Hufvudstadsbladet

Nervgiftet Novitjoks skapare: Kreml försökte mörda Navalnyj

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Den ryska kemisten Vladimir Uglev tror inte att Aleksej Navalnyj har förgiftats med Novitjok, som användes mot Sergej och Julia Skripal i Storbritan­nien 2018. Det var Uglev som skapade nervgiftet på 1970-talet. Han är dock övertygad om att ryska säkerhetst­jänsten är skyldig.

– Om det var Novitjok är det inte sannolikt att Aleksej Navalnyj hade överlevt. I varje fall om han fick det i sig via te, säger Vladimir Uglev per telefon till HBL.

Uglev är kemisten bakom nervgiftet Novitjok, ett samlingsna­mn för en grupp nervgifter som utvecklade­s i hemlighet på ett sovjetiskt laboratori­um på 1970-talet. När Sergej och Julia Skripal förgiftade­s med Novitjok i Storbritan­nien år 2018 sade Uglev i en intervju att det troligen var ryska säkerhetst­jänsten som stod bakom.

Också i fallet Navalnyj tror han att ryska säkerhetst­jänsten är skyldig. Han tvivlar dock på att giftet tillhör gruppen Novitjok.

– Skripals blev förgiftade genom huden, Navalnyj av allt att döma via sitt te. Om man får i sig giftet genom att svälja det får man symtom mycket snabbare. Navalnyj hade inte hunnit till flygplanst­rappan och han hade knappast överlevt, säger Vladimir Uglev.

Att Navalnyj överlevde kan han i första hand tacka piloten för, enligt Uglev. Om piloten inte hade landat planet mellan Tomsk och Omsk utan flugit vidare till Moskva hade Navalnyj inte klarat sig. Det har också visat sig att läkarna i Omsk, som vägrade erkänna att Navalnyj var förgiftad, samtidigt gav honom motgiftet atropin – samma motgift som läkarna i Tyskland behandlade honom med. Enligt oberoende Dozjds uppgifter tackade Navalnyjs fru Julia Navalnaja inofficiel­lt läkarna i Omsk för deras arbete. Navalnyj

hade inte hade överlevt utan deras vård.

Samtidigt ville de inte ge honom tillstånd att flyga till Tyskland – av allt att döma utsatta för hård utomståend­e press. Att det är Kreml som står bakom attentatet mot Navalnyj håller Uglev för självklart.

– Vem dödade Boris Nemtsov? Vem dödade alla andra opposition­ella? Det här har staten sysslat med sedan 1917, säger han.

Vil Mirzajanov, också han före detta sovjetisk kemist, säger till Dozjd att han inte heller tror att giftet var Novitjok.

– Den sortens gifter stannar länge kvar i organismen. Allt detta går att ta reda på genom en blodanalys. Jag förstår inte varför läkarna är så hjälplösa, säger Mirzajanov i en intervju med Dozjd.

Mirzajanov, som nu lever i USA, hade en ledande roll då Sovjetunio­nens hemliga kemiska vapen desarmerad­es på 1990-talet. Han anklagades för högförräde­ri och gick i exil i USA 1995.

De tyska läkarna har varit mycket förtegna om sina slutsatser hittills, men säger att giftet verkar vara någon typ av kolinester­ashämmare. De har enligt uppgift varit i kontakt med bulgariska läkare för att få veta mer om förgiftnin­gen av den bulgariska affärsmann­en Emilian Gebrev år 2015. Gebrev är vapenhandl­are och har sålt vapen bland annat till Ukraina, som Ryssland i praktiken krigar med i östra Ukraina. Läkarna tror att Navalnyj kan ha förgiftats med samma sorts bland

❞ Vem dödade Boris Nemtsov? Vem dödade alla andra opposition­ella? Det här har staten sysslat med sedan 1917. Vladimir Uglev kemisten bakom nervgiftet Novitjok, ett samlingsna­mn för en grupp nervgifter som utvecklade­s i hemlighet på ett sovjetiskt laboratori­um på 1970-talet.

ning av nervgifter och pesticider som Gebrev.

Just nu verkar Navalnyjs chanser att överleva goda. Frågan är i vilket skick han är när han återhämtat sig.

– Allt beror på om giftet har hunnit skada hjärnan. I så fall kan följderna vara allvarliga. Men han kan också klara sig, på samma sätt som Pjotr Verzilov, säger Vladimir Uglev till HBL.

Verzilov, medlem i Pussy Riot, förgiftade­s efter att han rusat in på plan utklädd till polis under VM-finalen i fotboll 2018. Några månader senare togs han in på sjukhus i Moskva i ett kritiskt tillstånd. Läkarna påstod att han hade tagit en överdos av sömn- och astmamedic­in, något som de anhöriga inte trodde på. Efter några dagar fördes han till sjukhuset Charité i Berlin, där han blev helt återställd. Det är samma sjukhus där Aleksej Navalnyj nu är inlagd.

Enligt Vladimir Uglev är motgiftet atropin, som läkarna har använt för att bota Navalnyj, ytterligar­e ett indicium på att han inte har förgiftats med Novitjok.

– Atropin används inte mot Novitjok. Det hade tvärtom förvärrat patientens tillstånd.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: ALEXANDR KRYAZHEV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Aleksej Navalnyj chanser att överleva verkar vara goda. Bilden är tagen i Moskva i vintras.
■
Aleksej Navalnyjs fru Julia Navalnaja tackade inofficiel­lt läkarna i Omsk för akutinsats­en som involverad­e motgift.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP FOTO: ALEXANDR KRYAZHEV/LEHTIKUVA-AFP ■ Aleksej Navalnyj chanser att överleva verkar vara goda. Bilden är tagen i Moskva i vintras. ■ Aleksej Navalnyjs fru Julia Navalnaja tackade inofficiel­lt läkarna i Omsk för akutinsats­en som involverad­e motgift.
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO/HBL-ARKIV ?? Kemisten Vladimir Uglev säger att Aleksej Navalnyj inte hade klarat sig om planet flugit hela vägen till Moskva.
■
FOTO: OKSANA JUSJKO/HBL-ARKIV Kemisten Vladimir Uglev säger att Aleksej Navalnyj inte hade klarat sig om planet flugit hela vägen till Moskva. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland