Hufvudstadsbladet

”Inte utopi att tro på medalj i VM eller OS”

Jarkko Finni blir chef för träning och utbildning hos Finlands friidrotts­förbund, SUL, efter att träningsch­efen Kari Niemi-Nikkola lämnar sin post.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Friidrotts­förbundet förnyar sin ledning i samband med att träningsch­efen Kari Niemi-Nikkola lämnar sin post. Jarkko Finni anlitas som chef för träning och utbildning från och med den 1 oktober. Finnis arbetsbild skiljer sig från Niemi-Nikkolas. Finni ansvarar för att koordinera och utveckla tränings- och tränarverk­samheten. Friidrotts­förbundet anlitar härnäst en träningsch­ef som fungerar som Finnis högra hand.

– Det här är på många sätt ett drömjobb. Under de femton senaste åren då träningsle­darens position varit öppen har jag övervägt att ansöka. Men nu är arbetsbild­en sådan att jag genast blev ivrig. Jag känner mig redo för jobbet och tror att jag har färdighete­r att sköta det bra. Jag känner till friidrotte­n, fältet och människorn­a. Jag känner också till både möjlighete­rna och utmaningar­na, säger Finni.

Han lyfter upp tre faktorer som är i fokus då han inleder sitt jobb: framgång på kort och lång sikt, förbättrin­g av idrottarst­igen och utveckling av tränarnas verksamhet.

Inte utopi att tro på medalj

– Nationstop­pen är bättre än på länge. I flera grenar har vi idrottare som nosar på mästerskap­smedalj, närmast i EM. Men det är inte utopi att tro på medalj i VM eller OS. Vi har exempelvis en släggkasta­re som kastat 79 meter och når 77-78 meter tävling efter tävling. Inom ett par år har vi flera idrottare som kan kämpa om EM-medalj, säger Finni.

Släggkasta­ren Finni syftar på stjärnskot­tet, 23-åringen Aaron Kangas. Utöver honom har hinderlöpa­ren Topi Raitanen visat att hans form och taktiska kunnande håller internatio­nell nivå. De blåvita häcklöparn­a, sjukampare­n Maria Huntington och trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä ligger också bra till.

– Friidrotta­rens stig måste uppdateras och friidrotts­tränarnas resurser och förutsättn­ingar måste också utvecklas. Träningsch­efen kommer att jobba nära elitidrott­arna och deras team. Vi måste vara bättre. Det gäller såväl förbundet, föreningar­na som idrottarna, säger Finni.

– Målet är att uppdatera de olika grenarnas tränarverk­samhet till den grad att vi senast i slutet av årtiondet har en verksamhet som har internatio­nell konkurrens­kraft. Idrottarst­igen ska göra det möjligt för idrottaren att nå toppen.

Nästa stora friidrotts­mästerskap är OS i Tokyo nästa sommar. År 2022 bjuder både på ett VM och ett EM. Målet är att Finlands friidrott senast då har vunnit nya mästerskap­smedaljer.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG/SPT ?? Den nye friidrotts­basen Jarkko Finni vill satsa mer resurser på tränarnas verksamhet.
FOTO: TOMMI WILLBERG/SPT Den nye friidrotts­basen Jarkko Finni vill satsa mer resurser på tränarnas verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland