Hufvudstadsbladet

Xi: Vi ska bygga ogenomträn­gligt fort i Tibet

-

Kina måste bygga ett ”ogenomträn­gligt fort” för att upprätthål­la stabilitet­en i Tibet, utbilda dess folk och skydda den nationella identitete­n i regionen mot splittring. Det säger president Xi Jinping till höga kinesiska ledare enligt statliga medier.

Kina invaderade Tibet 1950. Sedan dess har uppror slagits ned och en hårdför kampanj pågått för att få befolkning­en att politiskt, socialt och kulturellt godta Pekings överhöghet – allt medan omvärlden kritiserat brott mot mänskliga rättighete­r.

Vid ett möte med höga ledare inom kommunistp­artiet sade Xi att mer måste göras för att öka den nationella enigheten i regionen. Politisk och ideologisk ledning i skolorna måste skärpas för att ”plantera fröna för att älska Kina i djupet av hjärtat hos varje ungdom”, sade presidente­n enligt nyhetsbyrå­n Nya Kina.

Han svor också att skapa ett ”enat, välmående, civilisera­t, harmoniskt och vackert nytt, modernt, socialisti­skt Tibet”.

Läget i Tibet har aktualiser­ats av Kinas allt frostigare relationer med USA. I juli sade USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo att USA ska begränsa utfärdande­t av visum till kineser som är inblandade i att förhindra diplomatis­k tillgång till Tibet och i ”människorä­ttsöverträ­delser” där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland