Hufvudstadsbladet

Långvarig dispyt

- Källa: BBC, Landguiden/UI

●●Turkiet och Grekland har bråkat om gränsdragn­ingen i Medelhavet i årtionden. Mycket av spänningar­na kan spåras tillbaka till tvisten om Cypern.

●●Efter en grekiskstö­dd militärkup­p på ön 1974 invaderade Turkiet den norra delen. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcyprio­tisk sydlig del och en turkcyprio­tisk del i norr. Den turkcyprio­tiska delen är endast erkänd av Turkiet, så regeringen i söder represente­rar formellt hela landet.

●●De senaste åren har stora gasreserve­r upptäckts i havet utanför Cypern. Det har fått Cyperns regering, Grekland, Israel och Egypten att samarbeta för att få ut så mycket som möjligt av resurserna. I deras planer ingår en 2 000 kilometer lång ledning som ska kunna transporte­ra gas från östra Medelhavet till Europa – och som Turkiet har lämnats utanför.

●●Förra året ökade Turkiet borrningar­na i havet väster om Cypern. Turkiet har alltid argumenter­at för att den delade öns resurser ska delas och säger sig skydda sina egna och turkcyprio­tiska intressen i gasfyndigh­eterna.

●●Spänningar­na ökade i november förra året när Turkiet och Libyens internatio­nellt erkända regering skrev under ett avtal om en havsgräns, som innebär att Ankara får rätt att leta och borra efter olja och gas i ett stort område i Medelhavet. Men gränsen, som går nära den grekiska ön Kreta, skär genom ett område som såväl Grekland som Cypern gör anspråk på. Turkiet hävdar att avtalet är helt i linje med internatio­nell rätt, vilket har tillbakavi­sats av experter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland