Hufvudstadsbladet

Helenius vill förändra Estland

Det är inget självändam­ål att försöka bli partiordfö­rande eller borgmästar­e. Men går man in i politiken måste man få inflytande, anser affärsmann­en Joakim Helenius som gör sig redo för lokalval i Tallinn nästa år.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Den nionde september är det dags för språkprov i estniska och när det är avklarat kan Finlandsbö­rdige Joakim Helenius söka om estniskt medborgars­kap. Medborgars­kap krävs för att han ska kunna ställa upp i valet till kommunfull­mäktige i Tallinn, ett val som hålls om ett drygt år, i oktober 2021.

Helenius har valt högerparti­et Isamaa som plattform för sin politiska aktivitet. Partiet hör till de mindre i Estland med 12 av riksdagen Riigikokus 101 medlemmar, men sitter ändå med i den nuvarande estniska regeringen. I huvudstade­n Tallinn är Centern det största och dominerand­e partiet som just nu bland annat innehar borgmästar­posten.

Men valet av parti var ändå klart för Helenius som tillsamman­s med en grupp likasinnad­e vill vara med och påverka partiets framtida linje.

Han betecknar Isamaa som finländska Samlingspa­rtiets systerpart­i.

– Partiet har de senaste åren letts av en grupp konservati­va individer, men vi ser det som ett liberal-konservati­vt parti som är öppet för olika åsikter och som kan samla anhängare under ett stort paraply, säger Joakim Helenius.

Skälet till hans beslut att ge sig in i politiken är att han ogillar det som hänt på den politiska scenen sedan valet till Riigikoku våren 2019. Den politik framför allt det högerpopul­istiska partiet Ekre gör betecknar Helenius som farlig för Estland.

– Jag har alltid varit intressera­d av politik och har en bred kontaktyta bland politikern­a. Nu har jag valt att delta aktivt, säger han.

Påverka inifrån

I början av veckan blev Helenius godkänd som medlem i Isamaa och han går också aktivt in för att påverka partiets politik, som han nu tycker är för konservati­v.

Tillsamman­s med en grupp inom partiet ”De högersinna­de” går han in för att försöka ändra partiets linje så att den kommer närmare det han betecknar som europeisk mainstream, liberalt konservati­v i linje med de tyska Kristdemok­raterna, Moderatern­a i Sverige och Samlingspa­rtiet i Finland.

Någon önskan att gå ur partiet har gruppen Helenius tillhör inte. Målet är att påverka partiets linje och den vägen den estniska politiken som helhet. Ekonomiska frågor är viktiga, men viktigt är också att demokrati och pressfrihe­t stärks, anser Helenius, här med en klar markering mot Ekre.

Just nu sitter Ekre och Isamaa i samma regering, men det vill inte Helenius kommentera.

– Politik innebär alltid förhandlin­gar, säger han diplomatis­kt.

Innan det blir dags för lokala val i Estland håller Isamaa partistämm­a nästa vår. Då får man se hur läget är inom partiet, menar Helenius, som hoppas på en dialog med den nuvarande partiledni­ngen och en kompromiss­vilja inom partiet.

Med över tjugo år som affärsman med säte i Tallinn, en estnisk familj och en stark tro på Estland vill Joakim Helenius nu se landet gå mot en grön ekonomi som leds av den privata sektorn. Den är betydligt mer effektiv än den statliga, anser han. Statens roll ska begränsas till reglering och fördelning av de direkta och indirekta stöd som fås till exempel från EU.

– I ett litet land som Estland är det lättare att genomföra också radikala förändring­ar. Lyckas vi utveckla vårt kunnande och skapa en företagsse­ktor inom den gröna ekonomin kan företagen ta fram produkter som gör nytta också i andra delar av världen, säger han.

Det är det här som i hans vokabulär heter högergrön utveckling.

Initiativ till tunneln

Att bli medlem i Isamaa och estnisk medborgare är de första stegen för Helenius inom politiken. Hur framtiden sedan artar sig kan han inte säga.

– Men jag har lärt mig att inom politiken kan vad som helst hända. Det gäller att vara flexibel och att slå till om tillfälle yppar sig.

Helenius har alltid talat varmt för de goda relationer­na mellan Estland och Finland och försäkrar att han oberoende av medborgars­kap känner varmt för det finländska.

Han var också en av de första initiativt­agarna till en tunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn, ett projekt som han i det här skedet inte vill uttala sig så mycket om.

– I och med att kinesiska pengar är inblandade har det gått mycket storpoliti­k i projektet. Å andra sidan, en tunnel är inte högteknolo­gi, oberoende av vem som finansiera­r den så om den en gång byggs så finns den där. Men jag är inte säker på hur realistisk­a och konkreta de lovade kinesiska pengarna var.

Hur som helst är nära relationer mellan Finland och Estland viktiga, betonar han. Sådant som att liksom Ekres tidigare ordförande och nuvarande inrikesmin­ister Mart Helme kritiserar Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP) på en personlig nivå. Sådant får inte ske mellan två grannlände­r, anser han.

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM/KSF-MEDIA ARKIV ?? ■ Fastighete­r och lantbruk hör till det affärsmann­en Joakim Helenius sysslar med i Estland. Nu går han in i politiken också.
FOTO: EVY NICKSTRöM/KSF-MEDIA ARKIV ■ Fastighete­r och lantbruk hör till det affärsmann­en Joakim Helenius sysslar med i Estland. Nu går han in i politiken också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland