Hufvudstadsbladet

Världens rikaste blev ännu rikare – Bezos förmögenhe­t över 200 miljarder

Världens rikaste person är nu ännu rikare. Amazons grundare Jeff Bezos är först i världen med en förmögenhe­t på 200 miljarder dollar eller mer.

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT-HBL

Pandemin har gynnat amerikansk­a e-handelsjät­ten Amazons aktie som rusat drygt 80 procent det senaste halvåret. Det har gjort att Bezos nu kunnat se sin egen förmögenhe­t nå en ny milstolpe. Efter de senaste dagarnas uppgång har den passerat 200-miljarders­gränsen, räknat i dollar, för första gången enligt Bloombergs ”Billionair­es Index”.

Det betyder att tvåan på listan, Bill Gates, får se sig distansera­d med 78 miljarder dollar.

Ännu en milstolpe

Bezos är dock van vid att vara i topp. Redan 2017 kunde han för första gången titulera sig världens rikaste person och ett år senare blev han först att nå 150 miljarder dollar.

Cynikern kan påpeka att han hade nått den senaste milstolpen ännu snabbare om det inte varit för skilsmässa­n förra året från dåvarande hustrun MacKenzie Scott som i samband med skilsmässa­n fick fyra procent av aktieportf­öljen i Amazon.

Homogent i toppen

Två saker är uppenbara när det gäller Bloombergs miljardärs­lista: man och från USA, är två självklara faktorer för att hamna högt upp. Den högst placerade kvinnan, Françoise Bettencour­t Meyers, återfinns först på tolfte plats, en placering före MacKenzie Scott.

67-åriga Bettencour­t Meyers är barnbarn till grundaren av sminkjätte­n L’Oréal och har nu enligt den senaste listan en privat förmögenhe­t motsvarand­e 66,7 miljarder dollar.

15 av de 20 högst placerade är också från USA där Jack Ma är den enda miljardäre­n från Kina att slå sig in.

På Bloombergl­istan finns bara en finländare, Kones storägare Antti Herlin som kommer in på en 280:e plats. Han noteras för en förmögenhe­t på drygt 7 miljarder amerikansk­a dollar.

 ?? FOTO: JOHN LOCHER/TT ?? Amazons grundare Jeff Bezos förmögenhe­t har nått nya höjder.
FOTO: JOHN LOCHER/TT Amazons grundare Jeff Bezos förmögenhe­t har nått nya höjder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland