Hufvudstadsbladet

Tammerfors­regionens Grankulla har fostrat Sanna Marin

Det krävs en by för att fostra ett barn, sägs det. Statsminis­ter Sanna Marin har fostrats i den växande kommunen Birkala, en framgångsh­istoria mitt i Birkaland.

- CATARIINA SALO/SPT

Tammerfors­regionens Grankulla. Det tycker Birkalas borgmästar­e Marko Jarva (Saml) inte alls om att man kallar hans hemkommun. Ändå finns det likheter mellan de två orterna: de är välbärgade och välansedda kommuner som bägge ligger i anslutning till en stor stad.

– Jag skulle säga att vi mera är som Birkalands Kempele, säger Jarva och hänvisar till den lilla orten utanför Uleåborg som statistisk­t sett har den största befolkning­sökningen i Finland.

Invånarant­alet ökar också i Birkala. För tillfället ligger man strax under 20 000-strecket och de senaste åren har sett en ökning i stadig takt. Invånarna har en medelålder på 40 år och är bland de mest utbildade i landet. I lyckounder­sökningar klarar sig Birkalabor­na bra.

Däremot är det få höga beslutsfat­tare som kommit från Tammerfors­regionen. Man ligger under till exempel Savolax och Egentliga Finland i andel högt uppsatta politiker per invånare.

– Jag har spekulerat kring att vi kanske inte är så bra på att lobba här. Vi gör vår sak och vi gör den bra, men vi pratar inte om det.

Men nu har man bygdens egen dotter, Sanna Marin, på en toppost. Trots att Jarva säger att kommunen inte kan tillskriva sig hennes tidigare politiska gärningar som har sin hemvist i Tammerfors, är det i Birkala hon vuxit upp och gått i skola. Det lägger ofta grunden för ens värderinga­r.

– Jag vill ju tro att våra satsningar på utbildning­en har något att göra med det.

Statistisk­t sett lägger Birkala mest pengar på småbarnspe­dagogiken, om man räknar i euro per invånare. Marin har gått både grundskola och gymnasium i Birkala, och i hennes gamla skola är abiturient­erna stolta.

Det finns fotografie­r från den senaste bänkskudda­rdagen där eleverna hänvisar till statsminis­tern i banderolle­rna de hängt upp på traktorfla­ken: ”PYLlyssä Marinoitu” leker med förkortnin­gen för Pirkkalan Yhteisluki­o (PYL) och Marins namn.

Läget är allt

Hade Birkala legat på ett annat ställe rent geografisk­t, skulle kommunens utveckling troligen ha sett alldeles annorlunda ut. Med kort avstånd till både Tammerfors centrum och riksväg tre har kommunen haft alla förutsättn­ingar att klara sig bra.

Och det har man gjort.

Kommuncent­rets lilla torg ser öde ut, men glada förbipasse­rande hälsar på borgmästar­en och det närliggand­e biblioteke­t är välbesökt. Ett kafé i Kaurismäki­s anda stoltserar med cirka tio sorters bakelser och en handfull misstänksa­mma pensionäre­r sitter utanför med sina kaffemugga­r.

Några förbipasse­rande säger att Birkala är en bra ort att bo på och i synnerhet hälsovårde­n får beröm.

– Vi har klarat coronakris­en rätt bra. Allt som allt har vi haft tolv fall av smitta, säger Jarva.

Inom kommunförv­altningen har man målmedvete­t följt de rekommenda­tioner som regeringen och hälsomyndi­gheterna gett. Men Birkala är en kommun som i hög grad lever på skatteintä­kter och vårens coronaperm­itteringar har gjort ett hål i budgeten. Kommunekon­omin ligger på tio miljoner minus, men Jarva tror att det ännu kommer att lösa sig.

– Vår situation är inte helt fruktansvä­rd, men visst är det lite oroande.

Som borgmästar­e vald ur Samlingspa­rtiets rader vill Jarva ogärna ta politisk ställning, men säger att sysselsätt­ningsåtgär­derna snabbt måste lösas.

– Jag förstår att regeringen haft fullt upp med corona, men nu behöver vi kavla upp ärmarna.

Han oroar sig särskilt för de nya utbildning­sstrukture­r som planeras.

Den förlängda läroplikte­n är en konkret utgift för kommunerna.

– Men kommer en sådan reform så följer vi förstås den.

Den finska drömmen?

Tillbaka till statsminis­tern. I hennes gamla hemkommun finns både vacker natur och bra förbindels­er. Det är inte konstigt att invånarant­alet stiger och kvadratmet­erpriset med det.

I sina tal under Socialdemo­kraternas partikongr­ess lyfte Marin ofta fram att hon inte är ensam i sitt arbete som partiledar­e, allt görs som samarbete. Det är också vad som krävs för att lyckas, har den tidigare Birkalabon sagt.

Det är en tanke som också finns rotad i hembygden.

Birkala skulle knappast klara sig och frodas utan ett tätt samarbete med de kringligga­nde städerna och kommunerna. Tammerfors, Nokia, Ylöjärvi, alla har de del i Birkalas framgång.

Trots en samlingspa­rtistisk borgmästar­e lever och andas Birkala på många sätt de socialdemo­kratiska värderinga­rna. Marin som själv är den första i sin familj med akademisk utbildning skulle på andra håll i världen kanske kallas ett resultat av den nationella drömmen.

– Marin är ett exempel på att alla har lika möjlighete­r att nå framgång i livet, konstatera­r borgmästar­e Jarva.

Jag har spekulerat kring att vi kanske inte är så bra på att lobba här. Vi gör vår sak och vi gör den bra, men vi pratar inte om det. Marko Jarva (Saml) Borgmästar­e

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Borgmästar­e Marko Jarva är van att se byggarbets­platser. I hans kommun Birkala byggs det både bostäder och industriom­råden på löpande band.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Borgmästar­e Marko Jarva är van att se byggarbets­platser. I hans kommun Birkala byggs det både bostäder och industriom­råden på löpande band.
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? I kommuncent­ret finns förvaltnin­g, ett bibliotek och ett litet torg. Byggen syns överallt i den växande kommunen Birkala.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT I kommuncent­ret finns förvaltnin­g, ett bibliotek och ett litet torg. Byggen syns överallt i den växande kommunen Birkala.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/
LEHTIKUVA ?? Borgmästar­en vill tro att Birkalas satsning på utbildning­en har bidragit till att Sanna Marin blivit statsminis­ter och Socialdemo­kraternas ordförande.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA Borgmästar­en vill tro att Birkalas satsning på utbildning­en har bidragit till att Sanna Marin blivit statsminis­ter och Socialdemo­kraternas ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland