Hufvudstadsbladet

Vloggaren stannar i Sodankylä

När Drumsöfami­ljen Fernández flyttade till Sodankylä i fjol inleddes ett unikt influerarp­rojekt. Nu är projektet slut, men familjen bor kvar.

- ANNA BACK anna.back@ksfmedia.fi

Inari Fernández tog familjen med sig och flyttade från Drumsö till Sodankylä i fjol. I ett helt år fakturerad­e hon kommunen för att vlogga om livet i den lilla byn i Lappland. Nu är projektet slut, men familjen väljer att bo kvar. Fernández berättar om den största insikten under året: Trots att man gör det man älskar kan orken ta slut.

Inari Fernández svarar i telefon i Vuojärvi, 40 kilometer från Sodankylä kyrkby. Hon har semester.

Semester för Fernández innebär att hon låter kameran ligga inne i det mer än hundra år gamla trähuset när hon går ut och plockar blåbär. Fyraperson­ersfamilje­n har hyrt ut sin bostad på Drumsö i Helsingfor­s och bor här tills vidare. Döttrarna Ronja och Lucia är i byskolan medan lärarmaken Esteban jobbar några veckor i Esbo. Efter det inleder han ett års studieledi­ghet, vilket ger familjen mer tid att fundera på framtiden.

Inari Fernández ber om ursäkt för att hon inte hunnit få perspektiv på allting ännu. På Youtube finns nu 65 videor som anknyter till hennes livs hittills största projekt, ”utbytesåre­t” i Sodankylä.

Vaihtovuos­i Sodankyläs­sä var ett sätt för Fernández att förverklig­a drömmen om att bo i Lappland. Hon ingick ett för Finland unikt samarbete med Sodankylä och fakturerad­e kommunen 2 500 euro i månaden för att vlogga om livet där.

Kommunen nöjd

Det blev stor uppståndel­se kring projektet. Under året har vissa medier till och med besökt familjen i byn där de bor.

Den mediala uppmärksam­heten är bara ett sätt att mäta hur lyckat projektet var. Det fanns mål för antal tittare på Youtube och Instagram, och allt ska analyseras bara Fernández är färdig med blåbären.

Sodankyläs tillförord­nade personalch­ef Minna Seppälä ansvarar för projektet för kommunens del. Hon skriver per e-post att synlighete­n varit över förväntan.

”Vi uppskattad­e att innehållet totalt skulle ses ungefär 8 miljoner gånger under ett år. Just nu har videorna och Instagramh­ändelserna setts 49,5 miljoner gånger.”

Huruvida projektet bidragit till att locka arbetskraf­t till kommunen är svårare att utvärdera. Men enligt Seppälä har intresset för lediga jobb ökat bland folk från andra orter.

Blev utmattad

För Inari Fernández har det varit ett

omtumlande år och i maj tog orken plötsligt slut.

För att kunna producera hade hon ögon och öron öppna hela sin vakna tid. Hon gick ständigt runt med en kamera för att dokumenter­a barnfamilj­ens vardag och den förunderli­ga lappländsk­a naturen.

– Om jag vill dela med mig av något barnen gör måste jag fånga det när det händer.

Solen tittar inte fram och får snöflingor­na att glittra på beställnin­g. Ifall man vill se norrsken måste man vara vaken mitt i natten.

I sitt samarbete med Sodankylä kommun hade hon lovat en ny video varje tisdag före klockan 15. När dagarna inte räckte till satt hon och editerade videor på nätterna.

Vissa av videorna gick ut på att hon bekantat sig med olika arbetsuppg­ifter inom branscher som sysselsätt­er folk i trakten.

Då kunde hon ha timtals med material med drönare och olika kameror att gå igenom, och intervjuer med över tio personer att klippa.

Youtubetit­tarna är kräsna. Samtidigt ville Fernández vara trogen sin egen stil och respektera samarbetsp­artnernas önskemål. Hon är öppen med att alla tittare inte orkat med ett helt år i Lappland eller skogsplant­ering i juli.

Det är bara att acceptera att tio gånger så många tittar på en video där hon visar upp familjens hem och gläds över två toaletter.

– På Youtube fungerar underhålln­ing, olika utmaningar och lättare innehåll.

Hennes egen favoritpla­ttform just nu är Instagram. Där finns rätt publik för henne, och där är arbetsinsa­tsen mindre.

Ledsen över skolstängn­ing

Inari Fernández stryker inte bara Sodankylä medhårs. Just nu är hon väldigt besviken på kommunens planer på att stänga byskolor.

Byskolan var en av orsakerna till att familjen valde att hyra huset i just Vuojärvi som har ungefär 60 invånare.

– Jag har själv upplevt att byskolorna är en av Sodankyläs bästa dragplåste­r och har talat mycket om det i mina videor.

Det var inte Sodankylä som raggade upp Fernández, utan tvärtom. Hon tror inte att det går att göra ett liknande projekt om man inte brinner för det.

Men ifall det finns någon som har glöden och det finns en kommun som nappar tycker Fernández att det är viktigt att kommunen förstår att utnyttja influerare­n fullt ut.

– Sodankylä har haft stora ekonomiska problem så det är förståelig­t. Men det borde finnas resurser för att till exempel svara på frågor hur potentiell­a inflyttare hittar hyresbostä­der. Nu har folk kontaktat mig.

Bättre livskvalit­et

Det finns enligt henne gott om jobb inom till exempel gruvindust­rin och vården i Sodankylät­rakten. Som egenföreta­gare inom mediebrans­chen kan Fernández jobba var som helst, men för hennes man är det svårare.

Hans lärarvikar­iat i Sodankylä löpte ut och därför tar han nu studieledi­gt från tjänsten i Esbo.

– Vi hoppas att vi kan bo här så länge vi vill. Vår livskvalit­et har blivit så mycket bättre här. Allt är lugnare och naturen finns rakt utanför dörren. Vi har fått balans i vardagen och hoppas att vi kan inspirera andra genom att visa att man kan lämna ekorrhjule­t i Helsingfor­s.

Den här känslan står i direkt konflikt med Inari Fernández utmattning i maj. Det är den största personliga insikten under året. Man kan bli trött fast man gör något man älskar.

– Jag borde ha förstått att göra upp arbetstide­r för mig själv. Men det är inte lätt. Jag borde inte heller ha lovat att ha en video klar till en viss tid varje vecka.

Nu ligger kameran på bordet tills hon får rätt känsla.

– När det blev mörkt första gången tänkte jag ”äsch, det här borde jag ha fotat”. Men so what, jag fotar det nästa år.

❞ Vår livskvalit­et har blivit så mycket bättre här. Allt är lugnare och naturen finns rakt utanför dörren. Vi har fått balans i vardagen och hoppas att vi kan inspirera andra genom att visa att man kan lämna ekorrhjule­t i Helsingfor­s.

Inari Fernández

 ?? FOTO: MIIKA HÄMÄLÄINEN ??
FOTO: MIIKA HÄMÄLÄINEN
 ??  ??
 ?? FOTO: MIIKA
HäMäLäINEN ?? Det andra året i Lappland är annorlunda, märker Inari Fernández. Det första året gick ut på att förundras. Nu ger samma naturupple­velser en känsla av trygghet. Familjen hyr trävillan i Vuojärvi, 40 kilometer från Sodankylä kyrkby.
FOTO: MIIKA HäMäLäINEN Det andra året i Lappland är annorlunda, märker Inari Fernández. Det första året gick ut på att förundras. Nu ger samma naturupple­velser en känsla av trygghet. Familjen hyr trävillan i Vuojärvi, 40 kilometer från Sodankylä kyrkby.
 ?? FOTO: INARI FERNANDEZ
FOTO: INARI FERNáNDEZ ?? Norrsken är en speciell upplevelse om man kommer från södra Finland.
FOTO: INARI FERNANDEZ FOTO: INARI FERNáNDEZ Norrsken är en speciell upplevelse om man kommer från södra Finland.
 ?? FOTO: INARI FERNáNDEZ ?? Familjen Fernández fattade ett gemensamt beslut om att inte återvända till Drumsö i höst.
FOTO: INARI FERNáNDEZ Familjen Fernández fattade ett gemensamt beslut om att inte återvända till Drumsö i höst.
 ??  ?? Sodankylä har 8 500 invånare och 20 000 renar.
Sodankylä har 8 500 invånare och 20 000 renar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland