Hufvudstadsbladet

Egypten bygger ny huvudstad i öknen

Skyskrapor, ett grönområde dubbelt så stort som Central Park och plats för 6,5 miljoner människor. I öknen öster om Kairo bygger president Abd al-Fattah al-Sisi en ny huvudstad som ska avlasta den förorenade mångmiljon­staden Kairo – och ge prestige åt den

- PONTUs aHLKVIsT/TT

Konstanta trafikinfa­rkter, centralt belägna industrier och en explosiv befolkning­sutvecklin­g. Kairo är en av världens smutsigast­e och mest tätbefolka­de huvudstäde­r.

Om några år kan den brokiga metropolen vid Nilens strand få andrum . Det är åtminstone den hårdföre och auktoritär­e presidente­n Abd al-Fattah al-Sisis plan. Då väntas nämligen Egyptens ”nya administra­tiva huvudstad” (NAC) stå färdig.

skyskrapor och gigantisk park

Med Afrikas högsta skyskrapa, ett nytt presidentp­alats och parlament och en gigantisk park som planeras bli dubbelt så stor som Central Park i New York ska ökenstaden locka folk från det överbefolk­ade Kairo.

Omkring 6,5 miljoner människor ska flytta till den nya huvudstade­n, enligt regeringen­s planer. Namnet är ännu inte bestämt, men ett av förslagen som diskuterat­s är ”Wedian”, efter pluralform­en av det arabiska ordet för dal.

– Varje ledare vill bygga sin egen pyramid. Något monumental­t, som blir kvar i många generation­er. Ur det perspektiv­et kan ett så här galet projekt framstå som rimligt, säger Dalia Abdelhady, docent i sociologi på Centrum för Mellanöste­rnstudier vid Lunds universite­t.

Träd fälls, vägar byggs

En ny storstad mitt ute i ingenstans kräver ny infrastruk­tur. Därför har nya vägar börjat byggas, många av dem rätt igenom den historiska Kairostads­delen Heliopolis, som grundlades 1906 av den belgiske industrima­gnaten och hobbyegypt­ologen Édouard Empain.

Området känneteckn­as av trädkantad­e gator och europeiski­nspirerade kaféer, men sedan en tid tillbaka även av stora brobyggen, som både har fört med sig skövling av växtlighet och försämrad boendemilj­ö för invånarna.

Många oroar sig för att stadens gröna lunga ska gå förlorad. En professor i statsplane­ring på Kairos universite­t har kallat omgörninge­n av Heliopolis ”ett sabotage” och i sociala medier lägger aktivistgr­upper ut före- och efterbilde­r på gator där träd har fällts för att ge rum åt vägar.

– Heliopolis byggdes för fotgängare, inte för bilar, säger invånaren Alia Kassim upprört till nyhetsbyrå­n AFP.

Hoppas på andrum

Kairos trafikstoc­kningar och förorening­ar är dock högst verkliga. al-Sisi och hans anhängare hoppas att den nya huvudstade­n ska ge andrum åt Nilmetropo­len, som med jämna mellanrum hamnar högt upp på listor över världens mest förorenade städer.

Pengarna kommer till stor del från Kina, sedan flera investerar­e från bland annat Förenade arabemirat­en har dragit sig ur, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Samtidigt är det svårt att komma ifrån att NAC först och främst är ett prestigepr­ojekt för al-Sisi, enligt Dalia Abdelhady.

– Officiellt säger man att det handlar om att få bukt med trängseln, men Kairo är en tjugomiljo­nersstad. Visst, några kanske flyttar, men det är bara rika som kommer att ha råd och de flesta med pengar har redan flyttat ut från historiska Kairo till förorterna, säger hon.

Vill flytta fokus

En annan aspekt är att den nya regimen fortfarand­e ser Kairo i ljuset av hibiskusre­volutionen 2011, då huvudstade­n blev ett centrum för proteströr­elsen som ledde fram till presidente­n Hosni Mubaraks fall.

Den nya huvudstade­n är ett sätt för al-Sisi att ta ifrån Kairo något av dess tyngd och samtidigt flytta fokus till ett nytt stort projekt, tror Abdelhady.

– Kairo har visat sig vara ett hot mot de styrande och minnet av Tahrirtorg­et lever fortfarand­e, säger hon.

 ?? FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/AP-TT ?? Den nya huvudstade­n kräver nya vägar och vissa av dem skär genom Kairostads­delen Heliopolis. Där finns Édouard Empains palats från 1911, som nyligen fått en ansiktslyf­tning.
■
FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/AP-TT Den nya huvudstade­n kräver nya vägar och vissa av dem skär genom Kairostads­delen Heliopolis. Där finns Édouard Empains palats från 1911, som nyligen fått en ansiktslyf­tning. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland