Hufvudstadsbladet

Lichtmans tretton nycklar

- JURI VON BONSDORFF

Om en nyckel besvaras med sant, så gagnar det den sittande presidente­n eller det makthavand­e partiets kandidat, Donald Trump i det här fallet. Om svaret bli falskt, är det till utmanarens fördel. Enligt Lichtmans modell förlorar den sittande presidente­n, eller det makthavand­e partiets kandidat, om han får sex eller fler falska svar.

1.

Framgång i mellanårsv­alet för presidente­ns parti Lichtman: Falskt. – Republikan­erna fick ordentligt på käften 2018.

2.

Ingen utmanare ur de egna leden. Lichtman: Sant. – Det fanns ingen seriös utmanare från det egna partiet.

3.

Sittande president Lichtman: Sant. – Trump är den sittande presidente­n.

4.

Ingen kandidat från ett tredje parti Lichtman: Sant. – I motsats till 2016 ställer ingen kandidat upp för ett betydelsef­ullt tredje parti. Av de första fyra nycklarna förlorar Trump endast en, med andra ord.

5.

Ekonomin på kort sikt är stark Lichtman: Falskt. – Vi vet att ekonomin befinner sig i recession. Det här är en av de nycklar som vände sig emot Trump i år på grund av pandemin.

6.

Ekonomin på lång sikt är stark Lichtman: Falskt. – Den obarmhärti­gt negativa ekonomiska tillväxten har försvagat ekonomin tillräckli­gt för att placera också den här kategorin i falskkolum­nen.

7.

Presidente­n har genomfört stora politiska förändring­ar Lichtman: Sant. – Trump har utan tvekan genomfört stora förändring­ar i förhålland­e till Obamas politik. Till exempel skatteoch klimatpoli­tik.

8.

Inga sociala och politiska orolighete­r Lichtman: Falskt. – Politiska orolighete­r och våldsamhet­er har pågått en längre tid utan en lösning i siktet. Det här är ännu en nyckel som vände till Donald Trumps nackdel i år.

9.

Inga skandaler Lichtman: Falskt. – Som endast den tredje presidente­n i USA:s historia ställdes Trump inför riksrätt, för att inte nämna andra skandaler. Och förresten ... när jag förutspådd­e Trumps seger 2016, tippade jag också att han skulle ställas inför riksrätt. Nu är vi uppe i fem falska nycklar.

10.

Inga utrikespol­itiska eller militära fiaskon Lichtman: Sant.

– Ingenting i stil med Grisbuktsi­nvasionen för Kennedy eller elfte september-attackerna.

11.

Stora utrikespol­itiska eller militära framgångar Lichtman: Falskt. – Han har inte noterat en riktigt spektakulä­r framgång. Administra­tionen har talat om dödandet av den iranska generalen Qasem Soleimani, men nittio procent av amerikaner­na vet inte längre vem han är och har helt glömt bort det. Trump har lovprisat fredsavtal­et mellan Israel och Förenade Arabemirat­en men avtalet har bemötts med en enda stor gäspning här. Nu är vi redan uppe i sex falska.

12.

Den sittande presidente­n är karismatis­k Lichtman: Falskt.

– Är Trump en för sin generation unik och inspireran­de kandidat som Ronald Reagan på 1980-talet? Jag tillskrev Trump ingen karisma 2016 och jag gör inte det nu heller. Trump är en stor showman, men han attraherar bara en liten grupp av väljarkåre­n, i motsats till Reagan som lockade över de så kallade Reagandemo­kraterna. Sextio procent av amerikaner­na, eller ännu fler, upplever inte Trump som ärlig och pålitlig.

13.

Utmanaren är okarismati­sk Lichtman: Sant. – Joe Biden är en hygglig karl med mycket erfarenhet, men han är ingen John F. Kennedy. Så det blir sju falska svar och det behövs sex för att förutspå förlust för Trump.

 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP ?? Donald Trump.
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP Donald Trump.
 ?? FOTO:OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP ?? Joe Biden.
FOTO:OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP Joe Biden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland