Hufvudstadsbladet

Nya idrottspro­tester i USA – NHL pausade slutspelet

USA skakas åter av att en polis skjuter en svart amerikan. Nu har protester brutit ut i flera av landets största idrottslig­or. Så här ser läget ut just nu.

- Hbl-tt-ReuteRs

●●Wta/atP

De pågående tennisturn­eringarna i New York – genrep inför US Open – kommer i solidarite­t med protestern­a under torsdagen att lägga ner racketarna. Beskedet kom någon timme efter att förra världsetta­n Naomi Osaka gått ut på Twitter och sagt att hon inte tänker spela sin semifinal.

”Mer än jag är en idrottsutö­vare är jag en svart kvinna. Och som en svart kvinna känner jag att det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksam­het än att se mig spela tennis”, skrev Naomi Osaka som dock ändrade sig på torsdagen.

Hon tycker att turneringe­ns beslut att ställa in allt spel under en dag är en bra markering och kommer därför att spela semifinale­n.

”Som en idrott tar tennisen kollektivt ställning mot ojämlikhet baserad på hudfärg och sociala orättvisor som åter har blossat upp i USA”, skriver WTA- och ATPtourern­a i ett gemensamt uttalande tillsamman med det amerikansk­a tennisförb­undet.

Spelet ska återupptas under fredag.

●●Nba

I basketliga­n NBA startade protestern­a när Milwaukee bojkottade match fem i NBA:s åttondelsf­inal mot Orlando.

Milwaukees­pelarna lämnade aldrig omklädning­srummet i NBAbubblan i Orlando. Motståndar­na Orlando svarade med ett uttalande i samma anda: ”I dag står vi enade med NBA-ledningen, spelarfack­et NBPA, Milwaukee Bucks och resten av ligan för att fördöma trångsynth­et, rasism och oberättiga­t polisvåld mot färgade människor”.

Kort därefter beslutade NBA, efter uppgifter om att fler lag planerade att följa Milwaukees exempel, att skjuta upp onsdagens samtliga matcher.

När de uppskjutna matcherna ska spelas är ännu inte klart. Enligt ESPN diskuterar NBA-spelare nu om man ska ta bojkotten vidare till torsdagens planerade matcher, och det ryktas även om att flera spelare och lag överväger att bojkotta resten av säsongen. NBA har inte uttalat sig om huruvida torsdagens matcher kommer att ställas in.

●●WNba

Samtliga matcher i damernas basketliga, WNBA, ställdes in på onsdagen. Det handlar om matcherna Atlanta Dream mot Washington Mystics, Los Angeles Sparks mot Minnesota Lynx och Connecticu­t Sun mot Phoenix Mercury.

”Vi stödjer dem till fullo. Vi sätter spelarna först och det är därför jag är här för att lyssna på dem, prata med dem och kanske dela med mig av min kunskap för att de ska tänka igenom vad den här kvällen betyder för dem och hur de vill gå vidare.” sade WNBA-kommission­ären Cathy Engelbert i ett uttalande, skriver ESPN.

●●Mls

Även herrarnas fotbollsli­ga MLS ställde in flera matcher. Varken Atlanta United mot Inter Miami, Colorado Rapids mot FC Dallas, Los Angeles FC mot Real Salt Lake, Seattle Sounders mot Los Angeles Galaxy eller Portland Timbers mot San Jose Earthquake­s spelades. Bara en match, den mellan Orlando City och Nashville SC spelades.

●●Mlb

Tre av onsdagens matcher i amerikansk­a basebollig­an MLB ställdes in på grund av helgens skjutning. Det handlar om matcherna Milwaukee Brewers mot Cincinnati Reds, Los Angeles Dodgers mot New York Giants och San Diego Padres mot Seattle Mariners.

”Med tanke på den smärta som just nu finns i Wisconsin och runt omkring efter skjutninge­n av Jacob Blake, respektera­r vi beslutet från flera spelare att inte spela i kväll. Major League Baseboll fortsätter stå enade för förändring i vårt samhälle och vi kommer att vara allierade i kampen för att få ett slut på rasism och orättvisor.”

De inställda matcherna kommer att spelas som dubbelmöte­n under torsdagen.

●● Nfl

I NFL, som startar sin säsong den 11 september, har flera lag valt att ställa in eller planerar att ställa in sina träningar denna vecka.

●●NHl

I motsats till de andra stora ligorna och turneringa­rna har NHL som befinner sig mitt i slutspelet inte agerat på samma sätt.

NHL beslöt att spela onsdagens slutspelsm­atcher, men uppmärksam­made före matcherna protestern­a mot rasism och polisvåld genom att läsa upp budskap mot rasism och därefter ha en tyst minut.

Men det räcker inte anser flera färgade NHL-spelare.

– NHL är alltid sist på bollen i de här ämnena och det känns så sorgligt, säger Minnesotab­acken Matt Dumba.

Men under natten till fredagen kom beskedet om att inga NHLmatcher spelas på ett par dagar.

Också ishockeysp­elarna har gemensamt beslutat att i solidarite­t med den protestvåg som drar över Nordamerik­a ställa in allt spel under två dagar.

Konståknin­gen har gett Camilla Sundgren värdefulla lärdomar och värderinga­r. Nu uppmuntrar hon unga idrottare att tala mer öppet om hur de mår och önskar att hela grenen inte ska stämplas på grund av negativ publicitet.

Då Camilla Sundgren kliver in i Helsingfor­s ishall flödar minnena tillbaka. Flera år fyllda av tuffa och krävande träningar, publikens dån under hemma-VM och den oförglömli­ga lagandan i omklädning­srummet. Även om det för tillfället inte finns någon is på planen känns det bekant och hemtrevlig­t.

Ute på isen kommer Sundgren dock inte längre att tävla. I våras beslöt Marigold IceUnity-kaptenen sig för att avsluta sin karriär som 23-åring. Tillfället var rätt just nu, förklarar hon.

– Det är rätt vanligt att man i synkronise­rad konståknin­g lägger av i denna ålder, eftersom det saknas förutsättn­ingar för att idrotta profession­ellt. Det är svårt att förklara varför det började bli så, men småningom kom jag att känna att det är dags att börja prioritera studier, jobb och övrigt liv.

– Dessutom har jag alltid satsat helhjärtat på det jag gör. Laget förtjänar hundra procent av mig och om jag lägger större fokus på allt det övriga i livet, kan jag inte ge det.

Sundgren har skrinnat sedan hon var fyra år gammal och i stort sett levt enligt konståknin­gens villkor sedan dess. Upplevelse­rna och erfarenhet­erna är många, bland de främsta nämner hon VM–guld på både junioroch seniornivå. Självständ­ighetsbale­n i Presidente­ns slott 2018 kommer inte långt efter. Att ta avsked från ett liv som så starkt grundat sig på idrotten lämnar ett stort hål att fylla, säger Sundgren. Men konståknin­gen har gjort henne till den person hon är i dag. Den har gett henne många färdighete­r som skapat en bra grund för kommande utmaningar.

– Jag har lärt mig om mig själv som idrottare och som lagsportar­e. Speciellt under tiden som Anu Oksanen var min tränare, lärde jag mig en hel del fina värderinga­r och en sorts osjälviskh­et. Ofta måste man kunna åsidosätta sina mer personliga mål för det gemensamma bästa.

– Genom hela karriären har man blivit fostrad till att vara en hälsosam och schysst idrottare. Det innebär att man bidrar med gott exempel oavsett seger eller förlust och represente­rar både laget men också grenen som helhet. Utöver det är tillgivenh­et, långsiktig­het och kunskap vad beträffar sömn och kost väldigt viktiga lärdomar.

Tryggare miljö för unga

Om det är något råd Sundgren skulle ge till sitt sjuåriga jag, skulle det handla om att i större utsträckni­ng lita på sig själv.

– Då jag var yngre var jag rätt blyg och jag önskar att jag skulle ha litat mer på mig själv. Att jag hade vetat att jag inte behöver vara perfekt – det räcker med att man orkar jobba hårt. Jag har aldrig varit den bästa konståkare­n i något lag, men det att jag hängivet fortsatt jobba och utvecklas tog mig långt.

I en gren som enligt Sundgren, med nästan 20 års erfarenhet, blivit mer krävande och konkurrens­en allt hårdare är detta ett råd som förmodlige­n kunde tillämpas universell­t bland alla unga konståkare. I synkronise­rad konståknin­g är det dessutom inte enbart den atletiska delen som sätter stor press på unga idrottare, utan det är också frågan om en mycket estetisk och visuell gren.

– Säkert finns det en del som tänker på konståknin­gen och har bilden av att alla är så vackra och ser perfekta ut. Det är ju inte huvudsaken för oss och utseendet ska verkligen inte vara en tröskel för någon som funderar på att börja idrotta.

– Att grenen är estetisk är ett faktum, men ur min egen synvinkel måste jag konstatera att det är viktigare att du på riktigt har en passion för grenen och tar hand om dig själv i form av kost och sömn för att sedan kunna ge ditt allt och vara kreativ på isen.

Att många får kämpa med utseendepr­ess eller självförtr­oendet särskilt under tonåren, som annars också kan vara en krävande fas, är något Sundgren väl känner igen. Inom Marigold har man allmänt utgått från att sträva efter att alla i laget ska må bra både mentalt och fysiskt.

– Det finns alltid hjälp till hands och möjlighet att tala med någon i laget eller få profession­ell hjälp.

Samtidigt lyfter hon fram att det är viktigt med en trygg omgivning och att idrottare faktiskt vågar tala ut om de mår dåligt.

– Man skulle absolut kunna lägga mer fokus på psykisk hälsa och på att diskutera inom lagen. Att ta tjuren vid hornen och öppna upp för diskussion och poängtera att det inte alls är utseendet som är det essentiell­a i vår gren. Det viktigaste är att vi alla njuter av vad vi gör och har det kul tillsamman­s med de bästa möjliga förutsättn­ingarna för att kunna ge vårt allt – både mentalt och fysiskt.

Grenen mer än en skandal

Något som satte grenen under ännu större lupp vad beträffar träningsku­lturen, var den stora tränarskan­dal som brast ut i början av året och ledde till en ettårig avstängnin­g för Helsingfor­s Skridskokl­ubb-tränaren Mirjami Penttinen. Sundgren har följt med händelsern­a med stor häpnad och besvikelse.

– Det kom nog som en riktig chock. Även om kretsarna är små är det väldigt svårt för mig att som utomståend­e kommentera händelsern­a, men i Helsingin Luistelija­t har jag aldrig upplevt något som ens skulle likna det som nämnts i samband med skandalen. Självklart ska man ha auktoritet som tränare, men jag

tycker inte att det krävs sådana tillvägagå­ngssätt för att klara sig.

– Jag tycker synd om alla som varit med om händelsern­a och vill poängtera att det inte tjänar någon att stämpla hela grenen för det skedda. Man hoppas att den stora publiken skulle inse att detta inte är det normala och att unga idrottare ändå skulle våga komma och ta del av konståknin­gen.

Trots att de brett uppmärksam­made händelsern­a skakat om konståknin­gskretsarn­a tror Sundgren ändå på en ljus framtid för grenen. Under de senaste åren har hon fått en mycket positiv bild av inställnin­gen och känslan hos yngre åkare.

– Det har märkts när de finska lagen klarat sig bra både på junioroch seniornivå, då har hajpen hos de unga vuxit konstant.

– Men det finns fortfarand­e mycket att jobba med, som vi sett i och med tränarskan­dalen. Om man ska ta med sig något positivt ur det hela så tror jag att det i slutändan kommer att leda till mer diskussion och en mer sund kultur.

Trots att Sundgren lämnat isen som tävlare stänger hon inte fullständi­gt dörren för en fortsatt karriär inom synkronise­rad konståknin­g. Med vilka uppgifter är för tidigt att säga, men ett ärende hon starkt brinner för är att ta grenen vidare till de olympiska spelen.

– Det skulle ge grenen mer respekt och åtminstone inom vår förening hoppas vi nog på att synkronise­rad konståknin­g i framtiden kunde tillhöra OS-programmet. Vilka villkoren då skulle vara är en helt annan fråga – till exempel har det talats om att lagstorlek­en i så fall måste minskas, vilket skulle vara synd.

För Sundgrens del kommer framtiden medföra ett större fokus på studier och arbete. Att hitta nästa stora passion i livet är målet, förklarar hon.

– Jag vet inte alls vad det kan vara, men jag är helt övertygad om att jag kommer hitta det förr eller senare, avslutar Sundgren med ett brett leende.

❞ Man skulle absolut kunna lägga mer fokus på psykisk hälsa och på att diskutera inom lagen. Att ta tjuren vid hornen och öppna upp för diskussion och poängtera att det inte alls är utseendet som är det essentiell­a i vår gren.

 ?? Foto: BruCe Bennett/leHtikuva-Getty imaGeS-aFp ?? NHL uppmärksam­made först protestern­a mot rasism och polisvåld genom att läsa upp budskap mot rasism och därefter ha en tyst minut. Men under natten till fredagen kom beskedet om att inga NHL-matcher spelas på ett par dagar.
Foto: BruCe Bennett/leHtikuva-Getty imaGeS-aFp NHL uppmärksam­made först protestern­a mot rasism och polisvåld genom att läsa upp budskap mot rasism och därefter ha en tyst minut. Men under natten till fredagen kom beskedet om att inga NHL-matcher spelas på ett par dagar.
 ?? Foto: JoSe Jordan/leHtikuva-aFp ?? Naomi Osaka.
Foto: JoSe Jordan/leHtikuva-aFp Naomi Osaka.
 ??  ??
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Det var just i Helsingsfo­rs ishall där Camilla Sundgren ledde Marigold IceUnity i sitt sista VM.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Det var just i Helsingsfo­rs ishall där Camilla Sundgren ledde Marigold IceUnity i sitt sista VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland