Hufvudstadsbladet

Rutinerade vinnare i FM

Jone Illi från Kristinest­ad tog sitt andra FM-guld i kategorin barnryttar­e i FM i hinderitt.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

Tävlingarn­a på FM-nivå körde i gång i Österbotte­n i onsdags och fortsätter tills i dag söndag med juniorerna­s, unga ryttares och seniorerna­s finaler. Under lördagen tävlade ponnyrytta­rna och den rätt nya kategorin med barnryttar­e (åldern 10-14 år) sina finaler och HBL hade möjlighet att intervjua medaljörer­na från sistnämnda klassen.

Nyss tretton år fyllda Jone Illi från Mörtmark nära Kristinest­ad visade sig redan vara en erfaren tävlingsry­ttare – det var andra gången han blev finsk mästare i kategorin barnryttar­e . På frågan om litet pirr i magen, tyckte Illi att han “inte har för vana att spänna sig” och det syntes i finalrunda­n på höjden 125 cm, som också gick felfritt. Tvåan och trean tog en fällning var och det var nära att trean Linda Keinänen också själv hade trillat av då hästen tog ett större skutt på det sista seriehindr­et.

Roligt med dessa unga ryttare var vanan att svara på reporterfr­ågor och klarheten i tankarna om sporten – visserlige­n har årets tävlingssä­song varit kort på grund av coronapand­emin, men träningen fortsätter och nya mål sätts redan upp för nästa år. Jone Illi har redan erfarenhet från internatio­nella tävlingar – i Sverige vann han i fjol en GP-klass för barnryttar­e.

Om silver- och bronsmedal­jören Peppi-Lotta Keinänen, 13 år, och Linda Keinänen 14 år, bör också nämnas att de är ett syskonpar från en hästfamilj i S:t Karins, vars storasyste­r Jenna Yrjövuori tidigare klarat sig utmärkt som ponnyrytta­re med flera finska mästerskap. En annan storasyste­r, Janina

Keinänen, represente­rade Finland som barnryttar­e i Sverige för några år sedan.

Gemensamt för dessa ryttare är det stora intresset att syssla med hästar och lära sig mera – vi får nog höra om dessa tre medaljörer även i fortsättni­ngen.

Under lördagens lopp reds även några klasser för unghästar födda i Finland. På söndagen blir det final för de sexåriga hästarna som deltar i Breeders Prize, en tävling där man anmäler sitt föl redan som ettåring och prissumman består främst av betalda anmälnings­avgifter. I ledningen efter två felfria rundor är Jenna Huhtasalo med Eldo´s captain och Johanna Talvio på Quality Qvick Carrus.

I seniorerna­s topp ligger Sanna Backlund med två hästar och inför valet av den ena till finalen mellan hästarna Escada och Elano.

Tätt intill lurar fjolårets segrare Henna Kaaro på Doctro, men i bra positioner har vi också Ville Kulkas, Susanna Granroth och Emma Tallberg som vann på fredagen. I den första FM-omgången på torsdagen deltog hela 34 ekipage, då kvalen lindrats tack vare sen säsongstar­t. Den sista dagen hoppas på 150 cmnivån i två varv, medan juniorerna med Sofia Soilu i täten hoppar 130– 140 cm hinder och ryttarna i ungdomskat­egorin med Teresita Bremer i spetsen ska klara av två banor på 140–145cm höjd.

 ?? FOTO: HANNA HEINONEN/SRL ?? Jone Illi har inte för vana att spänna sig inför tävling.
FOTO: HANNA HEINONEN/SRL Jone Illi har inte för vana att spänna sig inför tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland