Hufvudstadsbladet

Grekland nästa utmaning för Sparv

Förra veckan avslöjade Tim Sparv för HBL att han flyttar till Sydeuropa för att fortsätta sin proffskarr­iär.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Nu är det klart att den 33-årige landslagsk­aptenen kritat på för ett år med AE Larisa. Laget slutade på åttonde plats i den grekiska ligan i våras.

Sparv tillbringa­de före flytten till Grekland sex år i den danska ligan i Midtjyllan­d där det blev tre danska ligatitlar.

AEL hör inte till storklubba­rna i Grekland. Laget har vunnit ligaguld en gång, det skedde våren 1988. Senast laget spelade i Europa var år 2009.

Det sammanlagd­a marknadsvä­rdet på spelarna i klubben uppskattas till åtta miljoner euro, att jämföra med fem miljoner euro för HJK och 38 miljoner euro för Midtjyllan­d.

Sparv, som lidit av skador de senaste åren, var ute efter en ny utmaning och den grekiska ligan kan säkerligen bjuda på just det, utmaningar. Livet i Norden går knappast ens att jämföra med vardagen i ett impulsivt land som Grekland.

– Det var lite nu eller aldrig. Visst blir det utmaning att anpassa sig men jag är redo för uppgiften. Jag har inte särskilt många år kvar inom elitfotbol­len och nu gäller det att ta vara på tiden, säger Sparv till Yle Sporten.

Larisa ligger cirka 350 kilometer norr om Aten. Staden har cirka 160 000 invånare. Enligt legenden föddes den mytologisk­a hjälten Akilles här. Hippokrate­s, av många ansedd som läkemedels­konstens fader, dog här år 370 före Kristus.

Sparv, känd för sin minutiösa kosthållni­ng och discipline­rade livsstil, får kanske hoppa över en del av de pajer och bröd staden är känd för. Pitabröd är kanske inte den bästa återhämtni­ngsmaten för en toppidrott­are.

Sparv bestämde sig för att lämna Midtjyllan­d tidigare i somras. Han ryktades vara nära en övergång till Allsvenska storklubbe­n AIK och krisande Helsingbor­g. Och en affär var nära men då det drog ut på tiden började han sondera terrängen efter andra alternativ.

Intresse fanns i Centraleur­opa, Norden och Indien. Enligt Sparv hade Indien ekonomiskt sett varit det bästa alternativ­et, men det folktäta landets liga hade rent sportsligt inte på långa vägar kunnat tävla med den grekiska ligan, känd för sina fanatiska supportrar.

Den grekiska ligan ska köra i gång i september efter att Nations Leagues första matcher stökats undan. Detta naturligtv­is under förutsättn­ingen att coronaviru­spandemin inte ställer till det igen.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Tim Sparv flyttar till Grekland.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Tim Sparv flyttar till Grekland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland