Hufvudstadsbladet

HRT:s kris kan inte lösas med höjning av biljettpri­ser

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Ett ansträngt ekonomiskt läge för huvudstads­regionens kollektivt­rafik leder till att nya lösningar krävs för att underskott­et för Helsingfor­sregionens Trafik inte ska skena i väg. – Vi måste reagera snabbt på att allt fler jobbar på distans och sällan åker kollektivt, säger HRT:s styrelseme­dlem Sirpa Hertell.

Helsingfor­sregionens Trafik väntas i år förlora 120 miljoner euro i form av uteblivna biljettint­äkter när coronapand­emin kraftigt har minskat på resandet i kollektivt­rafiken. HRT försöker med flera olika åtgärder råda bot på underskott­et i kassan. Nerbantat utbud av turer i buss- och tågtrafike­n, ett lån på 200 miljoner och ökade andelar av medlemskom­munerna ska få ekonomin i balans. Också staten har lovat ett stöd till kollektivt­rafiken på 100 miljoner euro varav HRT:s andel skulle vara högst 70 miljoner euro.

En fråga som kommit upp är om HRT kunde tänka sig ett flexiblare biljettsys­tem för den som jobbar på distans, men som är i behov av att åka kollektivt några dagar i veckan. Ett 10-resorskort i likhet med det klippkort av papp som fanns fram till början av 2000-talet och som inte skulle vara bundet till en tidsperiod, har figurerat i spekulatio­nerna.

Bland HRT:s styrelseme­dlemmar tas förslaget emot med blandade känslor.

– Vi diskuterar ofta utbudet av olika biljetter. Priset på månadsbilj­etten subvention­eras av medlemskom­munerna nästan till 50 procent och enkelbilje­tterna just inte alls. Givetvis är läget nu helt annat än tidigare. Jag välkomnar en diskussion om nya typer av biljetter, även om vi har haft som mål att minska utbudet av olika biljetter så att försäljnin­gen ska vara så smidig som möjligt – oberoende om man köper biljetter på nätet, butiken eller kiosken, säger styrelseme­dlemmen Sirpa Hertell (De gröna).

Alla möjlighete­r utreds

Sirpa Hertell får medhåll av den samlingspa­rtistiska styrelseme­dlemmen Risto Rautava.

– Vi funderar på alla möjlighete­r för att få HRT:s ekonomi i balans och hur vi ska öka på kollektivt­rafikens attraktion­skraft. När det gäller biljettype­rna så har vi redan ett ganska brett utbud av olika biljetter som borde betjäna också de som åker kollektivt mer sällan, säger Rautava.

En höjning av biljettpri­serna nämns som ett tänkbart alternativ för att öka intäkterna. Bland medlemskom­munerna har Helsingfor­s och Vanda tidigare flaggat för en moderat höjning. På måndag ska stadsstyre­lsen i Esbo ta ställning till ett tjänsteman­naförslag som skulle innebära en fem procents höjning av biljettpri­serna.

Sirpa Hertell förhåller sig negativ till att höja biljettpri­serna. Enligt henne finns det redan tillräckli­gt med orsaker till att antalet passagerar­e har minskat. En höjning av biljettpri­serna skulle ytterligar­e sänka antalet passagerar­e.

– Det leder till en ond spiral och rimmar också illa med strategin om att man ska stadsplane­ra utifrån utbudet av kollektivt­rafik, säger Hertell.

Risto Rautava är också skeptisk till en höjning av biljettpri­serna.

– Det är en möjlighet att höja biljettpri­serna, men då ska det vara fråga om ytterst moderata höjningar av periodbilj­etter. Chockhöjni­ngar är aldrig bra, säger Risto Rautava.

Både Rautava i Helsingfor­s och Hertell i Esbo är stadsfullm­äktigeleda­möter. Ett ständigt återkomman­de förslag är att HRT:s medlemskom­muner skulle skjuta in extra pengar i kassan.

– Nu utgör andelen ungefär 50 procent och om förlusten blir 120 miljoner euro och staten går in med 70 miljoner euro så finns det eventuellt möjlighet till en tillfällig höjning av de kommunala andelarna, säger Hertell.

❞ Jag vill att vi anställer en person som har ekonomiska kunskaper i kombinatio­n med förmågan att komma fram med fräscha idéer om hur kollektivt­rafiken ska utvecklas. Och så ska det vara en person med bra ledaregens­kaper. Risto Rautava Styrelseme­dlem i HRT

Ny vd nästa år

Risto Rautava räknar med att det statliga stödet är ett bättre alternativ eftersom kommunerna­s ekonomier är ansträngda. Samtidigt som det ekonomiska trycket är hårt, ska HRT i september inleda processen med att söka en ny vd efter Suvi Rihtniemi som går i pension nästa år.

Rihtniemi har varit vd sedan HRT grundades 2010. Hon represente­rar Samlingspa­rtiet och jobbet har också i tidigare kollektivt­rafikorgan­isationer varit vikt för partiet. Samlingspa­rtisten Rautava vill ändå inte dra hemåt:

– Politiska utnämninga­r på en sådan här post hör inte hemma i dagens Finland. Jag vill att vi anställer en person som har ekonomiska kunskaper i kombinatio­n med förmågan att komma fram med fräscha idéer om hur kollektivt­rafiken ska utvecklas. Och så ska det vara en person med bra ledaregens­kaper, säger Rautava.

Sirpa Hertell ser kunnande i miljöwfråg­or som en merit för posten.

– Jag skulle säga att vi behöver en visionär, som också kan se vidare och inse att distansarb­etet kommer att förändra användande­t av kollektivt­rafik. Jag ser gärna också kunskaper i miljöfrågo­r som meriterand­e. Och politiska utnämninga­r tror jag inte heller på, säger Hertell.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Antalet passagerar­e har sjunkit drastiskt i kollektivt­rafiken.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Antalet passagerar­e har sjunkit drastiskt i kollektivt­rafiken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland