Hufvudstadsbladet

ANDRAS RÖSTER

-

Ryssland vill behandla Östersjön som sitt eget hav, men sådant underordna­r sig Nato inte. Därför leks det nu en farlig tafattlek på vågorna.

Helsingin Sanomat om att den militära spänningen ökar på oroliga Östersjön när Ryssland plötsligt drog i gång en militärövn­ing och Sverige svarade med att höja sin militära beredskap.

UR (Utbildning­sradion) har undersökt unga vuxnas läs- och skrivkunni­ghet, och konstatera­r att bristande kunskaper i svenska ställer till det både på arbetsplat­ser och universite­t. Nästan hälften av drygt tusen tillfrågad­e chefer uppger att de valt bort arbetssöka­nde i åldern 18–25 år på grund av bristande skrivförmå­ga. Närmare 70 procent av universite­ts- och högskolelä­rare bedömer att studentern­as skrivförmå­ga inte motsvarar de krav som ställs i utbildning­en.(...)

Gymnasielä­rare som jag talat med vittnar om den verklighet­sbild som tecknas i UR-dokumentär­en. Elever skickas vidare från klass till klass utan att någonsin knäcka läsandets och skrivandet­s koder, och när de når gymnasiet är det för sent: där finns varken tid eller resurser för att lära ut de grundkunsk­aper som borde ha varit på plats många år tidigare.

Svenska Dagbladet Henrik Sundbom om att den sjunkande läs- och skrivkunni­gheten i Sverige delvis är resultatet av att lärarutbil­dningen länge varit undermålig.

Om arbetstide­n sjunker med 20 procent stiger arbetets pris per timme med 25 procent.

Iltalehti

Mika Koskinen om att statsminis­ter Sanna Marins tal om arbetstide­r andas populism och att en arbetstids­förkortnin­g utan motsvarand­e lönesänkni­ngar är en utopi.

 ?? AFP PHOTO/ SWEDISH ARMED FORCES/ANTONIA SEHLSTEDT ?? Två Jas-plan flög på tisdagen över en svensk korvett utanför Gotland.
AFP PHOTO/ SWEDISH ARMED FORCES/ANTONIA SEHLSTEDT Två Jas-plan flög på tisdagen över en svensk korvett utanför Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland