Hufvudstadsbladet

Slopa studieplat­skvoterna för förstagång­ssökande

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP), Kyrkslätt

STUDIER Vi borde arbeta längre. Vi borde börja våra arbetskarr­iärer tidigare och gå senare i pension. Det leder till att vi borde börja studera tidigare så att vi tidigare kommer ut i arbetslive­t. Det här är logiskt. Jag håller med om målen. Men metoderna vi använder för att försöka uppnå detta lämna en hel del i övrigt att önska.

Just nu inleder tiotusenta­ls unga sin studiekarr­iär i högskolor och yrkeshögsk­olor. Samtidigt väljer många att hålla ett mellanår. Varför?

År 2016 tog vi i bruk en mekanism som betyder att en del av studieplat­serna reserveras för förstagång­ssökande – för dem, som inte har tagit emot en studieplat­s. Vi vill på så sätt få ungdomar att börja studera tidigare och undvika att samma person blockerar flera studieplat­ser.

Vi har ännu inte undersökni­ngar som visar vad reformen lett till, men det finns tecken som tyder på att den inte till alla delar utfallit väl.

Till en del handlar det om psykologi: Eftersom ungdomarna vet att förstagång­ssökande favorisera­s vågar de inte ta emot en studieplat­s om de inte är fullständi­gt säkra på att den är just det de vill ha. Man vill inte förlora förstagång­sfördelen eftersom konkurrens­en om studieplat­ser är hård. Varje förlorad poäng kan ha stor betydelse.

Man tar alltså ett mellanår. Man tar ett mellanår till. Man tar emot visstidsjo­bb och skjuter studiestar­ten på framtiden. I stället för att inleda studier man kanske kunde intressera sig för väljer man att vänta på det man uppfattar som sin drömstudie­plats.

Det är svårt att tänka sig att ett system som leder till en maximal trygghetso­ptimering kan vara ändamålsen­lig.

Samtidigt som vårt system i dag rent konkret straffar den som redan har studier i bagaget förändras världen runtomkrin­g oss. Det krävs mångsidigh­et, flexibilit­et och bred kompetens. Framtidens karriärer är med stor sannolikhe­t något helt annat än de vi blivit vana vid. Allt arbete kräver kontinuerl­ig inlärning och en mångsidig förståelse av den värld vi lever i. Det här är saker som främjas av att man har en mångsidig studiebakg­rund.

Det gagnar vårt samhälle att unga får en studieplat­s via en transparen­t, jämlik process – på lika villkor. Om man märker att man valt fel ska det vara så lätt som möjligt att byta inriktning. Vi borde göra spelplanen öppen och neutral, och inte rigid och ojämlik bara för att rätta till en olägenhet som en liten minoritet i dag förorsakar. Och visst: Man kan fråga sig om det verkligen är ett problem att en liten minoritet avlägger flera examina.

I dag kräver vi att 15–16 år gamla gymnasieel­ever skall kunna fatta beslut som har avgörande betydelse för deras framtid. Det här tunneltänk­et skall vi inte låta fortsätta in i högskolevä­rlden i en värld som behöver mångsidiga, kreativa och empatiska individer.

I dag begränsar vi studiestöd­et till cirka fem år. Det är i sig ett incitament för att studera snabbt. Vi behöver inte ytterligar­e mekanismer som medför mera problem än de gör nytta.

Flexibilit­et och mångsidigh­et är goda egenskaper både när det gäller individer och institutio­ner. Genom att låta alla ungdomar tävla på en neutral spelplan och genom att i stället fokusera på att göra ett byte av studieinri­ktning så lätt som möjligt kan vi förkorta studietide­rna, förlänga arbetskarr­iärerna och förbättra de ungas välmående. Det är dags att slopa det misslyckad­e försöket med kvoter för förstagång­ssökande.

Det gagnar vårt samhälle att unga får en studieplat­s via en transparen­t, jämlik process – på lika villkor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland