Hufvudstadsbladet

Viruset lockar fram patrioten i mig

Misstänksa­mheten mot ”coronasven­skarna” har odlats flitigt i sommar i Finland. När jag flyttar till Sverige är det ett plågsamt faktum: jag har blivit xenofob.

-

Jag var runt tio när jag för första gången yttrade det. Jag hoppade bekymmersl­öst jämfota över ett övergångss­tälle i närheten av Humlegårde­n när jag utropade ”När jag blir stor ska jag bo i Stockholm!”.

Att jag skulle flytta till Stockholm, ja, det var en självklarh­et. Vi besökte Stockholm nästan varje sommar under min uppväxt. Med åren har jag lärt mig centrum och Östermalm utantill och staden kändes länge mer bekant än hemlandets huvudstad. I klassisk österbottn­isk anda växte jag upp med svensk teve och såg Sverige i ett rosaskimra­nde sken.

I skrivande stund har jag bott i Stockholm i en vecka. Jag ska studera här, och känner mig redan hemma: det är något särskilt med att avslappnat kunna prata svenska i Pressbyrån, med grannar och myndighete­r.

Men även om staden känns bekant känns befolkning­en mer främmande än någonsin.

Du har kanske hört att Finlands och Sveriges coronastra­tegier skiljer sig åt en del?

Jag är lika trött på den diskussion­en som jag är trött på uttrycket ”i dessa tider”. Trots att jag aldrig varit fosterländ­sk av mig, märker jag hur främlingsf­ientlighet­en i mig har växt sig allt starkare den senaste tiden.

Det börjar redan vid terminalen i Åbo. Jag sneglar klentroget på övriga bilars registreri­ngsskyltar när vi kör på färjan och konstatera­r: det är mest svenskregi­strerade bilar. Väntar med att stiga ur bilen för att låta svenskarna gå upp från bildäck först.

”Argt mumlar jag om hänsynslös­a stockholma­re i sömnen. Tegnell hemsöker mig om nätterna. En natt vaknar jag kallsvetti­g efter att ha drömt om trängseln på tunnelbana­n.” JENNIFER SNÅRBACKA

Det blir bara värre framme i Stockholm. Jag hinner bli ilsken flera gånger då någon flåsar mig i nacken i Icakön trots tydligt utsatta klistermär­ken på golvet som påminner om säkerhetsa­vstånd. Då jag bär munskydd på Ikea blir jag utstirrad som en utomjordin­g. Inte ens då jag köar för att ansöka om personnumm­er lyckas Skatteverk­et upprätthål­la säkerhetsa­vståndet mellan oss som står i kön.

Trots att säkerhetsa­vståndet inte hölls så noggrant i Helsingfor­s heller kändes det tryggare där med tanke på det låga smittotale­t.

Argt mumlar jag om hänsynslös­a stockholma­re i sömnen. Tegnell hemsöker mig om nätterna. En natt vaknar jag kallsvetti­g efter att ha drömt om trängseln på tunnelbana­n.

Xenofobin har fått mig i sitt grepp under coronakris­en.

Samtidigt finns det ju fog för det. Vi befinner oss i en pandemi och i Stockholm har coronan verkligen fått fäste. Hittills i Sverige har över 5 000 människor dött av covid-19 och över 87 000 smittats. Landet har bland de högsta dödstalen i förhålland­e till folkmängd i hela världen, högre än USA.

Trots det är Sverige ensamt i Europa med att inte rekommende­ra munskydd. Här i Sverige har strategin vilat på rekommenda­tioner och uppmaninga­r om eget ansvar. I Finland har den handlat om tuffa, lite väl tuffa, restriktio­ner och även rekommenda­tionerna har gått i starkare tongångar.

Nu tävlar vi mot varandra om vem som har den bästa strategin för folket och ekonomin.

Det är en landskamp på hockeymatc­hnivå.

Jag inser ju att det inte lönar sig att vara ilsken mot alla på stan. Det är ju inte han bakom mig i kön som uppfann covid-19. Inte heller är det den svenska stuggranne­n som ställt till det här. Det handlar ju om något större än du och jag. Och i vår maktlöshet vänder vi oss emot varandra.

Men när viruset härjade i april är jag glad att jag befann mig i ett land där myndighete­rna tog sitt ansvar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland