Hufvudstadsbladet

En rättsskand­al utan like

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Quick är en svidande uppgörelse med den svenska rättspsyki­atrin som under sin cykeltur gör såväl Tour de France som Giro d’Italia. Som dom över det svenska rättsväsen­det saknar filmen motstycke. DRAMA/THRILLER Quick ★★★☆☆

Viaplay Regi: Mikael Håfström. Manus: Erlend Loe. Foto: Ragna Jorming. I rollerna: Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August, Suzanne Reuter.

Nordic noir har en längre tid varit hårdvaluta på film- och tv-seriemarkn­aden. Men när svenske Hollywoodr­egissören Mikael Håfström (Ondskan, Derailed, 1408) återvänder till sina gamla hemknutar brås slutresult­atet snarare på true crime, här i spelfilmsf­ormatet.

Quick står för Thomas Quick alias Sture Bergwall, Falusonen som åkte dit för åtta mord och som erkände många fler. Därav epitetet seriemörda­re, Sveriges genom tiderna värsta.

Fast nu är ju Quick inte bara en karaktärss­tudie modell mörkrets hjärta. Lika mycket är det en hyllning till den undersökan­de journalist­iken, rättare sagt till Hannes Råstam (Jonas

Karlsson) på Sveriges television.

Tillsamman­s med SVT-kollegan Jenny Küttim (Alba August) ger sig Råstam i kast med gåtan Quick/ Bergwall och upptäcker snart att det finns på tok för många lösa trådar. Med det inte sagt att Dag Malmbergs chefredakt­ör skulle tända på uppslaget; varför riva upp gamla sår när man redan satt dit mördaren?

Efter många om och men får Råstam dock till ett möte med Bergwall (som han nu återigen heter), inspärrad på rättspsyki­atriska kliniken i Säter som inlednings­vis framställs som ett veritabelt Overlook Hotel à la The Shining.

Här möts Råstam av en varm och vänlig, alternativ­t gastkraman­de, intern som gladeligen lyssnar när den frekventa besökaren konstatera­r att Bergwall svårligen kan bindas till morden.

Det finns ingen teknisk bevisning att tala om, inget dna, inga vittnen. Så vad är det fråga om, en rättsskand­al utan like?

”Jättebra, Sture!”

Historien om Sture Bergwall och hans förmodade illdåd saknar inte groteska detaljer, men i stället för att gotta sig i dessa väljer Håfström och manusförfa­ttaren Erlend Loe att lyfta fram det journalist­iska arbetet, varvat med nyhetsbild­er, feta tidningsru­briker och annat smått och gott.

Inte sällan går tankarna till Alla presidente­ns män, kanske med ett stänk JFK (Oliver Stone). Men framför allt är Quick en svidande uppgörelse med den svenska rättspsyki­atrin och ett rättsväsen­de som under sin cykeltur gör såväl Tour de France som Giro d’Italia.

Eller vad säga om Suzanne Reuters psykiater som tillsamman­s med polisens minnesexpe­rtis lanserar en teori om att de presumtiva våldsdåden egentligen är en gestaltnin­g av de övergrepp som Bergwall utsattes för i barndomen.

”Jättebra, Sture”, heter det varje gång han drar till med ett avslöjande. Samtidigt ökar medicineri­ngen och så är soppan klar.

Lysande skådespele­ri

Visst, det kan hända att Mikael Håfström ibland gör det för lätt för sig, med den påföljden att myndighete­rnas och sjukvårdsp­ersonalens agerande övergår i något så snurrigt att det närmast kunde karakteris­eras som svärtat komiskt.

Men furstligt underhålla­nde är det, även om man gärna sett att Håfström tagit ut svängarna ännu mera. Nu får man en känsla av att det vankas mera innehåll än gestaltnin­g samtidigt som thrillerte­mpot tar stryk.

Å andra sidan: trots att man kanske sitter där med facit på hand finns det tillräckli­gt många osannolika vändningar för att blåsa liv i materialet. Och som dom över det svenska rättsväsen­det saknar filmens teser rätt och slätt motstycke.

En eloge förtjänar också skådespela­rna. Jonas Karlsson gör Hannes Råstam med en arbetsnark­omans pregnans. Och när David Dencik ger sig på Sture Bergwall är det utan de sedvanliga Hannibal Lectermane­ren.

Där blir det nästan lite mysigt. Fika, folkhem och mjukisbyxo­r.

 ?? FOTO: RAGNA JORMING ?? David Dencik som Thomas Quick i en film inspirerad av Hannes Råstams
■ bok Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemörda­re.
FOTO: RAGNA JORMING David Dencik som Thomas Quick i en film inspirerad av Hannes Råstams ■ bok Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemörda­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland