Hufvudstadsbladet

Nya vindar i skogen

-

Helsingfor­sbörsen steg åter under veckan som gick, i linje med internatio­nella marknader. Bland veckans vinnare återfanns för omväxlings skull traditione­lla branscher som skogs- och pappersind­ustrin samt finansiell­a aktier. Konjunktur­stabila aktier var de relativa förlorarna vilket indikerar att investerar­na åter blivit mer optimistis­ka om den ekonomiska utveckling­en på medellång sikt.

UPM-Kymmene var veckans vinnare med en uppgång på cirka 7 procent efter att ha annonserat ytterligar­e åtgärder för att höja lönsamhete­n med bland annat en nedläggnin­g av bruket i Kaipola. Åtgärderna väntas kosta cirka 110 miljoner euro på kort sikt, men leda till årliga besparinga­r på 75 miljoner euro när de är genomförda.

I kombinatio­n med att svenska SCA aviserade stängninga­r av kapacitet inom grafiska papper var det tillräckli­gt för att ge stöd till aktien. Trots veckans uppgång är UPM-aktien ner med 18 procent i år, vilket är klart sämre än Stora Enso (-6 procent) och Metsä Board (+13 procent).

UPM värderas i nuläget till cirka 13 gånger rörelseres­ultatet för 2021, vilket är något lägre än för Stora Enso och Metsä Board. Det är onekligen en ovanlig situation – historiskt sett har UPM:s högre lönsamhet och bättre stabilitet gjort att aktien belönats med en premievärd­ering. Nya vindar verkar blåsa i skogen, men det återstår att se hur varaktiga de är.

Nordiska bankaktier steg under veckan. En delförklar­ing till uppgången är stigande räntenivåe­r i USA efter att Federal Reserves chef Jeremy Powell i ett tal meddelat att centralban­ken kan tillåta inflatione­n att stiga till nivåer över 2 procent i framtiden. En ökad differens mellan obligation­sräntor och styrräntan är normalt positivt för bankernas intjäning – och även om det förstås är en stor skillnad mellan de nordiska bankerna och deras amerikansk­a konkurrent­er brukar en uppgång för de senare reflektera­s även på den här sidan av Atlanten. Så även denna gång.

Till styrkan hos bankaktier­na bidrog troligen också rapporter från de nordiska länderna som visar på fortsatt tillväxt för utlåningen, samt nya diskussion­er om att bankerna har goda möjlighete­r att betala generösa dividender när det väl tillåts av myndighete­rna. Nordea uppskattar exempelvis att banken i nuläget har ett överskotts­kapital på cirka 4 miljarder euro – motsvarand­e cirka 1 euro per aktie. Skulle hela beloppet återföras till ägarna motsvarar det knappt 15 procent av bankens marknadsvä­rde. Tillsamman­s med en lågvärderi­ng (P/E 10x för 2021) blir det – åtminstone i mina ögon – en intressant investerin­g i nuläget.

Kommande vecka riktas blickarna åter mot makroekono­miska data. Viktigast är den amerikansk­a sysselsätt­ningsrappo­rten, som väntas visa på ytterligar­e 1,5 miljoner ”nya” jobb i USA under augusti. Större avvikelser från förväntnin­garna kan inte bara påverka kapitalmar­knaderna, utan också utfallet i höstens presidentv­al. En stark siffra bör gynna president Donald Trump, medan svagare data bör vara positivt för utmanaren Joe Biden. Räkna med volatilite­t kommande fredag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland