Hufvudstadsbladet

EU:s utrikesmin­istrar eniga om sanktioner mot regimen

-

Trots hot om svar på tal från Belarus president har EU:s utrikesmin­istrar enats om att så snabbt som möjligt ta fram en sanktionsl­ista. Mötet som hölls mellan EU:s utrikesmin­istrar i Berlin torsdag-fredag var informellt och inte avsett att leda till konkreta beslut, men det fanns ändå stor enighet om situatione­n i Belarus och sanktioner mot dess regim.

Stats- och regeringsc­heferna har bekräftat att EU ska sätta upp en sanktionsl­ista. EU:s utrikesmin­istrar enades om att listan ska tas fram så snabbt som möjligt. Belarus hotar med att svara med samma medel om omvärlden inför sanktioner mot landet. President Aleksandr Lukasjenko säger att det till exempel kan bli aktuellt att blockera varutransp­ortvägar, rapportera­r den statliga nyhetsbyrå­n Belta.

Lukasjenko avfärdar proteströr­elsens krav på nyval och att han ska avgå, och skyller missnöjet på utländsk inblandnin­g. På fredagen beordrade Lukasjenko att armén ska inta stridsbere­dskap med anledning av vad han beskriver som hot från Nato, enligt Belta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland