Hufvudstadsbladet

Polisen ger inte tillstånd för anti-islamprote­st

-

Polisen i Malmö har med hänvisning till risk för ordning och säkerhet beslutat att man varken tillåter den danska extremhöge­rpolitiker­n Rasmus Paludan eller konstnären Dan Park att ordna sina demonstrat­ioner om islams faror.

”Vi på polisen står upp för alla människors lika värde och värnar alla människors trygghet och säkerhet. Vi måste ta hänsyn till säkerheten för både arrangör, deltagare och medborgare. Därför ser vi inte att vi har någon möjlighet att bevilja tillstånd”, säger Mattias Sigfridsso­n, tillförord­nad chef för polisområd­e Malmö på polisens hemsida.

Polisen hade redan en tid jobbat med en ansökan om att få ordna en anti-islamsk demonstrat­ion i anslutning till moskén i Malmö på fredag för att ”tala om islamiseri­ngen i Norden och dess negativa konsekvens­er” och en protest mot islam.

”Men det har bland annat blivit känt att Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextre­ma partiet Stram kurs, på en av dessa skulle bränna koranen inlindad i bacon”, skriver polisen.

Sigfridsso­n säger till tidningen Sydsvenska­n att beslutet inte handlar om att polisen vill stoppa deras åsikter eller någon provoceran­de koranbränn­ing.

Både Paludan och Park har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp.

 ?? FOTO: HENNING BAGGER/LEHTIKUVA-AFP ?? Rasmus Paludan, som leder det danska högerextre­ma partiet Stram Kurs, får inte hålla sin anti-islamprote­st i Malmö.
FOTO: HENNING BAGGER/LEHTIKUVA-AFP Rasmus Paludan, som leder det danska högerextre­ma partiet Stram Kurs, får inte hålla sin anti-islamprote­st i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland