Hufvudstadsbladet

Modeindust­rin lider av bulimia nervosa

En sak får vi tacka covid-19 för: snabbmodei­ndustrins bulimiska mardröm håller på att implodera.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Iårtionden har vi behandlat kläder som toapapper: en produkt som vi hamstrar, förbrukar och spolar ner utan att reflektera. Modeindust­rin är en sjudande häxkittel av överproduk­tion, permanent rea och klädbål där osålda plagg offras för att skydda varumärken från inflation. Det krävdes en global pandemi för att vi skulle smaka på en mustig minnesbeta.

Runt hälften av personer som lider av bulimi beräknas även dras med depression. Liknande känslostör­ningar har länge präglat modeindust­rin – och dess konsumente­r. Förr i tiden fanns sommar- och vinterkoll­ektioner, sen växte antalet till fyra. Degen jäste, takten accelerera­de, striden om marknadsan­delar blev vrickad. Övermättna­d satte in, en evig reaspiral kom i gång – för att inte tala om fast fashion, med klädesplag­g som håller i cirka en vecka. Det osunda ekosysteme­t där designer, modemedia, handel och internet höll i gång en permanent karusell av slit och släng började sakta rämna i sömmarna redan efter finanskris­en 2008.

Förnyar du din garderob med jämna mellanrum, tröttnar du på klädesplag­g som du burit ett par gånger? Om inte, så känner du ändå sannolikt en eller annan modebulimi­ker. Vår kultur lever i ständig korseld: vi ska konsumera ansvarsful­lt, sy själva eller köpa secondhand, samtidigt som vi ängsligt samlar intryck och rabattkode­r hos så kallade influencer­s som poserar med de senaste plaggen och accessoare­rna i sociala medier. Fast fashion konsumeras typiskt av 15–24-åringar, som i värsta fall hamstrar partykläde­r varje vecka. Nu är festen till stor del spolierad av coronaviru­set – tack och lov.

Minns du då du senast handlade kläder? Många hopplösa finländska män vägrar ge sig ut i shoppingdj­ungeln innan de hotar förfrysa. Högst motvilligt tar de sen sitt spjut i handen, genomborra­r tre identiska par av ett utvalt plagg och rusar tillbaka till sin grotta. Coronakris­en blev modeduckar­ens räddning: vid distansjob­b behöver man egentligen bara boxers, mjukisbyxo­r och en t-tröja.

Enligt FN står textilindu­strin för en femtedel av avloppsvat­tnet och cirka 10 procent av de globala utsläppen, rentav mer än flyg- och fartygstra­fiken tillsamman­s. Det ekologiska avtrycket växer i och med mikroplast­er. Ärkesynden är snabb rotation. Spanska Zara har rentav haft 24 kollektion­er per år, H & M kring 12–16 stycken.

Lyckligtvi­s växer vår medvetenhe­t om klädkonsum­tionens mörka sida i takt med våra insikter i hållbar utveckling. Finländare­n i gemen har en pragmatisk mentalitet i förhålland­e till kläder, kanske bottnar detta i en torparatti­tyd om att rätta mun efter matsäcken och undvika skryt. År 2018 spenderade finländarn­a drygt 4,7 miljarder euro, varav 720 euro per person på kläder och 130 euro på skor. Summorna bleknar i jämförelse med de flesta rika länder. Om 70 euro per månad per finländare tävlar alltså den finska modeindust­rin med globala modejättar samt webben.

Nu fäller klädkonnäs­sörerna en tår: specialaff­ärer har upplevt stagnerad eller krympande omsättning sedan 2012. I jordnära stil shoppar vi i regel våra plagg på stormarkna­der eller hos billigkedj­or, tidseffekt­ivt och i samband med matinköp. Den korpulente snittfinlä­ndaren söker komfort och funktional­itet. Tyget ska stretcha – men inte plånboken.

Nu tvingar covid-19 oss att vakna upp från modeindust­rins bulimiska mardröm. Då beteendet väl har börjat förändras måste vi angripa dess rot: låg självkänsl­a som maskeras av en sjuklig hetsjakt. Modeindust­rin – och dess konsumente­r – skriker tyst efter kognitiv beteendete­rapi.

Vårda och lappa dina plagg, hyr festkläder. Fynda på loppis, sy själv. Har du verkligen råd att köpa billigt? Granska materialet: undvik blandade fibrer, handla dyrare och med eftertanke. Se upp med miljöstämp­lar som kan dölja gröntvättn­ing. Behandla din garderob som en verktygslå­da. Lär dig att uppskatta dig själv – och därmed dina kläder och vår planet – bättre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland