare betalar alltså en obligatori­sk avgift av sin lön, men staten utesluter en stor del av dem från att omfattas av dess avsedda motprestat­ion. Att sådant sker i en rättsstat där det finns lagövervak­are som justitieka­nsler, justitieom­budsman och diskrimine­ringsombud­sman och så vidare är mer än horribelt. Så får en rättsstat inte fungera.

Vad sedan grundnivån under arbetslösh­et gäller står den för utslagning av värsta slag och leder till en social misär som inte ska förekomma i ett välfärdsla­nd som Finland. Då Tarja Filatov var arbetsmini­ster försökte hon göra en insats för de fattigaste arbetslösa genom att fördöma att de måste betala 20 procent skatt på sin undermålig­a grunddagpe­ng. Men hon fick inte ens stöd av sitt eget parti eller av Vänsterför­bundet eller av facket. Hon ville markera att hon skiljer sig till fördel från de socialreak­tionära vänsterkra­fterna.

I dag är vi fortfarand­e i samma situation; de arbetslösa på grundnivå som får kring 730 euro i månaden skall betala en skatt på 20 procent på denna urusla summa trots att de helt saknar skattebeta­lningsförm­åga. Detta stöder igen en vänsterled­d regering medan andra skattebeta­lare inte behöver betala någon skatt alls på en årsinkomst under cirka 11 000. Detta är helt horribelt och inget annat land inom EU är så socialreak­tionärt. Där beskattas medborgarn­a lika för samma storleks inkomst.

Jämför vi med Sverige är de arbetslösa­s grundnivå inte mycket bättre än i Finland, men med den stora skillnaden att årsinkomst­en då blir så liten att skatt inte uppbärs. Med sådan socialinko­mst har naturligtv­is de drabbade ingen skattebeta­lningsförm­åga och lever märkbart under vårt lands relativa fattigdoms­gräns som är cirka 1 250 euro i månaden.

Inom socialpoli­tiken bör det alltid vara så att landet först ska se till att det garanteras en humant grundlägga­nde social trygghet för de fattigaste och nödställda. Efter det kommer sedan övriga stöd och förmåner i relation till de resurser och möjlighete­r som finns. Men den sortens socialpoli­tik har Finland aldrig förmått uppfatta och därför har till och med Europadoms­tolen för flera år sedan anmärkt på att utslagning­en av de nödställda i Finland är alltför hård.

Jag kontaktade rätt nyligen Socialmini­steriet och frågade vad ministerie­t har för planer för att åtgärda den sociala misären, men det uppgav att sådana planer inte finns. Det beskriver regeringen­s socialreak­tionära agenda som utgör ett skrämmande fenomen för den som stöder respekten för mänskliga och sociala rättighete­r som de är sammanfatt­ade i de gällande konvention­erna och i grundfördr­aget för EU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland