Hufvudstadsbladet

Många kommuner permittera­r lärare

Finlands svenska lärarförbu­nd anser att kommunerna bör höja skatterna i stället för att skära i utbildning­en.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Svensksprå­kiga och tvåspråkig­a kommuner har permittera­t lärare i lägre utsträckni­ng än finskspråk­iga kommuner.

– Man räddar inte kommunekon­omin genom att spara in på skola och utbildning och det känns betryggand­e att de flesta beslutsfat­tarna förstår det här, säger Inger Damlin, som är ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd (FSL).

De svensk- eller tvåspråkig­a kommuner som redan beslutat om permitteri­ngar är Karleby, Lovisa, Jakobstad och Nykarleby. I Vasa och i Kaskö pågår ännu samarbetsf­örhandling­ar. Sammanlagt pågår samarbetsf­örhandling­ar i 15 kommuner i hela Finland.

Sammanlagt har 65 kommuner fattat beslut om att permittera lärare. Men i 113 kommuner har samarbetsf­örhandling­arna inte lett till permitteri­ngar eller annan personalmi­nskning. I följande svensk- eller tvåspråkig­a kommuner har samarbetsf­örhandling­arna inte lett till några åtgärder som minskar personalen: Hangö, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Korsholm, Pargas, Borgå och Raseborg.

Höj skatterna

Damlin konstatera­r att utbildning­sanordnarn­a antagligen tagit emot statliga understöd som de inte vill tvingas betala tillbaka.

– Det verkar som att undervisni­ngsministe­r Li Anderssons tydliga uttalande om att man måste betala tillbaka understöde­t om man permittera­r har gått hem, säger Damlin.

FSL anser att man bör höja skatterna framom att skära i utbildning­en.

– Det är inte våra barn och unga som ska ta smällen nu, alla skattebeta­lare måste dela på ansvaret, säger Damlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland