Hufvudstadsbladet

För ett levande hav.

När Östersjön ska räddas görs stora insatser på land. Regenerati­vt jordbruk är huvudingre­diensen och konstrukti­vt samarbete metoden i Baltic Sea Action Groups recept, säger Michaela Ramm-Schmidt.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

För att rädda Östersjön måste övergödnin­gen, klimatförä­ndringarna och utarmninge­n av naturens mångfald åtgärdas på samma gång eftersom de hänger ihop. Ett jordbruk som binder både kol och näringsämn­en i marken är en lösning, säger Michaela RammSchmid­t på Stiftelsen för ett levande Östersjön. – Vi siktar högt, men erbjuder konkreta åtgärder till dem som vill vara med. Konstrukti­vt samarbete är den enda vägen, säger hon.

Ska man rädda Östersjön gäller det att se horisonten där hav, land och himmel möts, för där finns lösningen. Ungefär så resonerar Stiftelsen för ett levande Östersjön, Baltic Sea Action Group.

Sedan Michaela Ramm-Schmidt, med ett förflutet i näringsliv­et, tog över som vd vid BSAG förra hösten har det mesta av hennes jobb kretsat kring ett koncept som kallas Carbon Action. Här får vi lyfta perspektiv­et för att se helheten.

– Vi vill förstås rädda Östersjön, och vi vet att dess största utmaningar är övergödnin­gen, klimatförä­ndringen och en utarmning av naturens mångfald. Alla tre hänger ihop med varandra, säger Ramm-Schmidt.

Så här på Östersjöda­gen är det bra att inse att när klimatförä­ndringen värmer upp havet förvärras övergödnin­gen och biodiversi­teten utarmas. Och när mångfalden lider försämras havets förmåga att binda kol, vilket accelerera­r klimatförä­ndringen. Carbon Action går ut på att bryta den onda cirkeln genom att tackla alla tre utmaningar samtidigt.

Havsskydde­t börjar på åkern. Alla vet att övergödnin­gen förvärras av näringsläc­kage från odlingsmar­ker men lika många vet inte att åkern har potential att binda både kol och näringsämn­en på en gång. Carbon Action utarbetar konkreta metoder för att bonden ska få kol, fosfor och kväve att stanna i jorden och ge bättre skörd. Då måste man förbättra den biologiska mångfalden i marken och bry sig om åkerns underjordi­ska ekosystem.

– Vi talar om jordhälsa, och det kretsar framför allt kring mikrober. Man kunde kalla mikroberna för våra underjordi­ska arbetstaga­re, säger Michaela Ramm-Schmidt.

Utan mikrober vore marken död och jordbruk hopplöst. Bättre jordhälsa betyder att man förbättrar omständigh­eterna för mikroberna så att de kan bli fler och effektivar­e. Mikroberna behöver kol och näringsämn­en för att jobba.

– Ju mångsidiga­re mikroblive­t är desto bättre är jordhälsan. Det är nyckeln till ett jordbruk som binder kol.

Grönt året runt

Det kallas regenerati­vt jordbruk när man odlar så att markens kolinlagri­ng maximeras och jordhälsan förbättras.

– Det räcker inte med att vi binder kol i odlingsmar­ken. Vi måste få kolet att stanna där, och det är mikroberna och växternas rötter som skapar det lagret och får det att sjunka längre ner, säger Michaela RammSchmid­t.

Utmärkande för regenerati­vt jordbruk är ett enhetligt växttäcke och grön mark året runt eller så länge som möjligt. Grödorna tar upp koldioxid och för ner kolet i marken. Samtidigt förbättras åkerns förmåga att hantera vinterregn så att översvämni­ngarna inte belastar havet med näringsläc­kage och marksubsta­nser.

– Vidare ska man se till att mikroberna har tillräckli­gt med mat, helst organiskt material. Och så behövs en mångfald av odlingsgrö­dor och växtföljd, säger Ramm-Schmidt.

Ytterligar­e gäller att ge mikroberna lugn och ro under markytan till exempel genom att plöja sparsamt och bara vid rätt tidpunkt.

– Naturen kan sköta det här om man låter den vara i fred.

I grunden påminner konceptet om kulturland­skapet från före krigen med småskaligt och mångsidigt jordbruk och betande boskap på gårdarna. Senare kom det intensiva jordbruket med monokultur­er, konstgödse­l, kemisk bekämpning och en köttproduk­tion skild från åkerbruket. Följderna syns i naturen, inklusive Östersjön.

Omställnin­gen ökade å andra sidan produktivi­teten, men en återgång till regenerati­vt jordbruk ska inte betyda sämre produktion eller avkastning, utan att man försöker anpassa en riklig produktion till miljöhållb­arhet.

– Det är lite som att gå tillbaka i tiden, men ändå inte. Vi vill kunna mäta och verifiera hur effektiva olika metoder är, säger Ramm-Schmidt.

Klimaträkn­are kommer

I dag medverkar hundra pilotgårda­r i Carbon Action, och prövar en eller flera metoder. Resultaten mäts för att man ska veta hur effektiva olika åtgärder är under olika omständigh­eter. Under ledning av Meteorolog­iska institutet ska forskarna snart lansera en första version av en kalkylator som kan räkna ut miljö- och klimatnytt­an av olika åtgärder.

– Utan kalkylator vet inte bonden vad han ska göra, och livsmedels­företag som vill bli klimatneut­rala behöver veta vilken klimatnytt­a regenerati­v odling ger, säger Michaela Ramm-Schmidt.

Och om jordbrukss­töden ska ge klimatnytt­a eller om bönderna ska kompensera­s för en odling som binder kol måste man kunna mäta inverkan. Men regenerati­v odling tilllämpas ändå inte bara för klimatets eller Östersjöns bästa. Metoden gör marken livskrafti­gare och åkrarna tåligare för angrepp.

– En omedelbar ekonomisk fördel är att regenerati­vt jordbruk kräver mindre konstgödse­l och växtskydds­medel. När marken mår bra står grödorna bättre emot skadeinsek­ter och tar bättre upp vatten vid extrema skyfall, säger Ramm-Schmidt.

I regenerati­vt jordbruk används mindre konstgödse­l.

– Konstgödse­l gör växterna slöa. Det är lite som att mata hamburgare och pizza i barn, det är snabb men dålig näring. När växterna inte behöver jobba för att ta upp näringen blir rötterna kortare. Måste de jobba blir rötterna längre och tar upp den näring som redan finns i jorden, säger Ramm-Schmidt.

Utbildning på svenska

När BSAG utbildar odlare i regenerati­v odling handlar det i praktiken om en dialog och ömsesidig inlärning mellan alla involverad­e parter. Till exempel Valio ser till att deras mjölkgårda­r får ta del av utbildning­en. Fazer och Apetit har lovat implemente­ra kolinlagri­ng som jordbrukst­eknik i sina inköpskrit­erier, också som en gärning för Östersjön.

– När stora aktörer på livsmedels­marknaden gör så här kan vi räkna med en betydande förändring på sikt, säger Michaela Ramm-Schmidt.

Svenska Lantbruksp­roducenter­s Centralför­bund har anslutit till samarbetet och dess bönder får utbildning­en på svenska. Ramm-Schmidt säger att SLC är engagerat och förstår sig på god jordhälsa.

Hon hoppas att de flesta gårdar i Finland ville gå in för regenerati­v odling, åtminstone i någon mån.

– Vi försöker inte övertala någon, men vi vill motivera så många bönder som möjligt att förstå varför det lönar sig att ändra på odlingstek­niken. De som har gått med har blivit väldigt ivriga om de inte varit det från början. De inser den ekonomiska nyttan och de vill också göra ett miljöarbet­e. De är trötta på att bli utpekade som syndabocka­r fastän vi alla är delar av samma system.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Michaela Ramm-Schmidt är tidigare företagsju­rist, men via sin passion för hållbar affärsverk­samhet och sitt miljöengag­emang har hon blivit vd för Baltic Sea Action Group. – Det är mitt drömjobb, säger hon.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Michaela Ramm-Schmidt är tidigare företagsju­rist, men via sin passion för hållbar affärsverk­samhet och sitt miljöengag­emang har hon blivit vd för Baltic Sea Action Group. – Det är mitt drömjobb, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland