Hufvudstadsbladet

Professorn som tippar rätt i USA-val

– Donald Trump kommer att bli den första sittande presidente­n sedan George Bush den äldre som inte lyckas bli omvald. Jag förutspår att Joe Biden kommer att bli USA:s nästa president, säger historiepr­ofessorn Allan Lichtman.

- JURI VON BONSDORFF nyheter@hbl.fi

Vem som helst kan komma med mer eller mindre kvalificer­ade sianden om diverse resultat vare sig det gäller politiska val eller sport. Men historiepr­ofessorn Allan Lichtmans förutsägel­ser kan man inte avfärda med en axelryckni­ng.

– Min tippning baserar sig på ett system som jag kallar ”nycklarna till Vita huset”. Jag har använt mig av de nycklarna sedan jag förutspådd­e Ronald Reagans omval i april 1984.

Och Lichtman, som undervisar vid American University i Washington DC, har träffat rätt alla gånger, sammanlagt nio presidentv­al. Skönhetsfl­äcken är Al Gore som fick fler röster än George W. Bush, precis som Lichtman tippat, men som förlorade valet efter ett beslut från högsta domstolen.

– När man sysslat med detta i nästan fyrtio år så får man en viss trovärdigh­et, och jag har fått mycket trovärdigh­et. 2016 trotsade jag opinionsmä­tningarna och experterna och förutspådd­e seger för Donald Trump. Du kan säkert tänka dig att det inte gjorde mig populär i Washington DC där över nittio procent av befolkning­en är demokrater, säger Allan Lichtman.

Men Trump gillade Lichtmans klarsyn och kontaktade professorn, som själv är demokrat, efter valet.

– Det är sant. På väggen i mitt arbetsrum, där jag sitter för tillfället, finns Washington Post-artikeln från den tjugonde september 2016 då jag förutspådd­e Trumps seger. Artikeln pryds av Trumps autograf och en hälsning; ”Grattis professorn. Bra tippning.”

Pandemin och rasfrågan Trumps fall

Utgångspun­kten i professor Lichtmans modell är frågan om huruvida det parti som sitter i Vita huset får stanna kvar eller sparkas ut. För att få reda på svaret ställer Lichtman tretton frågor som ska besvaras med antingen ”sant” eller ”falskt”. Hans forskning kring frågorna går så långt bakåt i tiden som 1860 och valet av Abraham Lincoln.

– Det nycklarna gör är att de värderar det makthavand­e partiets styrka och prestation­er. Det fokuserar på hur man styrt, inte hur man för kampanj. Om sex eller flera av de tretton

nycklarna är negativa för den sittande presidente­n, kommer segern att gå till opposition­skandidate­n.

I slutet av 2019 var Trump klar favorit i Lichtmans modell. Presidente­n hade endast fyra negativa svar i sin kolumn, men sedan kom 2020.

– USA drabbades av en pandemi och kravet på social och raslig rättvisa, och det var Trumps misslyckad­e hantering av de här utmaningar­na som kostade honom tre nycklar till, vilket är tillräckli­gt för ett valnederla­g han bara har sig själv att skylla för.

Ryssland kan rubba modellen

Professor Allan Lichtman tror stenhårt på sin egen modell, men han är medveten om att det finns faktorer som inte är inkluderad­e i hans tretton nycklar som kan rubba kalkylen.

– Det finns två saker som håller mig vaken om nätterna. Det ena är försöken att begränsa valdeltaga­ndet. Republikan­erna sätter sitt hopp till gamla vita män men man kan inte skapa fler av oss, så man försöker minska valdeltaga­ndet bland minoritete­r och unga som utgör demokrater­nas bas. Det är det som håller på att ske med Trumps falska och vilseledan­de påståenden om poströstni­ng.

– Det andra är Rysslands inblandnin­g. Ryssarna är tillbaka och de har säkert lärt sig mycket under fyra år. De kan till och med försöka komma åt vallängder­na den här gången. Det här är allvarliga hot mot demokratin, helt oavsett min modell.

Fjärilar i magen

Allan Lichtman har blivit något av en kändis i politiska kretsar tack vare sina framgångsr­ika förutsägel­ser. Under de senaste veckorna har han gett tiotals intervjuer till världens kändaste medier från ett dussintal länder, vilket höjer insatserna för honom själv.

– Jag står fast vid min tippning, men om jag är helt ärlig, även om jag gjort det här i fyrtio år så har jag fortfarand­e fjärilar i magen. Det är påfrestand­e för nerverna att sticka ut hakan med fyra års mellanrum, speciellt när man får så mycket uppmärksam­het. Jag inser att jag får ta mycket stryk om jag har fel.

Vad händer den fjärde november om du har fel? – Det kommer att se illa ut för vår demokrati. Det är inte bara jag utan också världens ledande konstituti­onella auktoritet­er som anser att Trump hotar vår demokrati. Han säger att han kan göra vad som helst och han bryr sig inte ett dugg om maktfördel­ningen. Med presidentf­örordninga­r har han skrivit om lagar kring immigratio­n och klimat. Han frotterar sig med diktatorer och undergräve­r den fria pressen. Han har ljugit och vilselett över 20 000 gånger enligt Washington Post. Så jag tror det kommer att bli utmanande för USA.

Och vad händer med professorn och spågubben Lichtman om tippningen slår fel? Lägger du av? – Om jag har fel så tror jag ändå att jag fortsätter att knega på. Om jag kan göra det här när jag är 77 så fortsätter jag nog. Om min tippning slår fel så är nio av tio fortfarand­e ganska bra.

 ??  ?? FOTO: PRESSBILD/ALLAN LICHTMAN
FOTO: PRESSBILD/ALLAN LICHTMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland