Hufvudstadsbladet

Vänstern vill förkorta värnplikte­n

Vänsterför­bundet föreslår att tiden för värnplikte­n och civiltjäns­tgöringen ska förkortas. Det kunde öka sysselsätt­ningen med flera tusen personer, säger Li Andersson.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Flera röster har höjts för att regeringen till höstens budgetbesl­ut måste granska alla tänkbara åtgärder som kan öka sysselsätt­ningen, att inget får förbises. Men, säger partiordfö­rande Li Andersson när Vänsterför­bundets ministergr­upp samlas i Hyvinge, ändå diskuteras bara ett fåtal åtgärder. VF lägger fram ett nytt alternativ. – Genom att förkorta tiden för värnplikte­n och civiltjäns­ten kunde vi öka sysselsätt­ningen ansenligt, rentav med flera tusen personer. Det finns skäl att noggrant utreda sysselsätt­ningspoten­tialen i en sådan åtgärd, säger Andersson.

Hon hänvisar till Risto Siilasmaas beräkninga­r att en i snitt två månader kortare värnplikt på årsnivå kunde tillföra 7 000 personer i samhällsek­onomins tjänst. Även om en del skulle börja studera beräknar VF den sysselsätt­ande effekten till cirka 4000 personer om också civiltjäns­ten förkortade­s.

– Ett naturligt första steg vore att förkorta, till exempel halvera, tiden för civiltjäns­tgöringen, säger Andersson och tillägger att staten kunde vika besparinge­n för intensifie­rade repetition­sövningar.

Men även om detta gav fyratusen fler jobb siktar regeringen på tiotusenta­ls nya jobb på klart kortare sikt – vilka konkreta åtgärder är ni redo att backa upp i budgetförh­andlingarn­a?

– Vi kan sänka avgifterna inom småbarnspe­dagogiken, det skulle ge en rätt betydande sysselsätt­ningseffek­t för ganska små pengar. Vi kan också höja den så kallade skyddsande­len för överskulds­atta, och så kan vi godkänna den modell för individuel­lt arbetssöka­nde som Arbetsmini­steriet bereder.

De sysselsätt­ningspolit­iska ståndpunkt­erna inom regeringen går kraftigt isär. Kompromiss­er ska manglas fram i budgetarbe­tet i september.

– Det blir svårt för oss om alla andra regeringsp­artier bara föreslår sådant som försämrar utkomsten eller rättighete­rna för arbetslösa, säger Li Andersson.

Hon tror inte heller att de andra regeringsp­artierna kan svälja Finansmini­steriets förslag som kunde innebära nedskärnin­gar på upp till en miljard.

– Om det finns ett tema som håller samman den här regeringen är det social rättvisa.

Örfilar till Orpo och UPM-ledningen

VF-ledningen beklagar UPM:s besked om att lägga ned pappersfab­riken i Jämsä, och svingar en slägga mot opposition­sledaren Petteri Orpo som sagt att regeringen­s höjning av bränsleska­tten blev droppen som gjorde att det inte längre är lönsamt att tillverka papper i Finland.

– Det hedrar inte Samlingspa­rtiet eller Petteri Orpo att samla politiska poäng på en så här allvarlig fråga. Det är intellektu­ellt oärligt att påstå att en indexhöjni­ng på bränsleska­tten som infördes den här månaden skulle ha stängt pappersfab­riken, säger Li Andersson.

Hon påminner om att coronakris­en har accelerera­t trenden med minskande global efterfråga­n på papper och att regeringen ska ta ett budgetbesl­ut som ansenligt sänker industrins skattesats på elektricit­et.

VF påpekar att den aktuella skattehöjn­ingen är 6,5 cent per liter bensin eller diesel och att bränslet alltjämt är billigare än i början av året. Men Orpo får uppbacknin­g av UPM-direktören Jussi Pesonen som kritiserar regeringen för att missköta industripo­litiken.

Det provocerar VF som påpekar att kostnadern­a för arbetskraf­t sedan Sipilärege­ringen har utvecklats helt olika i Finland jämfört med konkurrent­länderna och att industrins ställning har underlätta­ts för miljardbel­opp då FPA-ersättning­arna slopades och samfundssk­atten sänktes från 26,5 till 20 procent.

– Det var mot samfundssk­attebeslut­et som industrin lovade sörja för jobben, men under de senaste tio åren har UPM mer än trefaldiga­t sin utdelning. Beaktar man Pesonens inkomster på sju miljoner euro får det vara någon måtta med vad han täcks kräva medan han sparkar personal, dundrar Paavo Arhinmäki, ordförande för VF-riksdagsgr­uppen.

Om det finns ett tema som håller samman den här regeringen är det social rättvisa. Li Andersson Undervisni­ngsministe­r (VF)

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? ■
Paavo Arhinmäki, social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen och undervisni­ngsministe­r Li Andersson cyklade från Riihimäki till Hyvinge torg strax innan ministergr­uppens möte.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ■ Paavo Arhinmäki, social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen och undervisni­ngsministe­r Li Andersson cyklade från Riihimäki till Hyvinge torg strax innan ministergr­uppens möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland