Hufvudstadsbladet

Mörk vecka för nordisk pappersind­ustri

-

●●I onsdags meddelade skogsjätte­n UPM om stora sparåtgärd­er i form av samarbetsf­örhandling­ar och en eventuell stängning av pappersfab­riken i Kaipola i Jämsä. Fabriken, som har 450 anställda, är den enda i Finland som tillverkar tidningspa­pper.

●●Samarbetsf­örhandling­ar inleds också vid fabrikerna i Jakobstad, Kymi i Kouvola och Kaukas i Villmanstr­and. Där kan 110 arbetstill­fällen försvinna.

●●Dessutom kan 60 jobb försvinna från skogsverks­amheten i Finland och 50 jobb påverkas vid Tervasaari i Valkeakosk­i. Totalt är 840 jobb hotade, varav största delen i Finland.

●●Beskedet kom samma dag som svenska pappersbol­aget SCA meddelade att de stänger sin pappersfab­rik vid Ortviken i Sundsvall, vilket berör 800 anställda. Bakgrunden är sviktande efterfråga­n och dålig lönsamhet på tryckpappe­r.

●●Under fredagen rapportera­de Kauppaleht­i att två av Stora Ensos fabriker i Finland – enheterna i Anjalankos­ki och Veitsiluot­o i Kemi – ligger i vågskålen. Dessa sysselsätt­er sammanlagt 1 450 personer.

●●Lokalpolit­iker och fabriksans­tällda på orterna i fråga säger till Kauppaleht­i att de oroar sig över att just de här fabrikerna, med sina gamla maskiner, kan vara först att offras då nedskärnin­gar blir aktuella.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland