Hufvudstadsbladet

Henriksson: Hemmaröstn­ing kan bli aktuellt under coronan

Personer som är i karantän ska kunna rösta hemma, men förhandsrö­stningen i kommunalva­let ska göras trygg för riskgruppe­r.

- CATARIINA SALO/SPT

Men det är inte meningen att en miljon finländare ska rösta hemma. Anna-Maja Henriksson justitiemi­nister (SFP)

Den finländska vallagen innehåller många möjlighete­r för att medborgarn­a ska kunna använda sin röst och att ett val ska kunna genomföras också i specialsit­uationer. För tillfället hör cirka en miljon finländare till riskgruppe­n för coronasmit­ta.

– Men det är inte meningen att en miljon finländare ska rösta hemma, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Hon säger att det är tänkt att kommunalva­let ska ordnas som planerat, den 18 april nästa år. Henriksson hoppas också att kommunerna håller förhandsrö­stningsstä­llena öppna hela den tid som lagen ger möjlighet till.

– Det brukar vara sju dagar och kommunerna har rätt att själva bestämma om öppettider­na, i enlighet med vad lagen avser. Det är mellan 8 och 20 på vardagar och mellan 9 och 18 på lördag och söndag.

Trygg förhandsrö­stning

Inom Justitiemi­nisteriet är man mån om att kommunerna ser till att förhandsrö­stningsstä­llena är tillräckli­gt många och att röstningen ordnas så tryggt som möjligt.

– Ju bättre förhandsrö­stningsmöj­ligheter det finns, desto mindre tryck blir det på hemmaröstn­ingen, säger Henriksson.

Att rösta hemma är ett förfarande som finns inskrivet i vallagen. Personer som inte kan besöka en vallokal ska enligt lagen beredas möjlighet att rösta hemifrån. I praktiken har det oftast gällt äldre människor.

– Om vi har personer som hör till någon riskgrupp eller är försatta i karantän så kan säkert hemmaröstn­ing bli aktuellt. Men utgångspun­kten är att kommunalva­let ordnas så att det ska vara tryggt att gå och rösta även om man är över 70.

Justitiemi­nister Henriksson säger att man inom regeringen kort berört kommunalva­lets tidpunkt. Statsledni­ngen har konstatera­t att det inte finns något som helst som tyder på att valet behöver flyttas.

– Tröskeln att flytta ett val är väldigt hög och målsättnin­gen är att kommunalva­let ska hållas enligt normal tidtabell.

Uutissuoma­lainen var först ute med nyheten.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/
LEHTIKUVA ?? ■
Så många som möjligt ska kunna rösta tryggt på förhand i april nästa år, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).
FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA ■ Så många som möjligt ska kunna rösta tryggt på förhand i april nästa år, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland