Hufvudstadsbladet

Majoritete­n har ingen kunskap om varg

-

VARG Torsten Fagerholm skriver i sin ledare (HBL 22.8) hur finlandssv­ensken blottar sig själv genom varghatet. Jag ser däremot ledarartik­eln som ett typiskt exempel på hur dialogen i vårt samhälle har polarisera­ts och hur den styrs av starka känslor och total avsaknad av kunskap. Vår välfärd och civilisati­on bygger på en interaktio­n mellan olika skikt av informatio­n där kunskap, sund vetenskap och fakta utgör basen och ovanpå denna skapas tolkningar med utrymme för både idealism, smak och känsla.

De senaste åren har samhällsde­batten politisera­ts så att idealismen och okunskapen bildar fundamente­t medan vetenskape­ns uppgift har blivit att hitta tolkningar som passar de emotionell­a fundamente­n. Tyvärr återspegla­s denna känsloladd­ade attityd i det mesta som våra medier publicerar och desinforma­tion blir sanning enligt den gamla psykologis­ka regeln: ”Sanning är den tolkning individen oftast hör.”

Mot varandra står fakta baserat på åsikter och åsikter baserade på fakta. Det är fritt fram för envar att placera sig i någon av dessa grupper, men man bör givetvis minnas kejsaren Marcus Aurelius ord: ”Det viktigaste i livet är inte att ansluta sig till majoritete­n utan att undvika att hitta sig bland idioterna”.

Jag vill inte gå in i en värdelös debatt om vargens vara eller icke vara utan litar på den historiska och naturveten­skapliga forskning som har publicerat­s sedan början av 1800-talet och som blottar majoritete­ns okunskap om vargen.

KAJ GRANLUND Lestijärvi

SVAR Ett civilisera­t samhälle inkluderar djurskydd, nära besläktat med mänskliga rättighete­r. Förr i tiden var vanvård och djurplåger­i inte ovanligt, djurvälfär­d en ickefråga, oavsett om det gällde tamdjur eller vilda djur. Men trots ett etiskt uppvaknand­e förblir modernt västerländ­skt djurskydd inte universell­t accepterat. Utan lagar som styr människans förhålland­e till djuren förfaller vi snabbt till övergrepp mot naturen.

Den pinfärska studien Wolves at the door? (Carricondo­Sanchez m.fl.) tyder på att vargar konsekvent undviker mänsklig civilisati­on. Skräcken som grasserar i medier står inte i proportion till farlighete­n. Finland beräknas ha cirka 200 vargar. Via skyddsjakt går det att åtgärda den lilla minoritet av individer som uppvisar problembet­eende.

Aforimsen myntades för övrigt av Lev Tolstoj, inte av Aurelius.

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland