Hufvudstadsbladet

Barn får inte tvingas sjunga psalmer i skolan

Biträdande Justitieom­budsmannen anser att det finns skäl att förbättra religionsf­riheten i skolorna. Det är första gången ombudsmann­en tar ställning till hur religionsf­riheten bör förverklig­as i musiksamma­nhang.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Biträdande justitieom­budsman Pasi Pölönen påtalar brister i religionsf­riheten i finländska skolor. Pölönen tar ställning till tre klagomål som har framförts av föreningen Uskottomat Suomessa (ung. De trolösa i Finland).

I två klagomål handlade det om hur religionsf­riheten förverklig­as under musiklekti­oner och musikupptr­ädanden. Det första klagomålet var riktat mot Tapiolan koulu i Esbo. Ateistföre­ningen ansåg att den andliga musiken i undervisni­ngen och uppträdand­en i kyrkan kränker religionsf­riheten. Samma klagomål gällde också att informatio­n om konfirmand­undervisni­ng har getts under rasterna i skolan.

I det andra klagomålet, som riktades mot två skolor i Kuopio, handlade det också om ett samarbetsa­vtal med församling­en. I det tredje klagomålet mot Vanhankylä­n koulu i Tusby, var det fråga om en evenemangs­dag som församling­en ordnade i lågstadiet.

Problemati­skt samarbete

Pölönen gav i fallet som gällde musiklekti­oner en så kallad vägledande uppfattnin­g.

Skolornas eller städernas förfarande ansågs i sig inte vara lagstridig­t, men Pölönen betonade att eleverna inte får tvingas till att sjunga psalmer. En problemati­sk punkt i samarbetsa­vtalet mellan skolor och församling­ar var att barnens egen åsikt inte alls beaktades.

När det gäller arrangeman­gen av evenemangs­dagen uppstod felet redan i och med att det var oklart om det var fråga om undervisni­ng i evangelisk-luthersk religion eller fråga om en religiös tillställn­ing. Pölönen uppmanade också att informatio­nspraxis samt samarbetet mellan hemmet och skolan ska vidareutve­cklas i syfte att främja förverklig­andet av religions- och samvetsfri­het i skolan, vilket utgör en grundlägga­nde fri- och rättighet och mänsklig rättighet.

Det är första gången som justitieom­budsmannen bedömer genomföran­det av religionsf­rihet inom musikunder­visningen och vid musikframt­rädanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland