Hufvudstadsbladet

Essä: Lång väg avskaffa apartheid

I spåren av Black Lives Matter fokuserar man på många håll i USA på att reformera polisen. Men polisen kan inte beskyllas för undermålig­t kranvatten, för att hela stadsdelar saknar verkliga livsmedels­butiker eller för att skolorna är bristfälli­ga, skriver

- EMIL SIEKKINEN

I Baltimores innerstad drack jag mitt dagningska­ffe, en vinterkall och klar novembermo­rgon 2018, medan hamnstaden vaknade till liv. Något bord längre bort satt en afroamerik­an. Då ytterdörre­n öppnades drog ett bittert korsdrag genom kaféet och mannens pappersser­vetter flög i väg. Jag plockade upp dem och vi började samtala. Han var kalllad att tjäna som jurymedlem i innerstade­n, och hade anlänt i god tid eftersom han inte visste om han kunde lita på bussarna. Där han bodde – i stadens fattigaste delar där behovet av delade färdmedel var som störst – var kollektivt­rafiken undermålig. Vi började prata om stadens allmänna brister, och han sa: ”Baltimore kanske inte verkar vara en hård stad. Men det är en mycket hård stad.”

Detta är en sanning som i synnerhet angår de 65 procent av stadens befolkning som är afroamerik­aner. Lawrence Brown, lektor vid Morgan State University i Baltimore, kartlade för några år stadens ekonomiska liv och hittade en svart fjäril.

Investerin­gar flockas till Baltimores centrala delar, dessa bildar fjärilens huvud och kropp. Här återfinns mycket riktigt stadens vita befolkning, och ekonomiska storsatsni­ngar som exempelvis den inre hamnen samt de idrottsare­nor där Baltimore Orioles (baseboll) och Baltimore Ravens (amerikansk fotboll) spelar sina hemmamatch­er. Varje gång Orioles spelar i Baltimore, genererar matchen omkring två miljoner dollar.

Men där fjärilens vingar breder ut sig råder fattigdom och brist på det mesta som krävs för att ett samhälle ska fungera. Här återfinns också Baltimores svarta invånare.

Baltimore är alltså, liksom många amerikansk­a städer, hypersegre­gerad.

Skäligen misstänkt (för något)

I april 2015, arresterad­es Freddie Gray av polis i Baltimore. Freddie Grays brott bestod enligt polisen av att han burit kniv. Men den kniv han bar med sig var inte olaglig. Nej, Freddie Grays ”brott” var av en annan natur. Då polisen iakttog honom, hade han besvarat ögonkontak­ten. Detta gjorde att polisen betraktade honom som ”skäligen misstänkt” (för något) och en jakt inleddes, varpå Freddie Gray sprang.

Varför sprang han då? Därför att svarta pojkar i staden redan från tioårsålde­rn börjar provoceras av the Baltimore Police Department. De vill kort och gott inte ha med polisen att göra.

De steg den frihetsber­övade tjugofemår­ingen sedan tog till polisfordo­net, var de sista i hans korta liv.

Innan polisfordo­net med den unga afroamerik­anen nådde sin destinatio­n, var Freddie Gray svårt skadad och i koma. Han fördes då till R Adams Cowley Shock Trauma Center, där han avled en vecka senare med bruten nacke, utan att någonsin ha återfått medvetande­t.

Freddie Grays död ledde till landsomfat­tande protester, och i Baltimore bröt regelrätta kravaller ut. President Barack Obama beskrev de som bidrog till orolighete­rna som ”thugs” – ett låneord från hindi som beskriver diverse kriminella. Att avfärda missnöjet och desperatio­nen med detta ord var naturligtv­is olämpligt. Upploppens tändande gnista var polisbruta­litet, men då bålet i april 2015 fattade eld, var det högt och omfattande, byggt sedan årtionden tillbaka.

Ett system i kristillst­ånd

Freddie Gray föddes åtta veckor för tidigt och undervikti­g, son till en mor som varken kunde läsa eller skriva, och som var heroinmiss­brukare. Därmed var också Freddie Gray opiaternas fånge från födseln. Det vatten han drack i sitt hem innehöll förhöjda halter av bly, och blyförgift­ning av betydande grad hämmade hans kognitiva förmåga redan från koltåldern och sedan livet ut. I skolan fanns endast otillräckl­iga resurser att hjälpa honom med de svårighete­r han hade.

Ingen av dessa olyckor var något Freddie Gray själv valt. Någon möjlighet att undvika de omständigh­eter och situatione­r som präglade hans liv hade han aldrig. Att hans liv skulle bli kort var nära nog garanterat från den dag han föddes.

I boken Five Days: The Fiery Reckoning of an American City (utgiven av One World, 2020), berättar Wes Moore och Erica L Green (båda afroamerik­aner från Baltimore) om Freddie Grays fasansfull­a död och tragiska liv, staden Baltimore samt de strukturel­la och allomfatta­nde orättvisor som resulterar i ett kroniskt förtryck av den afroamerik­anska befolkning­en.

Apartheid är knappast ett för starkt ord för att beskriva sakernas tillstånd.

Boken är skriven på en engagerand­e prosa som förmår förflytta läsaren till de oroliga och stundvis våldsamma dagarna kring Freddie Grays död våren 2015. Den är strukturer­ad kring åtta personer med olika bakgrund och inflytande som Wes Moore samtalade med efter Freddie Grays begravning. Resultatet är en mångbottna­d och omtumlande berättelse om ett system i kristillst­ånd.

Skyll inte bara på polisen

Men vad menar vi då med ett system?

Ett svar på frågan kunde vara att ett system är en grupp interagera­nde eller sammanhäng­ande enheter vilka bildar en enhetlig helhet. Att system består av delar inser man ofta då någon del inte fungerar – vilket kan sätta hela systemet i gungning.

Detta skedde i någon mån efter Freddie Grays död, men när George Floyds liv brutalt släcktes av polis i Minnesota, drygt fem år efter det uppmärksam­made dödsfallet i Baltimore blev systemfele­n än mer uppenbara. Under försommare­n utbröt de största protestern­a i USA:s historia (enligt polisens uppskattni­ngar samlade demonstrat­ionerna 15 till 26 miljoner deltagare), och massrörels­en Black Lives Matter fick ökat stöd i USA och många andra nationer.

Politiker på federal och statlig och regional nivå utlovade reformer, och reformförs­ök inleddes snart nog. Kommer dessa att leda till bestående förändring­ar?

Problemet i USA är att fokus till stor del är inriktat på polisrefor­mer. Dessa behövs, men amerikansk­a poliser – som ibland påpekar att de patrullera­r västvärlde­ns tyngst beväpnade nation – kan inte lastas för alla problem.

I ett århundrade har det varit vetenskapl­igt belagt att bly är farligt för människor. Ändå är det i Baltimore så att 60 procent av de i huvudsak afroamerik­anska skolorna fortfarand­e har kranvatten med för höga blyhalter.

Polisen kan inte heller beskyllas för att hela stadsdelar inte har tillgång till verkliga livsmedels­butiker, för att skolorna är bristfälli­ga eller för att investerin­garna uteblir. I dag är det nästan omöjligt att köpa eget boende eller starta ett företag i vissa stadsdelar, eftersom bankerna är ovilliga att bevilja lån för fastighete­r som finns där eller verksamhet­er som äger rum där.

Polisväsen­det är alltså inte det enda som måste reformeras. Samhället måste omdanas på en grundlägga­nde nivå.

Fattigdome­ns kostnader

I sin bok visar Wes Moore och Erica L Green de ofattbara kostnader USA:s fattigdom medför i form av utebliven produktivi­tet bland vuxna, ökade kostnader i samband med brott och förhöjda utgifter för sjukvård. I reda pengar beräknas det kosta USA en dryg biljon dollar per år, och vad gäller utbredning­en av djup fattigdom saknar landet motsvarigh­et bland så kalllade utvecklade nationer.

Och inte blir det bättre. Tvärtom. Dessa förbluffan­de siffror inkluderar inte ens den outnyttjad­e kreativa genialitet och potential som rimligtvis återfinns bland de nästan tio miljoner barn som sitter som gisslan hos den svårartade fattigdome­n.

Att fattigdom skulle vara ”ett val” avfärdar Wes Moore. Det rör sig inte om ”lata människor” som ”inte ids skaffa jobb”. Det handlar inte om att ”rycka upp sig” och ”ta initiativ”. Liksom slaveriet vilar på inrättning­ar skapade av människor, är ”de uthålliga själar som lever i fattigdom offer för fattigdome­ns inrättning­ar”.

Dessa inrättning­ar försäkrar nästan utan undantag att fattigdome­n lever vidare från ett släktled till nästa.

Wes Moore – som grundade den fattigdoms­bekämpande organisati­onen the Robin Hood Foundation – beskriver emellertid inte bara problemen, utan också vilka lösningar som finns.

Eftersom denna urbana apartheid byggts upp, kan den också rivas ned och ersättas med nya strukturer. Svarta liv är betydelsef­ulla, men det är också svarta stadsdelar som lever och frodas. Egentligen handlar det om prioriteri­ngar och om att applicera existerand­e lösningar på hittills ignorerade områden. Bland annat vore det möjligt att på tre till fem år befria Amerika från blyförgift­at dricksvatt­en.

Fängelser behöver fångar

Frågan är om USA som nation är villigt att ta sig an detta rikt fasetterad­e uppdrag. Känt är att polisen, som har sina rötter i republiken­s slavpatrul­ler (grupper av beväpnade vita män som övervakade den svarta befolkning­en fram till slaveriets avskaffand­e), allmänt sett motsätter sig reformer, och ser sig som missförstå­dda.

Då jag vid ett tillfälle själv pratade med en polis som ansvarade för brottsföre­byggande verksamhet, sa hon att det omfattande amerikansk­a fängelsesy­stemet var helt ointresser­at av förändring­ar – deras lönsamma affärsmode­ll kunde hotas av nytänkande. Det står också klart att ingenting i Baltimore förbättrad­es efter de protester som följde på Freddie Grays våldsamma död.

Samtliga poliser som var inblandade friades i domstol. Den fysiska och psykologis­ka smärtan i samhället bestod. Investerin­gar uteblev. Antalet mord sköt i höjden, och Baltimore är numera USA:s mest våldsamma (större) stad. De lektioner som händelsefö­rloppet erbjöd ignorerade­s på det stora hela. Svarta män fortsatte falla offer för brutala polisaktio­ner, och i Minnesota kvävdes George Floyd till döds för att han hanterat en förfalskad sedel värd 20 dollar.

På kaféet i Baltimore avslutade vi vårt samtal om staden, och den amerikansk­a rättsskipn­ing han helt saknade förtroende för. Jag erbjöd mannen ett handslag, men han föredrog en ”fist bump”. När min samtalspar­tner gjort sitt som jurymedlem skulle han återvända till en av fjärilens svarta vingar.

Skribenten är frilansjou­rnalist, sedan tolv år bosatt och verksam i USA.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? I boken Five Days: The Fiery Reckoning of an American City berättar Wes Moore och Erica L Green om Freddie Grays död och tragiska liv, staden Baltimore samt de strukturel­la och allomfatta­nde orättvisor som resulterar i ett kroniskt förtryck av den afroamerik­anska befolkning­en.
FOTO: PRESSBILD I boken Five Days: The Fiery Reckoning of an American City berättar Wes Moore och Erica L Green om Freddie Grays död och tragiska liv, staden Baltimore samt de strukturel­la och allomfatta­nde orättvisor som resulterar i ett kroniskt förtryck av den afroamerik­anska befolkning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland