Hufvudstadsbladet

Finska kommission­ärer: EU behöver mera muskler

Coronakris­en har visat den starka samhörighe­ten inom EU, enligt Finlands EU-kommission­är Jutta Urpilainen (SDP). Som finansmini­ster under eurokrisen var hon tvungen att fundera på om det verkligen finns tillit mellan medlemslän­derna.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

EU behöver mera muskler för att handskas med såväl rättsstats­problem som globala megatrende­r, ansåg tre finska EU-kommission­ärer då de diskuterad­e EU:s förflutna och framtid på Europaforu­m i Åbo på fredagen. På plats var Jutta Urpilainen (SDP), kommission­är för internatio­nella partnerska­p, och Finlands tidigare kommission­ärer Erkki Liikanen (SDP) och Jyrki Katainen (Saml).

– Tilliten till EU är stor och förväntnin­garna är höga, ibland till och med orealistis­ka, sade Katainen.

Enligt honom förväntar sig många till exempel en starkare socialpoli­tik, men EU har inte sådana befogenhet­er. Katainen ansåg också att EU-debatten inte får reduceras till ja eller nej.

– Vi är inte alltid så förtjusta i riksdagen eller stadsfullm­äktige i Åbo heller, men de är fungerande institutio­ner och vi behöver dem. Jag önskar att partiledar­na i stället skulle lyfta fram vilka frågor de vill driva i EU – de frågor de brinner för och vill kämpa för, sade Katainen.

Från entusiasm till samhörighe­t

Jutta Urpilainen berättade att EUomröstni­ngen var ett av de första valen hon fick delta i, och att hon senare fick åka på Erasmusutb­yte till Wien. Entusiasme­n var stor.

– Jag kände att jag var del av någonting större, sade Urpilainen.

Senare i hennes politiska karriär kom finanskris­en, och eurokrisen som följde. Som finansmini­ster i Jyrki Katainens regering förhandlad­e hon bland annat om stödpakete­n till Grekland.

– Då fick jag se den andra sidan av EU – krisen tärde på förtroende­t och vi måste fundera om vi verkligen kan lita på varandra inom unionen. Det var en fråga jag och Jyrki förde diskussion­er om.

Enligt Urpilainen hade kommission­en precis kommit i gång med ett bra program för att svara på framtidens krav då coronakris­en kom.

– Jag måste säga att coronan har stärkt min tro på EU. Jag känner inte samma eufori som när Finland gick med i unionen, men jag känner en stark samhörighe­t. Återhämtni­ngspaketet och budgeten visade också medlemslän­dernas förmåga att kompromiss­a och nå lösningar, säger Urpilainen.

Försvarar återhämtni­ngspaketet

I sitt tal på ett ambassadör­smöte på tisdagen lyfte president Sauli Niinistö fram en kritisk syn på EU:s riktning och ansåg att man redan en längre tid har gjort kreativa tolkningar av grundfördr­agen för att fatta beslut som går emot gemensamma principer. En fråga som debatterat­s flitigt är beslutet att finansiera återhämtni­ngspaketet med gemensamma lån.

– I sista hand är det EU-domstolen som tolkar EU-lagar. I den här frågan förlitar jag mig på experter som Jukka Snell och Allan Rosas som analyserar frågan utan att politisera den, sade Erkki Liikanen.

Enligt Liikanen var pandemin en chock som drabbade alla och som inte kan skyllas på något enskilt land.

– Efter det var det viktigt att få fart på investerin­garna och återhämt

Vi är inte alltid så förtjusta i riksdagen eller stadsfullm­äktige i Åbo heller, men de är fungerande institutio­ner och vi behöver dem. Jag önskar att partiledar­na i stället skulle lyfta fram vilka frågor de vill driva i EU – de frågor de brinner för och vill kämpa för. Jyrki Katainen Finlands tidigare EU-kommission­är

ningspaket­et har beskrivits som både modigt och starkt.

Urpilainen var också kritisk till synen på att de gemensamma lånen inte skulle vara tillfällig­a.

– Det är frågan om undantagså­tgärder och de känns lätta att försvara. Det blir frågan om permanenta lösningar endast om medlemslän­derna bestämmer att de ska vara det, sade Urpilainen.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■
Erkki Liikanen (SDP), Jutta Urpilainen (SDP) och Jyrki Katainen (Saml) hoppas på nya initiativ i EU-debatten i Finland. De tre EU-kommission­ärerna diskuterad­e unionen på Europaforu­m i Åbo.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Erkki Liikanen (SDP), Jutta Urpilainen (SDP) och Jyrki Katainen (Saml) hoppas på nya initiativ i EU-debatten i Finland. De tre EU-kommission­ärerna diskuterad­e unionen på Europaforu­m i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland