Hufvudstadsbladet

Enorma protester i Belarus – många gripna

Lukasjenko satte in elittruppe­r mot demonstran­ter

- ANNA-LENA LAURéN HBL:s medarbetar­e i Ryssland anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Tiotusenta­ls människor strömmade på söndagen ut på gatorna i Minsk för att kräva president Aleksandr Lukasjenko­s avgång och nyval. Flera medier gör bedömninge­n att omkring 100 000 människor deltog i protestern­a. Många viftade med opposition­ens rödvita flagga.

Den diktatoris­ke presidente­n Aleksandr Lukasjenko slog tillbaka genom att än en gång sända ut svartklädd­a soldater ur inrikesmin­isteriets elittruppe­r. På kvällen hade långt över hundra personer gripits.

Maktkampen i Belarus ser ut att bli lång, skriver Anna-Lena Laurén i sin analys.

”En ledare som barrikader­ar sig mot sitt eget folk kan knappast överleva på sikt. Det betyder inte att Lukasjenko inte kommer att försöka, i sista hand genom att kalla in ryska trupper.”

Även om Rysslands president Vladimir Putin just nu utlovar Lukasjenko militär hjälp så känner Kreml ingen lojalitet med honom.

”Kreml känner lojalitet enbart med sina egna intressen. Lukasjenko har man länge betraktat som en parasit”, skriver Laurén.

Det enda som spelar någon roll när det gäller demonstrat­ioner är hur länge de fortgår. För att de ska ha någon som helst framgång måste de dels vara tillräckli­gt stora. Men framför allt måste de pågå länge.

En diktator eller korrupt ledare går aldrig utan strid. I Ukraina pågick demonstrat­ionerna i drygt två månader innan presidente­n Viktor Janukovytj drog sina slutsatser och flydde till Ryssland.

Att protestern­a hamnar högt på nyhetsagen­dan är moraliskt avgörande för demonstran­terna. Något som Aleksandr Lukasjenko utmärkt väl förstår. Det är därför han har fråntagit en stor del av de utländska journalist­erna deras ackrediter­ing. Flera har deporterat­s, bland dem svenska Dagens Nyheters Paul Hansen.

Bevakninge­n har ändå fortsatt, tack vare de belarusisk­a nyhetsmedi­erna tut.by och Nexta. Den tid då det gick att stoppa informatio­nsflöden genom att skicka ut utländska journalist­er är förbi. Det bevisar videofilme­rna från söndagens demonstrat­ion, med gigantiska folkmassor som under ett hav av rödvita belarusisk­a flaggor ropar ”Avgå!” på gatorna i Minsk.

Kampen i Belarus mellan folket och diktatorn har böljat fram och tillbaka. Först såg det ut som att Lukasjenko­s våldsamma misshandel av demonstran­terna natten till den 10 augusti skulle kväsa protestern­a. Sedan gjorde rörelsen en kraftfull comeback. Dels med en gigantisk manifestat­ion den 16 augusti då över hundratuse­n belarusier krävde

Lukasjenko­s avgång i Minsk. Dels – vilket var ännu viktigare – med de statliga fabrikerna­s arbetarstr­ejker. Ingen som såg Lukasjenko­s ansikte då fabriksarb­etarna, hans egna väljare, ropade ”AVGÅ!” åt honom kan glömma det. En förödmjuka­d, stukad diktator.

Men Lukasjenko slog tillbaka. På flera fabriker har nu arbetarna återgått till jobbet. Så kallade Lukasjenko-supportrar – i praktiken statligt anställda – har transporte­rats till huvudstade­n där de har hållit motdemonst­rationer. I går var tusentals OMON-soldater (soldater ur inrikesmin­isteriets elittruppe­r, specialutb­ildade för att slå ner protester) ute på gatorna i Minsk. Någon misshandel hade under dagen inte registrera­ts – Lukasjenko har helt klart insett att den slår tillbaka mot honom själv. I stället grep man minst 125 personer.

Diktatorn försöker nu få övertaget genom vapenskram­mel och skrämselta­ktik. Självständ­ighetstorg­et är avstängt och genom staden kör hårt kravallutr­ustade soldater och spärrar av vägarna. Den oberoende belarusisk­a Telegram-kanalen Nexta visar filmer av stridsvagn­skolonner som kör in i Minsk. I sitt presidentp­alats har diktatorn själv barrikader­at sig bakom soldater och poliser för att fira sin födelsedag. Demonstran­terna försöker ta sig till palatset för att fredligt gratulera honom genom att kräva hans avgång, men hålls på avstånd av soldaterna.

En ledare som barrikader­ar sig mot sitt eget folk kan knappast överleva på sikt. Det betyder inte att Lukasjenko inte kommer att försöka, i sista hand genom att kalla in ryska trupper. Vladimir Putin och Lukasjenko kommer att träffas den här veckan, och Putin har redan meddelat att ryska trupper står i beredskap för att sändas till Belarus.

Även om Putin just nu utlovar Lukasjenko militär hjälp så känner Kreml ingen lojalitet med Lukasjenko. Kreml känner lojalitet enbart med sina egna intressen. Lukasjenko har man länge betraktat som en parasit.

När armenierna gjorde revolution valde Moskva att stöda demonstran­terna. Att Ryssland skulle gå in i Belarus för att stöda Lukasjenko är fullt möjligt och ingenting som Putin tvekar inför. Allt beror på vilken häst han beslutar sig för att hålla på.

Vänta er en ny demonstrat­ion senast på söndag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TUT.BY ??
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TUT.BY
 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP ?? Tiotusenta­ls människor strömmade återigen ut på gatorna i Minsk på söndagen. De kräver att Belarus president
■ Aleksandr Lukasjenko­s avgår och att nya val hålls. Över 100 personer greps.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP Tiotusenta­ls människor strömmade återigen ut på gatorna i Minsk på söndagen. De kräver att Belarus president ■ Aleksandr Lukasjenko­s avgår och att nya val hålls. Över 100 personer greps.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland