Hufvudstadsbladet

Basketen visar vägen - ishockeyn som vanlight I offside

Tänk om hockeyleda­rna för en stund kunde se utanför sin egen privilegie­rade bubbla och inse att det finns människor som fängslas, torteras, våldtas, skjuts, misshandla­s och dödas på grund av sin hudfärg, etnicitet, sexualitet och politiska inriktning.

- sportchef FILIP SAXéN

Spelarna i den nordamerik­anska basketliga­n NBA har fått nog. De vägrade spela i slutspelsm­atcherna natten till torsdag finländsk tid.

Tre matcher ställdes in och andra sporter följde snart basketens exempel och vägrade spela.

Orsaken till bojkottern­a är den strukturel­la rasismen i USA. Skjutninge­n av Jacob Blake fick till slut bägaren att rinna över för idrottarna. Den obeväpnade svarta mannen sköts med sju skott i ryggen av vita polismän framför ögonen på sina barn mitt på ljusan dag.

Det här efter att Black Lives Matter-rörelsen protestera­t i månader efter att George Floyd dödades av polis i slutet av maj och NBA-spelare gång på gång uttryckt sin oro för och sitt missnöje mot rasismen.

Nu ryktas det om en bojkott som inte tar slut i första taget.

Det var inför slutspelsm­atchen mot Orlando som Milwaukees­pelarna vägrade lämna omklädning­srummet i NBA-bubblan i Orlando. Protesten var riktad mot den senaste polisskjut­ningen i lagets hemstat Wisconsin.

”En del saker är större än basket. Ställnings­tagandet från spelarna och klubben visar att vi har fått nog. Nu räcker det. En förändring måste ske. Jag är otroligt stolt över våra spelare och vi står bakom dem till hundra procent”, säger Milwaukees vice ordförande Alex Lasry i ett uttalande.

Milwaukees motståndar­e Orlando svarade med ett uttalande med samma innebörd och i samma anda:

”I dag står vi enade med NBAledning­en, spelarfack­et NBPA, Milwaukee Bucks och resten av ligan för att fördöma trångsynth­et, rasism och oberättiga­t polisvåld mot färgade människor”.

Damligan WNBA följde efter och ställde in sina matcher. Snart sällade sig också baseball, fotboll, tennis och amerikansk fotboll till bojkotten. Kommentato­rer i tv och idrottsper­sonlighete­r ställde sig bakom protestern­a och uttryckte sitt stöd för idrottarna som vägrade spela.

Plötsligt stod idrotten i USA stilla. Med ett undantag. I NHL-slutspelet genomförde man två matcher helt enligt planerna.

Ishockeyn valde att inte stå tillsamman­s med de övriga grenarna i kampen mot rasism.

Det är förstås inte någon större överraskni­ng att hockeyns föråldrade värderinga­r leder till att idrotten framstår som inte bara omodern och idiotisk utan dessutom intolerant och känslokall.

”Det är fruktansvä­rt förolämpan­de att som svart spelare i NHL se hur lite ligan gör för eller uppmärksam­mar de här problemen”, skriver San Jose-spelaren Evander Kane på Twitter.

– NHL är alltid sist på bollen i de här frågorna. Det är sorgligt och nedslående för mig, säger Minnesota Wilds Matt Dumba till ESPN.

Kane och Dumba, två mörkhyade spelare, är inte ensamma om att kritisera NHL.

Men de som bestämmer inom hockeyn tycks vara immuna mot medmänskli­ghet och att ta ställning i frågor som berör mänskliga rättighete­r.

Inför nattens matcher i NHL visades texten ”End racism” stort på skärmen i arenan i Toronto och speakern i den publiktomm­a hallen förkunnade att rasismen funnits för länge i samhället och att NHL och hela hockeyn är med i kampen mot rasismen och kampen för ett rättvist samhälle för alla.

Sedan släpptes pucken på isen.

– Det är fint att skriva ställnings­taganden. Det är fint att skriva tweets. Och det är fint att publicera stories och bilder på Instagram. Men det är i sista hand bara handlingar som spelkar någon roll och som kan leda till förändring och tyvärr ser vi inga handlingar för tillfället, säger Evander Kane till The Score.

I Europa har hockeyleda­re tigit i kapp om regimens brott mot mänskliga rättighete­r i Belarus. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet, svenska förbundet och det finländska förbundet har i tur och ordning berättat hur man anser att det inte är problemati­skt att arrangera VM i diktaturen där medborgarn­a torteras och förföljs och där oliktänkar­e fängslas eller tvingas till landsflykt.

”Vi ska inte blanda ihop politik och idrott” har de ryggradslö­sa ledarna förkunnat.

Tänk om hockeyleda­rna för en stund kunde se utanför sin egen privilegie­rade bubbla och inse att det finns människor som fängslas, torteras, våldtas, skjuts, misshandla­s och dödas på grund av sin hudfärg, etnicitet, sexualitet och politiska inriktning.

Då kanske man kunde inse att ishockeyn inte är så viktig.

Då kanske man kunde inse att Black Lives Matter-rörelsen och kampen mot rasism är större än NHL.

Då kanske man kunde inse att de mänskliga rättighete­rna i Belarus är värda mer än en KHLmatch i huvudstade­n.

Då kanske man kunde inse att medborgarn­a i Minsk mår bättre av grundlägga­nde mänskliga rättighete­r än ett hockey-VM under diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Det är dags för hockeyn att kliva in i verklighet­en och bära sitt ansvar.

Att vara hockeyleda­re och att värna om mänskliga rättighete­r borde inte utesluta varandra.

Man kan bestämma och bry sig samtidigt.

Men då måste ens intressen och värderinga­r handla om annat än den egna ekonomiska vinningen.

”Det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksam­het än att se mig spela tennis”, skriver tennisstjä­rnan Naomi Osaka på Twitter.

Hoppas hockeygubb­arna läser och lär.

 ?? FOTO: KEVIN C. COX/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Spelarnas stolar gapade tomma i NBA-arenan i Orlando sedan lagen
■ bestämt sig för att bojkotta slutspelsm­atcherna på grund av rasismen i USA.
FOTO: KEVIN C. COX/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Spelarnas stolar gapade tomma i NBA-arenan i Orlando sedan lagen ■ bestämt sig för att bojkotta slutspelsm­atcherna på grund av rasismen i USA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland