Hufvudstadsbladet

Rysk polis tittar på Navalnyj-fallet

Rysk polis har, till synes lite halvhjärta­t, börjat undersöka vad som hände när opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj insjuknade under en flygresa för en vecka sedan.

- TT

Det rör sig inte om en regelrätt brottsutre­dning – som Navalnyjs anhängare kräver – utan åtgärden kallas av sibirisk polis för en ”kontroll inför utredning” för att klarlägga ”alla omständigh­eter”.

De tyska läkare som nu vårdar Navalnyj i Berlin misstänker starkt att han blev förgiftad i samband med en flygning från sibiriska Tomsk till Moskva i förra veckan.

Den 44-årige politikern och korruption­sbekämpare­n fick först vård på ett sjukhus i Omsk, innan han med ambulansfl­yg fördes till Tyskland.

Läkarna i Berlin har inte kunnat fastställa exakt vad Navalnyj fått i sig, men tror att en substans inom gruppen kolinester­ashämmare ligger bakom opposition­spolitiker­ns insjuknand­e.

Kolinester­ashämmare finns i en rad olika läkemedel och används exempelvis för att behandla patienter med Alzheimers sjukdom. Men det återfinns även i bland annat nervgift och bekämpning­smedel.

Medarbetar­e till Navalnyj misstänker att en kopp te på flygplatse­n i Tomsk var förgiftad, ett scenario som ryska myndighete­r ifrågasätt­er. Att inleda en brottsutre­dning är inte aktuellt, enligt Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov.

– Inget har förändrats, vi vet fortfarand­e inte vad som orsakade tillstånde­t som den sjuke mannen befinner sig i, säger han.

Testresult­at begärs ut

Navalnyj har varit en de skarpaste kritikerna av president Vladimir Putin och dennes regim. När Putin blev intervjuad av den statliga television­en på torsdagen kommentera­de han inte fallet Navalnyj över huvud taget.

Ryska åklagare har deklarerat att det saknas bevis för ett uppsåtligt brott mot Navalnyj, och begärt att de tyska läkarna överlämnar beläggen för den första diagnosen inklusive testresult­aten.

 ?? FOTO: JEVGENIJ SOFIJTJHUK/TT ?? Poliser utanför det sjukhus i Omsk där Navalnyj först vårdades efter händelsen i förra veckan. Han har nu förts med ambulansfl­yg till Berlin.
FOTO: JEVGENIJ SOFIJTJHUK/TT Poliser utanför det sjukhus i Omsk där Navalnyj först vårdades efter händelsen i förra veckan. Han har nu förts med ambulansfl­yg till Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland