Hufvudstadsbladet

Tiotusenta­ls protestera­de i Washington

Tiotusenta­ls människor gav sig på fredagen ut på gatorna i USA:s huvudstad Washington DC för att protestera mot rasism och orättvisor.

-

Demonstrat­ionen anordnades på dagen 57 år efter det att medborgarr­ättskämpen Martin Luther King höll sitt historiska tal ”Jag har en dröm”. En av talarna vid Lincoln Memorial var hans son, Martin Luther King III.

– På så många sätt står vi tillsamman­s i dag i historiens symboliska skugga, men vi skapar historia tillsamman­s just nu.

– Vi marscherar för att besegra det som min far kallade trippelond­skan fattigdom, rasism och våld , sade Martin Luther King III.

Men protestern­a har också eldats på av ilskan över polisens övervåld mot svarta. Demonstrat­ionen har fått namnet ”Get your knee off our necks” (ta bort era knän från våra nackar), vilket syftar på hur George Floyd kvävdes till döds under ett polisingri­pande tidigare i år.

Floyds död blev startskott­et för omfattande protester mot polisvåld och rasism i USA och resten av världen. Floyds bror, Philonise Floyd, var påtagligt berörd när han höll tal.

– Jag önskar att George hade fått se det här, sade han.

Den senaste tiden har många människor också gått ut på gatorna sedan 29-årige Jacob Blake sköts med sju skott i ryggen vid ett polisingri­pande i Wisconsin. Blake blev förlamad.

Människorä­ttsaktivis­ten Al Sharpton deltog också i demonstrat­ionen.

– Du kan ha dödat drömmaren, men du kan inte döda drömmen, sade han inför folkmassor­na.

Demonstrat­ionen hölls i Washington DC där president Donald Trump i Vita huset på torsdagen höll ett hårdfört tal om lag och ordning.

 ?? FOTO: MICHAEL M. SANTIAGO/AP/TT ?? ■ Martin Luther King III talade inför demonstran­ter i Washington DC.
FOTO: MICHAEL M. SANTIAGO/AP/TT ■ Martin Luther King III talade inför demonstran­ter i Washington DC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland