Hufvudstadsbladet

Tonåring gripen för mord under protest i USA

En 17-åring har gripits misstänkt för mord efter att två personer skjutits ihjäl vid protester mot polisvåld i Kenosha i Wisconsin. Parallellt skickar USA:s president Donald Trump över 1 200 man till delstaten.

-

För att få stopp på orolighete­rna i Kenosha har utegångsfö­rbud utlysts i staden mellan klockan 19 på kvällen och 07 på morgonen, fram till söndag.

Utegångsfö­rbudet infördes i onsdags efter att en grupp av främst vita, beväpnade män gett sig in i protestern­a och två personer skjutits ihjäl.

Videofilme­r visar hur en av männen jagas av en grupp demonstran­ter, samtidigt som någon ropar att han har skjutit en man. Den beväpnade mannen faller sedan till marken och är på väg att övermannas då han avlossar sitt halvautoma­tiska vapen, varpå en man faller ihop livlös.

Mannen går sedan nedför gatan med vapnet hängande över bröstet medan demonstran­terna skingras och poliser kör förbi utan att ingripa. Den inledande konfrontat­ionen tycks inte ha fångats på film.

Två män dog och en skadades i skjutninge­n. Senare greps en 17-åring i en närliggand­e ort i granndelst­aten Illinois, misstänkt för mord.

Protestern­a i Kenosha inleddes efter det att 29-årige svarte Jacob Blake i söndags allvarligt skottskada­ts av polis. Hundratals demonstran­ter har sedan dess protestera­t mot polisvåld. Vissa har vandaliser­at, tänt eld på bilar och hus och drabbat samman med poliser. På onsdagskvä­llen var läget dock i huvudsak lugnt, rapportera­r The Washington Post.

President Donald Trump vill stävja protestern­a genom att förstärka den lokala polisen och skickar, med stöd från lokala politiker, 1 000 man från nationalga­rdet, samt över 200 representa­nter från federala polismyndi­gheter, enligt Vita huset.

Justitiemi­nisteriet meddelar också att man har inlett en federal utredning av polisskjut­ningen.

Samtidigt har det framkommit att utredarna som undersöker skjutninge­n av Blake har hittat en kniv på förarsidan i hans bil, enligt delstatens justitiemi­nister Josh Kaul. 29-åringen sköts med sju skott i ryggen av en polis när han lutade sig in i bilen, där hans tre barn satt.

Omständigh­eterna kring skjutninge­n är oklara, men enligt uppgifter ska Blake ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Ett filmklipp från ingripande­t visar hur polisen följer efter Blake till hans bil och skjuter honom på mycket kort avstånd när han öppnar dörren.

Blake vårdas fortfarand­e på sjukhus och riskerar att bli förlamad från midjan och nedåt, enligt uppgifter från hans familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland