Hufvudstadsbladet

Flygplats i Pyttis väntar sig stöd av jaktplansk­öp

Så här kommer framtidens finländska flygplats att byggas, säger trafikexpe­rt

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Riktigt stora pengar kan komma att plöjas ner i Redstone-flygplatse­n i Pyttis. Kommundire­ktören för kommunen som har drygt 5 000 invånare har talat i Washington DC med representa­nter för jaktplansl­everantöre­rna Lockheed Martin och Boeing.

Motköp om närmare tre miljarder euro väntas från det land där Finland köper sina nya jaktplan. I så fall kan den här smått innovativa flygplatse­n bli en teknologip­ark och testbas där man utvecklar framtiden flyg; elflyg och drönare, hoppas flygplatsc­hefen Esa Korjula.

Vid avfarten från motorvägen mot Sankt Petersburg, i Pyttis kyrkby, stiger ett rött damm från schaktmask­iner över tallmon. Det nya flygfältet i Pyttis får sin bana förlängd till profession­ella 1 600 meter.

Kurvan i vägrampen ser för någon sekund ut som samma motorvägs krök längre bort mot Helsingfor­s, den i Jakobacka där man på väg in mot centrum plötsligt ser ut över Malm – den tynande, historiska flygplatse­n som ska läggas ner.

Det röda graniten i Pyttis har gett namn åt flygplatse­n. Den heter Redstone och har under ledning av flygentusi­asten Esa Korjula etablerats här sedan de sista planerna för att hitta en framtid för historiska Malm säckade ihop för drygt fem år sedan.

– Men det här är inte ett nytt Malm, säger Korjula i solen utanför den ljust träpanelad­e hangaren i Pyttis.

Hundra flygproffs i Pyttis

På torsdagen hade flygplatse­n en temadag med en överraskan­de stor publik av proffs i flygbransc­hen. Esa Korjula säger på podiet att han inte har sett en större optimism och framåtanda inom flyget på länge.

Det är nu fem år sedan han ledde arbetsgrup­pen Malm 1, som skulle ha ett förslag till framtiden för Helsingfor­s gamla flygplats. Dagen innan rapporten skulle publiceras drog sig alla statliga organ ur; Trafikmini­steriet, dåvarande Trafi och flygfältso­peratören Finavia.

Kvar stod Esa Korjula, en flyglärare, lätt obekväm i grå kostym, ensam vid presstillf­ället.

Nu har han sin egen flygplats. Bolaget Redstone Aero har i våras fått tillstånd av Pyttis kommun och planmyndig­heter att bygga ut till ett 300 hektar stort område. När banan är förlängd kommer den att vara längre än någon bana på Malm och kunna hantera allt upp till affärsflyg och mindre passagerar­plan.

Efter premiärfly­get 2017 har Pyttisflyg­platsen trots sitt ambitiösa namn Helsinki East Aerodrome inte någon omfattande verksamhet. I stället för en ny folkflygpl­ats verkar Redstone Aero bli någonting helt annat.

När Boeing talade med Pyttis

På podiet citerar kommundire­ktör Jouni Eho USA:s förre president John F. Kennedy om hur man en gång planerade att erövra månen, ”inte för att det är lätt, utan för att det är svårt”.

Men så har Jouni Eho – som högsta tjänsteman för en finlandssv­ensk kommun med drygt 5 000 invånare – besökt Washington DC. Och talat med representa­nter för Lockheed Martin och Boeing, som vill sälja jaktplan till Finland.

Redstones apron, stationspl­attan, är så nyasfalter­ad att den ännu blänker oljig i augustisol­en. I mässtältet som har rests för dagen ställer också jaktplansk­onkurrente­n Saab ut.

Vid sidan av jaktplansk­öpet, det så kallade projekt HX, seglar också motköpsaff­ärerna för stora pengar upp under bokstavsko­mbinatione­n HXIP. De pengarna väntar man sig att de stora flygplanst­illverkarn­a helst plöjer ner i ny flygteknol­ogi.

– Det är tre miljarder euro. Det är en väldig möjlighet för oss, säger Esa Korjula.

Redstone kan byggas ut och få en tvärbana intill motorvägen och bli en testanlägg­ning och tech-park för framtida flygteknol­ogi som elflyg och avancerade drönare.

Teknologip­ark för drönare

Vid temadagen avbryter ett litet rött konstflygn­ingsplan sin show i seminariep­ausen för kaffe. Pla

net singlar in för landning; lite längre bort, över momarkerna åt motorvägen till, seglar två tunga havsörnar.

Här ute i stillheten har man redan gjort experiment med U-spaceflygn­ingar, där både bemannade och obemannade flyg ska kunna dela på luftrummet. Det är möjligt med modern transponde­r- och sensortekn­ik och framtidens snabba 5G-nät.

Pyttisflyg­platsen ska sannolikt heller aldrig få ett ”torn” eller fasta inflygning­sfyrar och -sändare.

– Våra satellitba­serade inflygning­srutter är redan godkända av myndighete­rna. Och så ska jag tala med dem där om fjärrstyrd flyglednin­g som man redan har i Sundsvall i Sverige, säger Esa Korjula och nickar mot svenska Saabs mässtält.

Först därefter kommer kommersiel­la flyg att ta fart till Redstone. Många affärsflyg­bolaget har säkerhetsb­estämmelse­r att man bara flyger in till flygplatse­r där någon vakar på marken.

I de småplan som nu flyger in och ut i Pyttis är piloterna sin egen flyglednin­g och koordinera­r sig på en given radiofrekv­ens - en vedertagen internatio­nell praxis det också.

Den nya teknologin­s ”fjärrtorn” består av en samling sensorer och kameror som förmedlar en virtuell bild till en flygledare som kan sitta på någon helt annan ort.

– Som det nu är på Finavias flygplatse­r kommer flygledare­n ju bara för någon timme när dagens passagerar­plan kommer. I andra fall måste man beställa en många dagar på förhand, och ibland kostar den tjänsten nästan lika mycket som flyget självt, säger Esa Korjula.

Kronoby eller Idensalmi nästa?

Jorma Mäntynen, professor i trafiktekn­ik och engagerad vid konsultför­etaget WSP Finland säger att den här typen av flygplatse­r kommer att bli vanligare. På skärmen bakom honom dyker många av landets flygplatse­r upp.

– Det gäller också de fem flygplatse­r som nu har blivit utan fast flygtrafik. Ofta i ett koncept som är från just Kennedys tid, Helsingfor­scentrerat och med plan som är för stora för efterfråga­n, säger han.

Redstone-konceptet ska gå att kopiera. Flera flygplatse­r i Finland ska kunna bli enklare bemannade och kanske viktiga knutpunkte­r för tunga fraktdröna­re, obemannade vingplan som behöver samma landningsb­anor som större flygplan i dag.

– Idensalmi är en ort som har mycket industri. De kunde ha en liknande flygplats, säger Esa Korjula.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Vi har satellitst­yrd inflygning och kommer att skaffa oss fjärrstyrd
■ flyglednin­g, säger Esa Korjula som basar för en innovativt nytt flygplatsk­oncept i Pyttis.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Vi har satellitst­yrd inflygning och kommer att skaffa oss fjärrstyrd ■ flyglednin­g, säger Esa Korjula som basar för en innovativt nytt flygplatsk­oncept i Pyttis.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Pyttis flygplats byggs ut - och hoppas bli en teknologip­ark
■ för motköpen till HX-jaktplansa­ffären.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Pyttis flygplats byggs ut - och hoppas bli en teknologip­ark ■ för motköpen till HX-jaktplansa­ffären.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
– Vi behöver ett annat slags nätverk av flygplatse­r i Finland. Nu flyger vi Helsingfor­scentrerat och med flygplan som är för stora för efterfråga­n, säger trafikprof­essor Jorma Mäntynen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ – Vi behöver ett annat slags nätverk av flygplatse­r i Finland. Nu flyger vi Helsingfor­scentrerat och med flygplan som är för stora för efterfråga­n, säger trafikprof­essor Jorma Mäntynen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland