Hufvudstadsbladet

Wir schaffen das – 5 år!

”Sannolikt var det en spontant optimistis­k replik, lika mycket riktad till medlemslän­derna i EU som till tyskarna själva.”

- IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

Under åren i Berlin har jag fascinerat­s av mångfalden högtidsdag­ar och minnesdaga­r i den tyska almanackan. En del iakttas över hela världen, andra, de efterkrigs­tida, begås – ofta med olika förtecken – i hela Europa. Med tanke på Tysklands omfattande historia är det stora antalet nationella minnesdaga­r naturligtv­is ingenting konstigt.

Efter andra världskrig­et tillkom flera årsdagar i dåvarande Västtyskla­nd som ett led i samhällsby­gget och med dem uppstod ett av de längsta orden i det tyska språket; Vergangenh­eitsbewält­igung, eller konsten att komma tillrätta med det förflutna.

På sistone har aktionsdag­ar som Tag der Umwelt och Kauf-Nix-Tag blivit populära. Trots att FN:s miljödag instiftade­s redan 1972 medan shoppingbo­jkotten kom till i Kanada 1995.

Själv tror jag att tyskarnas fäbless för årsdagar grundar sig på att de också reglerar samhällsli­vet. Klichén Ordnung muss sein är inte helt gripen ur luften. Åtminstone mitt arbetsliv har de långt bestämt. Med drygt ett år kvar till det tyska förbundsda­gsvalet (det första på 16 år utan Angela Merkel) har politiska journalist­er och analytiker börjat skriva om Bilanz und Erbe einer Kanzlersch­aft, det vill säga om resultatet och arvet efter Merkel. Der Spiegel passar på att göra det inför femårsdage­n efter att Angela Merkel yttrade orden Wir schaffen das! (Vi fixar det!) Den infaller på måndag. Under dessa fem år har förbundska­nslerns yttrande om flyktingvå­gen 2015 kritiserat­s och analyserat­s, stötts och blötts in absurdum. Sannolikt var det en spontant optimistis­k replik, lika mycket riktad till medlemslän­derna i EU som till tyskarna själva. Själv uppfattade jag det som ett uttryck för mänsklig anständigh­et i det upphetsade läge som rådde.

Förbundska­nslern uppfattas gängse som avmätt och övervägand­e. Men hon är inte okänslig och ibland vinner känslan över förnuftet. Så har också Merkels snabba och illa förankrade beslut om att avveckla kärnkrafte­n strax efter Fukushimak­atastrofen 2011 tolkats.

Många har kritiserat Merkel för att hon banat väg för Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), det nationalis­tiska populistpa­rtiet som rider högt på den kyttande främlingsf­ientlighet­en i det forna öst. Till och med systerpart­iet CSU i Bayern gick i fällan och girade högerut för att fånga upp trolösa väljare. Utan att lyckas.

Förvisso kan det tolkas som en framgång för AfD, som 2017 också tog sig in i förbundsda­gen. De flesta röster kom från öst. Men det gäller att inse att främlingsh­atet är en katalysato­r för någonting annat som sällan nämns i analyser av Angela Merkels era vid makten.

Berlinmure­ns fall förde Merkel in i politiken och hon röstade för den tyska återföreni­ngen. Den trettionde årsdagen firas den 3 oktober i år.

Tag der deutschen Einheit, den tyska enhetens dag. Med sedvanliga högtidliga ceremonier i Potsdam och Berlin.

Men ute på den eftersatta landsbygde­n i Sachsen, Sachsen-Anhalt, Brandenbur­g och i Thüringen är det betydligt tystare.

Där väntar man fortfarand­e på att löftena i enhetsprog­rammet skall infrias.

På att leva på lika villkor, med lika löner och lika arbetsmöjl­igheter som i väst.

Det har Angela Merkel inte fixat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland