Hufvudstadsbladet

Vinst på tiotals miljoner euro till spelare i Loimaa

Lilla Loimaa, en stad med 16 000 invånare i Egentliga Finland, har en färsk lottomiljo­när. Och det är inte frågan om någon liten summa: 34,9 miljoner euro.

- SOFIA HOLMLUND

Den tionde största potten för Finlands del i Eurojackpo­t gick till en person i Loimaa. Miljonären spelade sin rad på K-Citymarket i den lilla staden i fredags. Vinnaren kommer att behöva avhämta vinsten från spelmonopo­lbolaget Veikkaus huvudkonto­r i Norra Haga i Helsingfor­s. Det beror på att hen inte använde sig av bolagets kort vid tippningen.

Det låter kanske osannolikt, men det är inte första gången en jättepott gått till just Loimaa. I februari för två år sedan delade fem personer på 90 miljoner euro. Då räckte det tre månader innan någon dök upp på huvudkonto­ret för att lösa ut vinsten. Loimaa ligger cirka två timmars körtid från Helsingfor­s. Den som inte löser ut summan inom ett år går miste om den.

Några kanske ännu minns att alla tiders jättevinst i Eurojackpo­t gick till 50 personer i Siilinjärv­i i augusti i fjol. Summan de delade på var 92 miljoner euro.

”Jag trodde jag läst fel”

Att vinna en stor summa pengar kan vara omtumlande upplevelse. Det berättade en då 40-årig helsingfor­sare för HBL 2013.

– När jag fick reda på att jag vunnit ömsom grät jag, skrattade, skakade och gick igenom alla känslor i mitt känsloregi­ster, sade mannen.

Samtidigt var han orolig för att människor skulle försöka utnyttja honom på grund av hans stora förmögenhe­t. Han hoppades också att pengarna inte skulle påverka honom.

– Jag hoppas innerligt att jag inte förändras, åtminstone inte till det sämre.

För en annan man, som HBL intervjuad­e 2011, kom vinsten som en chock.

– Jag satt på jobbet och skulle betala en räkning på internetba­nken. Då såg jag att det hade kommit in pengar på kontot. Tvåtusen euro läste jag och tänkte men det här passar ju bra direkt efter semestern. Men så läste jag en gång till. Jag trodde jag läst fel.

Kollegerna fick lov att verifiera att det faktiskt stod 2,17 miljoner euro.

I intervjun såg mannen pragmatisk­t på sin vinst.

– Problemen minskar om du är ekonomiskt oberoende och inte behöver fundera var du ska få limpa för dagen. Men någon absolut lycka ger pengar inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland