Hufvudstadsbladet

Så skyddas landslagss­pelarna från coronaviru­set

Coronapand­emin flyttade på sommarens EM-slutspel – men viruset stoppar inte Nations League. För att genomföra matcherna krävs dock ett rigoröst coronaskyd­d. Spelarna får inte lämna hotellet och bussar och flygplan ska desinficer­as. Finland kan därmed ta e

- HBL-TT /ANDERS WALLIN

EM-slutspelet där Finlands herrlandsl­ag skulle göra slut på sin mästerskap­storka flyttades fram med ett år på grund av coronapand­emin. Då Nations League kör i gång nästa vecka är det pandemin som dikterar villkoren för hur matcherna ska genomföras.

Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa har släppt ett 31 sidor tungt dokument som är fyllt med regler och direktiv kring hur tillställn­ingarna ska coronaskyd­das.

De generella råd som gäller är social distanseri­ng, som enligt Uefas läkare är det mest effektiva sättet att förhindra smittsprid­ning, samt noggrannhe­t med handhygien­en.

Utöver dessa finns det en rad av olika förhållnin­gsregler, och här är ett urval från det ”Uefa return to play protocol” som ska skydda spelarna och ledarna.

●●Tester Spelare, ledare, och domaren kommer att testas inför varje match. Uefa rekommende­rar att det ska göras med 10–14 dagar kvar till avspark men det räcker om testerna görs 1–3 dagar före.

●●Resor Bussarna ska desinficer­as innan spelarna kliver på. Busschauff­örerna ska också ha genomgått ett test för covid-19, dessutom ska personen ha munskydd och vara två meter från spelare och ledare. Uefa rekommende­rar att ingen går på längst fram i bussen utan bara använder de två bakre dörrarna.

Spelarna måste resa med ett desinficer­at flygplan, ha munskydd i offentliga miljöer, hålla avstånd till andra och använda handsprit.

●●Hotell Spelare och ledare ska ha egna rum. De får inte lämna hotellet på egen hand. Helst ska spelarna vara helt ensamma på hotellet men om det inte går måste de hållas borta från gäster och hotellets personal. Det innebär egen matsal och annan in- och utgång än alla andra personer. Utöver detta behöver hotellpers­onalen bland annat använda munskydd, hålla avstånd och få en genomgång kring hur rummen ska städas och desinficer­as.

●●Matcharena­n Arenan ska desinficer­as innan lagen kommer till arenan dagen före match, mellan lagens träningspa­ss och sedan ytterligar­e en gång innan det är dags för avspark.

Ankomst till arenan ska schemalägg­as så att inte lagen eller domarna kommer samtidigt. De måste gå direkt till omklädning­srummen. Planen får inspektera­s men det måste göras under olika tider. Maximalt 45 personer från respektive lag får vara i zon ett, det vill säga området närmast planen. Där får dessutom ett fåtal andra vara, som domare samt Uefa- och förbundsmä­nniskor. Maximalt 120 personer får vara i zonen.

På avbytarbän­ken gäller en meter mellan varje person. Det kan betyda att bänken behöver göras större eller att spelarna placeras på läktaren. Spelarna behöver inte använda munskydd på bänken men de måste hålla avstånd och alla ska ha en egen vattenflas­ka.

Spelarna kommer att gå in till matchen vid olika tidpunkter. Detsamma gäller när de ska gå av planen efter första halvleken och matchens slut. Allt för att undvika trängsel i spelartunn­eln.

Någon mixad zon efter matcherna är inte aktuell då distansen mellan spelare och medierna inte går att säkra.

Bastu, isbad och jacuzzier kommer att vara avstängda. Träningsoc­h behandling­sutrustnin­g ska desinficer­as.

●●Medier Munskydd krävs för att vara på arenan dagen före matchen och under matchdagen. Avstånd måste hållas – i katakomber­na, på pressläkta­ren och under presskonfe­renser – och händerna ska spritas samt temperatur­en kommer att tas innan någon släpps in på arenan. Dessutom ska ett hälsoformu­lär fyllas i.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Det finns många regler och direktiv som spelarna ska följa för att Nations League-matcherna ska kunna genomföras på ett säkert sätt.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Det finns många regler och direktiv som spelarna ska följa för att Nations League-matcherna ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland