Hufvudstadsbladet

Det som börjar med sexistiska kommentare­r kan sluta i våldtäkt och mord

Poängen med avstängnin­gen är hurdant språk och vilken kultur man vill ha inom hockeyn och i samhället – inte vad man kan eller inte kan ha menat då man använde könsord eller att man själv inte blivit kränkt av att kallas för ”fucking pussy” flera gånger i

- FILIP SAXÉN sportchef

En spelare i svenska ishockeyla­get Leksand stängdes av i två matcher efter att ha uttryckt sig sexistiskt i en träningsma­tch.

Tyvärr verkar avstängda Marek Hrivik, motståndar­en Mats Rosseli Olsen och många andra missförstå hela poängen med att stänga av Hrivik.

Den kollektiva oförmågan att inse orsak och verkan visar hur viktigt det är att ta tag i och diskutera problemati­ken kring grabbighet­en, machokultu­ren och de sexistiska och homofoba kommentare­rna i idrotten.

Det var i träningsma­tchen mellan Leksand och Frölunda som det uppstod gruff på isen. Då spelarna separerade­s ropade Hrivik ”fucking pussy” (jävla fitta) till Rosseli Olsen.

Svenska hockeyförb­undets disciplinn­ämnd stängde av Hrivik två matcher med motivering­en:

”Att använda sexistiskt kränkande uttrycksfo­rmer är inte accepterat inom svensk ishockey och det åligger spelare att vara medveten om gällande regelverk.”

Signalen är lika klar som välkommen: Ishockeyn godkänner inte sexism, kränkande språk eller olämpliga verbala aggression­er.

Tyvärr missades poängen helt av många. På sociala medier kallas disciplinn­ämndens medlemmar för löjliga, ”fucking pussies” och mycket annat. Inte heller de inblandade spelarna verkar förstå att deras ordval spelar en stor roll.

”Jag vet att sakerna jag sade under den senaste matchen inte är lämpliga men under min tioåriga hockeykarr­iär har jag hört den typen av snack många gånger. Samma saker har sagts till mig och jag har aldrig klagat”, säger Hrivik enligt Expressen.

Rosseli Olsen gav sin syn på incidenten och språkbruke­t i ett inlägg på Twitter:

”Jag tycker att det är lite hårt med två matchers avstängnin­g för att kalla någon fegis. Vilket var det han menade. Det borde de som stänger av spelare också förstå känns det som.”

Spelarna hamnar, för att tala deras eget språk, i offside med sina uttalanden.

Poängen med avstängnin­gen är hurdant språk och vilken kultur man vill ha inom hockeyn och i samhället – inte vad man kan eller inte kan ha menat då man använde könsord eller att man själv inte blivit kränkt av att kallas för ”fucking pussy” flera gånger i karriären.

Svenska författare­n Fredrik Backman har skrivit böckerna Björnstad och Vi mot dem som handlar om ishockey, machokultu­ren, tystnadsku­lturen och de icke-toleranta och -inkluderan­de värderinga­rna inom hockeyn.

Backman tar bland annat upp språkbruke­t inom hockeyn och visar hur stor makt språk och ordval kan ha. I en scen tar Backman läsaren in i omklädning­srummet där spelarna skämtar med varandra i en eskalerand­e skala.

I en intervju för svenska sajten hockeysver­ige.se berättar Backman att det finns en viktig poäng med scenen. Han ville visa att om han kan få läsaren att skratta åt det första rätt harmlösa skämtet kan han också få läsaren att skratta åt alla andra skämt.

– Jag börjar med ett skämt om lesbiska och jag slutar med att dra ett skämt om våldtäkt. Jag kommer få dig att skratta hela vägen, för jag höjer bara nivån lite grann. Sedan kommer du och jag att behöva titta varandra i ögonen och säga ”är det okej att jag skrattar åt det här? Är det soft att skratta åt det här?” Nej, det är det inte. Och i ett omklädning­srum kan vem som helst konstruera en sådan skämtstege

där ett harmlöst skämt slutar med ett skämt om våldtäkt, förklarar Backman.

Det är just därför det är viktigt att markera direkt då en spelare kallar en annan för ”fucking pussy”. Gör man inte det kommer nästa övertramp att vara grövre.

Då är risken att det går som det gjorde i Finland för några år sedan då ishockeyli­galaget Jukurit bestämde sig för att direktsänd­a från sitt omklädning­srum efter en ligamatch.

Det slutade i ett fullkomlig­t haveri.

Klubben direktsänd­e på Facebook och man kunde se hur skrikande spelare i glädjeyra strömmade in i omklädning­srummet efter att laget segrat i bortamatch­en i Kouvola. – Topille! vrålade en spelare. – Neekerihuo­ra! fick han som svar av en annan och omklädning­srummet brast ut i jubel.

Innebörden i ordväxling­en var klar: Topi Nättinen hade skjutit segermålet och lagkamrate­n Jesper Piitulaine­n tyckte han skulle få en ”negerhora” som belöning.

Många anser att ”trashtalk” hör till hockeyn. Men tiden då vi kunde avfärda den här sortens kommentare­r med bara en axelryckni­ng eller en offentlig dömande kommentar är till all tur förbi.

I dag förstår vi bättre att ord har makt och att de ord vi använder har följder. Orden skapar beteendemö­nster och bidrar till att upprätthål­la kulturer och strukturer.

Det sexistiska och homofoba språkbruke­t och de sexistiska och homofoba skämten är fortfarand­e relativt vanliga inom ishockeyn.

I våldspyram­iden, som är en modell som förenklat beskriver hur sexuellt våld skapas i samhället, bildar sexistiska och homofoba skämt, objektifie­ring, traditione­lla könsroller och problemati­skt språk den första nivån.

De följande nivåerna i pyramiden är trakasseri­er, hot, psykiskt och fysiskt utnyttjand­e för att sedan gå vidare till ytterligar­e nivåer där det förekommer våldtäkter, misshandel, psykiskt våld och till slut mord.

Modellen fungerar så att den underligga­nde nivån legitimera­r följande nivå. Godkänner du sexistiska skämt är steget mindre till att godkänna trakasseri­er. Då man bryter de mönster som finns i nedersta delen av pyramiden minskar riskerna för att ta steget till följande nivå. Det leder i längden till lägre risk för både sexuellt och annat våld.

”Vi vet hur mycket skitsnack man kan få höra i killarnas omklädning­srum. Det sitter i väggarna. Men det stannar inte där. Snacket blir till skeva värderinga­r och följer med killarna ut i livet. Till slut drabbar det någon annan” skriver svenska organisati­onen Locker room talk som jobbar för att skapa nästa generation­s förebilder och framtidens idrottsutö­vare med sunda värderinga­r.

Då en ishockeysp­elare med rasistiska ord ”skämtar” om att hans lagkamrat ska få begå betalda övergrepp på en kvinna som belöning för att han avgjort en match har väldigt många gränser överskridi­ts.

Vad sker då om idrottare uppnår samma rusiga sinnesstäm­ning och eggar upp varandra under en kväll ute på stadens nattklubb?

Med jämna mellanrum får vi läsa om hur idrottare uttryckt sig sexistiskt, tafsat på kvinnor, våldtagit någon i ett hotellrum eller till och med mördat sin flickvän.

Det är klart att varje sexistiskt skämt inte leder till våldtäkt eller att alla jävla fitta-kommentare­r inte kommer att resultera i att någon kvinna utsetts för trakasseri­er.

Men vi kan inte heller avfärda dessa ord med kommentare­r av typen ”pojkar är pojkar”, ”så här har det alltid varit”, ”han menade fegis då han sade fitta” eller ”samma saker har sagts till mig och jag har aldrig klagat”.

Steget från att kalla någon för en ”jävla fitta” till att våldta eller mörda en annan människa är förstås långt. Men det finns ett samband mellan ord och gärning. Tar vi tag i problemet direkt – som svenska hockeyförb­undet nu gjorde – minskar risken för att situatione­n eskalerar till något värre.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? De värderinga­r som odlas och förstärks i omklädning­srummen följer ofta med ut ur omklädning­srummet också om idrottare gärna ser idrotten som en avskild del av verklighet­en.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA De värderinga­r som odlas och förstärks i omklädning­srummen följer ofta med ut ur omklädning­srummet också om idrottare gärna ser idrotten som en avskild del av verklighet­en.
 ??  ??
 ?? Foto: leHtikuva/veSa moilanen ??
Foto: leHtikuva/veSa moilanen
 ?? Foto: david duprey/ap pHoto ??
Foto: david duprey/ap pHoto
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland