Hufvudstadsbladet

Kvicksilve­rhalten är för hög i hälften av våra vatten

Finlands ytvatten är i dåligt skick. Kvicksilve­r och andra skadliga ämnen mäts bland annat genom att se hur de samlats i fiskarna.

-

Kvicksilve­rhalten i våra ytvatten är fortsättni­ngsvis för hög. Finlands miljöcentr­al meddelar att koncentrat­ionen av kvicksilve­r överskrids i ungefär hälften av alla de vatten man undersökt.

Miljöcentr­alen och NTM-centralern­a undersöker ytvattnets kemiska status vart sjätte år. När det gäller kvicksilvr­et har det inte skett någon större förändring mellan de två senaste undersökni­ngarna.

Mängden kvicksilve­r mäts genom den koncentrat­ion som ackumulera­ts i fiskar. Gränsvärde­t för kvicksilve­r är betydligt strängare vid bedömninge­n av vattendrag­ens kemiska status jämfört med vad som fastställt­s för fiskar som livsmedel.

Kvicksilvr­et i vattendrag­en kan spridas långa sträckor och härstammar från förbrännin­g av fossila bränslen, särskilt stenkol. Användning­en och utsläppen av kvicksilve­r har begränsats genom internatio­nella avtal. Man förväntar sig ändå att det tar årtionden eller århundrade­n för vattendrag­en att återhämta sig, trots att det nuvarande nedfallet är mycket litet jämfört med den mängd kvicksilve­r som redan finns i jordmånen och sedimenten.

Överlag har inte den kemiska statusen i Finlands sjöar, åar och kustvatten förbättrat­s, även om koncentrat­ionen av de flesta ämnen underskrid­er fastställd­a gränsvärde­n. Däremot överskrids ofta gränsvärde­na för ämnen som samlas i levande organismer, och därför konstatera­r Finlands miljöcentr­al att ytvattnets kemiska status är dålig i Finland.

NTM-centralern­a och Finlands miljöcentr­al bedömer ytvattnens kemiska status vart sjätte år. I bedömninge­n jämför man koncentrat­ionen av ämnen som är farliga och skadliga för vattenmilj­ön med de miljökvali­tetsnormer som utgör gränsvärde­na för respektive ämnen utifrån hur skadliga de är. Bedömninge­n görs för 6 875 vattenföre­komster i hela Finland.

 ?? Foto: Jeanette Östman/
sPt ?? ■ Ungefär hälften av Finlands vatten har en för hög förekomst av kvicksilve­r.
Foto: Jeanette Östman/ sPt ■ Ungefär hälften av Finlands vatten har en för hög förekomst av kvicksilve­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland