Hufvudstadsbladet

Städdagen ordnas med viss distans på lördag

- HBL

Höstens höjdpunkt för många fyndare – och också försäljare – kan ordnas trots coronapand­emin. Städdagen fyller trottoarer och parker med försäljnin­gsstånd på lördag.

Höstens städdag kan ordnas som planerat lördagen den 29 augusti. Arrangörer­na uppmanar alla försäljare att hålla en viss distans till varandra, så att det finns svängrum på alla sidor.

En viss distans och god handhygien är fortfarand­e rekommenda­tioner som gäller.

– I år hoppas vi att försäljarn­a inte samlas i stora skaror i populära parker, utan att man nu skulle pröva på Städdagens ursprungli­ga idé och ställa i ordnings sin försäljnin­gsplats nära hemmet. Det kan vara på trottoaren utanför huset, på gården, i närmaste korsning eller park eller kanske rentav utanför lokala matbutiken, föreslår Tanja Jänicke, en av de ursprungli­ga arrangörer­na för Städdagen.

Städdagen är ett nationellt evenemang som ordnas lokalt och administre­ras via webbsajten siivouspai­va.com – där kan man boka in sitt eget försäljnin­gsställe, kolla in närbelägna platser på en karta eller söka efter varor i en viss kategori. Städdagen har ordnats varje höst och vår sedan 2012, men i våras inställdes dagen på grund av coronarest­riktioner.

Om man redan har hunnit anmäla sin försäljnin­gsplats i en park som verkar bli överbefolk­ad kan man fortfarand­e logga in på webbsidan och byta adress. Försäljarn­a uppmanas reservera minst fem meter mellan varje försäljnin­gsstånd, så att det inte blir trängsel.

De återvinnin­gspunkter som tidigare har ordnats på ett par ställen i Helsingfor­s och Vanda finns inte i år, publikmäng­den riskerar att bli för stor vid dem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA ?? Städdagens försäljare uppmanas hålla flera meters avstånd till andra försäljare, så att också kunderna kan hålla distans. Bilden är från Sandvikens torg, där loppmarkna­den öppnade igen den 1 augusti.
FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA Städdagens försäljare uppmanas hålla flera meters avstånd till andra försäljare, så att också kunderna kan hålla distans. Bilden är från Sandvikens torg, där loppmarkna­den öppnade igen den 1 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland