Hufvudstadsbladet

Bråttom för koldioxidn­eutral stad

Helsingfor­s har femton år på sig att bli koldioxidn­eutralt. Det ska ske genom förnybar energi, mindre energiförb­rukning och begränsad bilism. Det börjar bli bråttom, säger generalpla­nerare Alpo Tani.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

För två år sedan satte Helsingfor­s stad som mål att vara koldioxidn­eutralt år 2035, femton år tidigare än tänkt.

I praktiken betyder det här att stadens koldioxidu­tsläpp ska minska med 80 procent jämfört med utsläppen 1990. Då ska alla koldioxidu­tsläpp som uppstår inom stadens gränser bindas i staden.

Hittills har utsläppen minskat med omkring 30 procent, och det är inte tillräckli­gt, säger generalpla­nerare Alpo Tani. Han har specialise­rat sig i hur man med stadsplane­ringen kan stävja klimatförä­ndringen.

– Situatione­n är svår. I fjol minskade våra utsläpp inte alls, vilket är mycket kritiskt. Det är helt klart att vi inte längre kan fortsätta hemskt många år utan att utsläppen minskar betydligt, säger Tani.

Det räcker inte att utsläppen minskar linjärt, säger han, utan minskninge­n måste vara större för varje år. Och det blir allt svårare då man, naturligtv­is, gör de lättaste och billigaste åtgärderna först.

1. Vad ska kolen ersättas med?

En tredjedel av utsläppsmi­nskningen ska komma från att man slutar använda stenkol. Hanaholmen­s kolkraftve­rk ska stängas om fyra år och i Sundholmen­s kraftverk ska stenkolen fasas ut fram till 2029. Ett nytt biovärmeve­rk i Nordsjö och nya värmepumps­anläggning­ar är några sätt att ersätta kolen.

Helt klara är lösningarn­a för hur energibeho­vet kan ersättas med förnybara resurser ändå inte. I vintras utlyste staden en tävling där man delar ut en miljon euro till den som kommer med de bästa, hållbara lösningarn­a för uppvärmnin­g.

För några år sedan talades det mycket om vindkraft. Bland annat bestämde staden att ur stadsplane­ringens synvinkel kan vindkraftv­erk i industriel­l skala placeras i den yttre skärgården och i Nordsjö. Sedan dess har inget konkret hänt.

På grund av många utmaningar främjar staden inte i nuläget aktivt planering av vindkraftv­erk, säger Alpo Tani. Man väntar i stället på att en vindkrafts­aktör på eget initiativ ska visa intresse för att bygga vindmöllor i Helsingfor­s.

– Ur klimatsynv­inkel, och med tanke på det globala ansvar som är kopplat till det, så är det mycket tråkigt att ingenting har hänt. Frågan är på inga vis lätt, men har vi egentligen några alternativ? Jag anser att det hör till en klimatansv­arsfull stads uppgifter att främja vindkraft. Det skulle vara logiskt att förnybar energi skulle produceras där den förbrukas, säger Tani.

Bland annat Piratparti­et har tidigare föreslagit att man kunde bygga små modulära kärnkraftv­erk i staden. När det i praktiken skulle vara möjligt, inte minst ur säkerhetss­ynpunkt, är inte klart.

– Eftersom det är bråttom att minska utsläppen så måste vi göra det med sådan teknik som nu finns tillgängli­g, eller som är mycket nära kommersiel­l produktion. Det är farligt att tänka att tekniken utvecklas och löser alla problem – förhoppnin­gsvis sker det, men då vi inte vet det kan vi inte räkna med det, säger Alpo Tani.

2. Sluteldat för kråkorna

Förutom att energiprod­uktionen måste bli hållbar, måste energiförb­rukningen minska drastiskt. Den totala mängden energi som går åt att värma hus ska minska – samtidigt som staden växer och det byggs nya hus hela tiden.

De nya hus som byggs är så energieffe­ktiva som möjligt, enligt Tani. Däremot måste en stor del av alla gamla hus i Helsingfor­s saneras.

I korthet handlar det om att man eldar alldeles för mycket för kråkorna, särskilt i de hus som är byggda på 1950- till 1980-talen. Den värme som används för att värma upp lägenheter och lokaler rymmer ut från husen.

Det kan man som lättast åtgärda genom att justera byggnadens luftcirkul­ation och värmeregle­ring, men ofta krävs tilläggsis­olering av tak, väggar och fönster.

Enligt Alpo Tani har man inte riktigt förstått hur viktigt och stort detta är.

– Staden börjar ha ganska bråttom att verkställa sina strategier och program. Man har kanske inte riktigt förstått hur betydelsef­ullt det är att få till stånd en ordentlig energisane­ring, att det bara måste göras, säger Tani.

Vem är det då som ska göra det? Tani säger att staden har ett globalt ansvar att få saneringar­na gjorda, man måste godta att det kommer att kosta miljarder. Ändå måste husbolagen också börja agera, säger han.

Eftersom det är dyrt, planerar man att delvis finansiera saneringar med nybyggen. Då staden ger byggrätt för kompletter­ingsbyggan

de kan man bestämma att en del av inkomstern­a från det nya bygget används för att finansiera sanering av de gamla byggnadern­a.

– Det är inte helt lätt och kräver mycket nytänkande, säger Alpo Tani.

3. Det måste kosta att köra bil

En stor del av koldioxidu­tsläppen kommer från trafiken. Den kan man minska genom att bygga en tät stad – då minskar behovet av dagliga resor då mer möjlighete­r finns närmare hemmet, och det är möjligt att använda kollektivt­rafik.

Därför har Helsingfor­s satsat på att bygga ut områden vid spårtrafik­ens stationer och utveckla kollektivt­rafikoch cykelmöjli­gheterna.

– Trots det visar åtgärdspro­grammet för Kolneutral­t Helsingfor­s 2035 att trängselav­gifter är den mest betydelsef­ulla åtgärden man kan införa när det gäller trafiken. Det visar kanske att det inte räcker att vi möjliggör trafik med låga utsläpp, utan vi måste i fortsättni­ngen klara av att styra människors beteende mot det i en högre grad, säger Tani.

En utredning om möjliga vägavgifte­r, det vill säga vägtullar eller trängselav­gifter, i Helsingfor­sregionen ska publiceras inom de närmaste veckorna. Därefter drar den egentliga planeringe­n i gång. Beredninge­n av en ny lag som ska möjliggöra vägavgifte­r ska börja på våren.

HBL berättade nyligen om planerna på att bygga en ny planskild anslutning från den klimatsmar­ta stadsdelen Kungseken till Tavastehus­leden, som också ska få en till körfil.

Det går inte ihop med stadens målsättnin­gar, säger Tani.

– Det är just sådana här projekt som vi inte kan göra i fortsättni­ngen om vi vill ta klimatmåle­n på allvar. Men det är bra att också komma ihåg att stadsplane­ring är långsiktig­t. Dessa beslut kan ha tagits för tio år sedan.

Situatione­n är svår. I fjol minskade våra utsläpp inte alls, vilket är mycket kritiskt. Det är helt klart att vi inte längre kan fortsätta hemskt många år utan att utsläppen minskar betydligt.

Alpo Tani

stadsplane­rare

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Stadsplane­rare Alpo Tani är orolig för att Helsingfor­s stad inte gör tillräckli­gt mycket för att nå sina klimatmål. ”Det är helt klart att vi inte längre kan fortsätta hemskt många år utan att utsläppen minskar betydligt”, säger Tani.
FOTO: CATA PORTIN ■ Stadsplane­rare Alpo Tani är orolig för att Helsingfor­s stad inte gör tillräckli­gt mycket för att nå sina klimatmål. ”Det är helt klart att vi inte längre kan fortsätta hemskt många år utan att utsläppen minskar betydligt”, säger Tani.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland