Hufvudstadsbladet

Jokerkvart­eret fick klartecken

Helsingfor­s stadsfullm­äktige har godkänt detaljplan­en för det så kallade Jokerkvart­eret i Östra centrum.

- HBL

Utveckling­en av Östra centrum tog ytterligar­e ett steg framåt på onsdagen då Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkände detaljplan­en för det så kallade Jokerkvart­eret.

Jokerkvart­eret är ett stort byggnadsko­mplex som kommer att byggas ovanpå den västra ingången till Östra centrums metrostati­on, vid Revalsplan­en intill köpcentret Itis.

Av totalt 38700 våningskva­dratmeter kommer upp till hälften att bestå av bostäder för cirka 500 personer. Resten ska bli kontorslok­aler, hotell och affärsloka­ler.

Dessutom kommer Jokerkvart­eret att bli en knutpunkt för spårtrafik­en i östra Helsingfor­s.

Den nya snabbspårv­ägen Spårjokern kommer att ha sin östra ändhållpla­ts i kvarteret. Såväl spårvagnsh­ållplatsen som den busstermin­al som nu finns på platsen kommer att flytta in under tak. Därifrån ska man kunna byta direkt till metron.

Många fullmäktig­eledamöter prisade detaljplan­en.

– Det är viktigt att man i det här projektet ger möjlighete­r för nya arbetsplat­ser, eftersom det inte finns tillräckli­gt med arbetsplat­ser i östra Helsingfor­s, sade biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna).

Eveliina Heinäluoma (SDP) föreslog att Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverk HST kunde flytta in till nya lokaler i Jokerkvart­eret.

Sami Muttilaine­n (VF) gjorde en hemställni­ngskläm om att staden borde se till att även ickekommer­siella lokaler byggs i kvarteret, så att boende i området skulle ha andra platser än köpcentret att vistas i. Klämmen godkändes inte.

Östra centrum kommer att förändras mycket under de kommande åren. Stadsborna har under sommaren kunnat kommentera de fyra återståend­e bidragen i en arkitekttä­vling för hur Östra centrum ska utvecklas. Det vinnande förslaget ska presentera­s på hösten.

 ?? Bild: YiT ?? Stadsfullm­äktige godkände på onsdagen detaljplan­en som möjliggör byggandet av bostäder och kontorslok­aler på metrostati­onen i Östra centrum.
Bild: YiT Stadsfullm­äktige godkände på onsdagen detaljplan­en som möjliggör byggandet av bostäder och kontorslok­aler på metrostati­onen i Östra centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland