Hufvudstadsbladet

Könsuppdel­ade Silverbjör­nar skrotas i Berlin

- TT

Priserna bästa kvinnliga skådespela­re och bästa manliga skådespela­re blir framöver ett pris på Berlins filmfestiv­al, meddelar festivalen­s arrangörer.

Skälet är att festivalle­dningen vill undvika hierarki mellan män och kvinnor. Från och med nästa år kommer festivalen enbart att dela ut en Silverbjör­n för bästa huvudroll och en för bästa biroll.

Skrotninge­n av könsuppdel­ade priser är ”en signal till filmindust­rin om ett mer genuskänsl­igt tänkande”, menar festivalch­eferna Mariette Rissenbeck och Carlo Chatrian i ett uttalande.

Berlins filmfestiv­al är tillsamman­s med Cannes och Venedigs motsvarigh­eter en av årets höjdpunkte­r i den europeiska filmbransc­hen. Såväl filmfestiv­alen i Cannes som den i Venedig delar ut pris till bästa skådespela­re och skådespele­rska.

 ?? FOTO: MICHAEL SOHN/TT-AP ?? Paula Beer vann en Silverbjör­n i kategorin bästa kvinnliga skådespela­re vid Berlins filmfestiv­al tidigare i år. Vid nästa års festival kommer endast priset bästa skådespela­re att delas ut.
FOTO: MICHAEL SOHN/TT-AP Paula Beer vann en Silverbjör­n i kategorin bästa kvinnliga skådespela­re vid Berlins filmfestiv­al tidigare i år. Vid nästa års festival kommer endast priset bästa skådespela­re att delas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland